Nokia - vzdušné rozhraní mobilních TV (DVB-H)

23. 5. 2005 15:38    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia zveřejňuje informace o vzdušném rozhraní mobilních TV služeb pro koncová zařízení (DVB-H). Veřejná specifikace pomáhá vzájemné interoperabilitě a rozvoji trhu

ESPOO, FINSKO - Společnost Nokia oznámila, že pro zájemce zveřejní specifikace vzdušného rozhraní pro mobilní TV řešení společnosti Nokia. Mobilní TV přijímač je založen na end-to-end řešení technologie DVB-H, která umožňuje operátorům a poskytovatelům služeb zavést řadu mobilních TV služeb. Specifikace vzdušného rozhraní definuje komunikační standard mezi mobilním terminálem a vysílačem DVB-H.

„Operátoři a poskytovatelé služeb chtějí vědět, jak je možné zajistit vzájemnou interoperabilitu terminálů od jednotlivých dodavatelů. Zveřejněním specifikace vyjadřujeme důvěru v otevřené standardy a vzájemnou interoperabilitu. Jsme přesvědčeni, že tato opatření napomáhá rozvoji trhu,“ prohlásil Richard Sharp, viceprezident obchodní divize Rich Media společnosti Nokia.

Mobilní TV řešení společnosti Nokia je založeno na dostupných otevřených standardech, jako je standard pro rádiové pásmo DVB-H, který byl v roce 2004 schválen Evropským ústavem pro telekomunikační normy (ETSI). Některé další specifikace aplikačních vrstev právě procházejí závěrečným schvalovacím procesem.

„Uvádění nových výrobků a současný rozvoj standardů pomáhá odvětví získat včasnou zpětnou vazbu od zákazníků a poskytovatelů služeb. To znamená stabilní, vyzkoušené standardy, a také to, že vzájemně fungující produkty budou dostupné ihned, jakmile si to trh vyžádá,“ dodává Richard Sharp.

DVB-H je nová technologie, která umožňuje přenos rádiových, televizních nebo video kanálů na mobilní přístroje. Kombinuje standardy digitálního vysílání se specifickými prvky mobilních přístrojů. Přístroje musí být vybaveny integrovaným přijímačem, který jim umožňuje přijímat přenosy DVB-H.

Nokia nabízí plnohodnotný mobilní TV systém, který zahrnuje terminály, servery a síťové komponenty. V současné době probíhá testování služeb mobilní televize s použitím technologie DVB-H v mnoha zemích po celém světě. Komerční mobilní TV služby by měly být uvedeny na trh v roce 2006.

Tiskové zprávy

Diskuse