Nokia N90 má premiéru

18. 5. 2005 15:33    Rubrika: Tiskové zprávy

Twist and Shoot: Nokia N90 má premiéru. Nokia N90 je součástí nejvyšší multimediální řady a do oblasti mobilů přináší optiku Carl Zeiss

Nokia N90 má premiéru

Nokia představila multimediální přístroj Nokia N90, moderní a inspirativní multimediální telefon. Vybavením optikou Carl Zeiss a komplexní sadou moderních digitálních fotografických funkcí Nokia N90 směřuje k obdivovatelům špičkové technologie, mobilní fotografie a kvalitního spojení. Nokia N90 se pyšní dvojmegapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením, 20násobným digitálním zoomem, režimem makro pro ostré detailní snímky a snímání videa ve vysoké kvalitě s možností editace přímo v telefonu.

„Předpokládáme, že již v tomto roce trh s mobilními telefony s fotoaparátem poroste čtyřikrát rychleji než trh digitálních fotoaparátů,“ prohlásil Juha Putkiranta, senior viceprezident obchodní jednotky Multimedia Imaging společnosti Nokia. „Tento trh nejenže roste obrovským tempem, ale jak je patrné i na příkladu telefonu Nokia N90, funkce telefonů s fotoaparátem se rychle rozvíjejí, aby splňovaly požadavky náročnějšího fotografa. Díky úplně novému designu twist-and-shoot („otoč a foť“) jsme do oblasti mobilních telefonů vnesli snadné ovládání a fotografie vysoké kvality.“

Nokia N90 nabízí dva ergonomické režimy pro okamžité snímání fotografií a videa, což ještě usnadňují dva displeje. Stačí otočit hřbetem a dvoumegapixelový fotoaparát je automaticky připraven k pořizování snímků vysoké kvality pouhým stiskem spouště. Díky tlačítku, které slouží výhradně jako spoušť, a displeji na krytu (128 x 128 pixelů) s možností zobrazit až 65 536 barev, který slouží jako hledáček, je fotografování ještě jednodušší. Když odklopíte hlavní displej (352 x 416 pixelů) je telefon Nokia N90 připraven ke snímání videa ve velmi vysoké kvalitě a ve formátu MP4, přičemž jako hledáček se používá širokoúhlý displej s vysokým rozlišením (352 x 416 pixelů) s 262 144 barvami. S přístrojem se dobře pracuje i jednou rukou díky zvláštním tlačítkům pro nahrávání a zoom, který je u videa až osminásobný.

Fotografování
Přístroj Nokia N90 je vybaven pokročilými fotografickými funkcemi, které zajistí vysokou kvalitu fotografií a videa za všech okolností. Automatické ostření funguje tak, že při polovičním stisknutí tlačítka spouště dojde k zaostření na objekt a po úplném domáčknutí je obraz zachycen s neuvěřitelnou ostrostí. Makrorežim navíc umožňuje pořízení úžasně ostrých snímků při detailní fotografii.

Nyní je možné tisknout vysoce kvalitní snímky přímo z galerie, stačí jen několikrát stisknout tlačítko. V tiskové funkci Nokia XpressPrint si uživatel vybírá z řady možností mobilního tisku, včetně PictBridge, kdy se telefon přímo připojí pomocí USB kabelu ke kompatibilní foto tiskárně. Tisknout je možné pomocí bezdrátové technologie Bluetooth nebo vytažením karty RS-MMC (Reduced Size Dual Voltage MultiMediaCard) z boku telefonu a jejím zasunutím do kompatibilní tiskárny.

Ukládání
Snímky a videoklipy pořízené přístrojem Nokia N90 lze snadno uložit na 31 MB interní paměť telefonu nebo na vestavěnou 64 MB kartu RS-MMC. Uživatelé mohou rovněž ukládat pořízené záznamy v plném rozlišení pomocí funkce Nokia PC Suite Image Store, která při připojení automaticky ukládá obrázky a videoklipy na počítač.

Sdílení
Obrázky a videoklipy je možné okamžitě sdílet prostřednictvím MMS, emailu nebo umístěním do webových alb přímo z nové rotační galerie, která také umožňuje snímky a videoklipy upravovat přímo v telefonu. Videoklipy lze také snadno upravovat na počítači pomocí dodávaného programu Adobe Mobile Video Editor.

Nokia N90 využívá příslušnosti k řadě Nokia Nseries kombinující do jednoho přístroje bohaté funkční vybavení, možnost pracovat s obrázky, funkce inteligentního telefonu a třetí generace mobilních telefonů. Právě funkce, které umožňuje třetí generace telefonů, například obousměrné videohovory*, sdílení videa* a zasílání emailu pouhým stisknutím tlačítka dále doplňuje organizátor, streaming videa, internetový prohlížeč a další software.

Telefon Nokia N90 je založen na Series 60, pracuje ve třech pásmech GSM 900/1800/1900, EDGE a WCDMA a jeho uvedení se očekává ve druhém čtvrtletí 2005.