Intel Pentium D - dvoujaderné procesory s technologií SpeedStep

27. 5. 2005 11:05    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Intel Corporation představila dvě nové platformy pro domácí a kancelářské počítače. Nové platformy kombinují klíčové hardwarové a softwarové technologie, takže spotřebitelé mohou mnohém lépe využít digitální obsah a firmy mohou zkvalitnit zabezpečení, správu a spolupráci.

Intel Pentium D - dvoujaderné procesory s technologií SpeedStep

Platformy spojují nejnovější procesory, čipové sady, komunikační čipy, softwarové technologie a inovovanou architekturu, aby efektivněji naplnily požadavky spotřebitelů a firem.

Pro domácí PC společnost Intel vyvinula technologie, které rozšiřují a zkvalitňují možnosti zábavy. Mezi nové technologie patří dvě jádra – neboli „mozky“ – procesoru Intel® Pentium® D a funkce z oblasti spotřební elektroniky, jako je prostorový zvuk, video s vysokým rozlišením a vylepšená grafika čipové sady řady Intel® 945 Express.

Dnešní spotřebitelé si na počítači přehrávají rostoucí množství digitálního obsahu, včetně hudby, videa a fotografií a provozují několik úloh současně – například hrají hry a zároveň si na pozadí nahrávají televizní pořad. V kombinace s domácí sítí dokáže PC s procesorem Intel Pentium D a čipovou sadou 945 Express souběžně zasílat několik zvukových, video nebo herních proudů různým uživatelům v domácnosti.

Pro kancelářské počítače nové kategorie uvádí společnost Intel platformu Intel Professional Business Platform. Ta kombinuje pokročilé podnikové technologie zabezpečení, správy a spolupráce do jednoho systému s běžnou cenou. Mezi novinky patří technologie Intel® AMT (Active Management Technology), která IT manažerům umožňuje monitorování, instalaci bezpečnostních záplat a diagnostiku případných problémů na všech počítačích s AMT v podnikové síti, a to i v případě, když jsou vypnuté, s havarovaným diskem či zamrzlým operačním systémem.

Platforma Intel Professional Business Platform je založena na nové čipové sadě Intel® 945G Express, volitelně se síťovým adaptérem Intel® PRO/1000 PM a nejnovějším procesorem Intel® Pentium® 4 s technologií Hyper-Threading (HT)1 číselné řady 600. Někteří výrobci budou podnikovým zákazníkům rovněž nabízet i systémy s dvoujádrovými procesory. Všechny tyto počítače jsou součástí programu jednotných ovladačů Intel Stable Image Platform.

„Nové domácí a podnikové platformy Intel zahajují novou éru osobních počítačů, přesně odpovídají způsobům použití koncových uživatelů při práci, komunikaci, zábavě a hraní,” řekl Robert Crooke, viceprezident a ředitel Business Client Group skupiny Digital Enterprise Group společnosti Intel. „Tyto nové platformy jsou vytvořeny pro konkrétní tržní segmenty a obsahují funkce zpříjemňující jejich užívání spotřebitelům i firmám.“

Prostorový zvuk, vylepšená grafika a televize pro domácí PC
PC založené na platformě Intel pro digitální domácnost přináší domácím uživatelům zážitky dříve známé výhradně z kina. Spotřebitelé si vychutnají vynikající kvalitu zvuku systém Intel® High Definition Audio, který navíc podporuje prostorový 7.1 zvuk a umožňuje souběžné přehrávání několika zvukových záznamů a jejich posílání do různých míst či zařízení v domácnosti.

Nový grafický akcelerátor Intel® GMA 950 přináší ve srovnání s předchozí generací téměř dvojnásobný výkon ve 3D grafice a zajišťuje vysoce kvalitní zobrazení s živými barvami. Podporuje celou řadu širokoúhlých displejů, včetně televizních formátů s vysokým rozlišením až do 1080i. Grafika Intel GMA 950 umožňuje rozšíření přídavnými Media Expansion kartami, které počítači zpřístupní televizní vysílání, včetně funkce příjmu dvou kanálů souběžně a prohlížení „obraz v obraze“ či funkce digitálního rekordéru pro sledování, záznam a přerušení živého TV vysílání.

Volitelná technologie Intel® Matrix Storage rozšiřuje stávající podporu RAID 0

a 1 o nové úrovně RAID 5 a 10, které výrazně zvyšují výkon ukládacího systému a zajišťují ochranu kritických souborů a osobního digitálního obsahu uloženého na PC, když soubory kopírují na více disků.

Nové možnosti zabezpečení, správy a spolupráce pro firmy

Profesionální podniková platforma Intel je součástí programu Intel® SIPP (Stable Image Platform Program), zavedeného společností Intel před dvěma lety. Tento program zaručuje neměnnost hardwaru a ovladačů minimálně po dobu 12 měsíců od zahájení daného cyklu programu. Program je populární zvláště mezi IT managery, protože omezuje množství konfigurací, které je potřeba udržovat a ověřovat. Šetří práci a potenciálně i náklady při správě počítačové základny, zavádění nových aplikací či bezpečnostních záplat.

Platforma Intel Professional Business Platform rovněž podporuje efektivní způsoby spolupráce mezi zaměstnanci. Spojení technologií, jako je grafika Intel GMA 950, zvuk Intel High Definition Audio a HT technologie otevírá dveře pro video ve vysokém rozlišení, hlasové konference přes Internet (VoIP) a lepší on-line spolupráci aplikací stírající geografické rozložení firmy. Grafická jednotka Intel GMA 950 je rovněž připravena na nové grafické funkce příští generace operačního systému Microsoft Windows*, kódově označovaného „Longhorn“.

„Společnosti Microsoft a Intel úzce spolupracují na zajištění zcela nových možností pro běžné podnikové počítače,” řekl Will Poole, senior viceprezident pro Windows společnosti Microsoft. „Windows XP* v kombinaci s platformou Intel Professional Business Platform zajišťují v současném podnikovém prostředí optimální výkon a produktivitu. Společně pracujeme na dalším rozšíření možností zabezpečení, spolehlivosti a možností spolupráce v prostředí Windows.“

Obě nové platformy Intel, pro domácí a kancelářské prostředí, jsou vybaveny řadou dalších nových možností, včetně dvoukanálové paměti DDR2 na 667 MHz, zajišťující rychlejší přístup do paměti, a tím i potenciální nárůst výkonu počítače, technologii Intel SpeedStep®, umožňující snížení hluku a spotřeby počítače, technologii Execute Disable Bit, umožňující v kombinaci s určitými operačními systémy zvýšené zabezpečení systému proti „útokům na přetečení bufferu“ a technologii Intel® Extended Memory 64 umožňující použití většího objemu operační paměti pro aplikace, které to využijí.

Cena a dostupnost

Dnes uvedené procesory Intel zahrnují základní dvoujádrový procesor Intel Pentium D

a nový procesor Intel Pentium 4 řady 600. Procesory Intel Pentium D 840, 830 a 820 stojí při odběru 1 000 kusů 530, 316 a 241 USD. Procesor Intel Pentium 4 s HT technologií 670 se prodává v množství 1 000 kusů za 851 USD. Čipové sady Intel 945G a 945P Express stojí při stejném odběru 42 a 38 USD.
Počítače a základní desky vycházející z nových platforem Intel jsou od tohoto dne v prodeji a jejich počet bude s uváděním systémů od klíčových výrobců a Intel® Resellerů dále růst. Další informace viz www.intel.com/reseller.

Česká republika
PC sestavy založené na nových platformách pro domácí i kancelářská prostředí v těchto dnech uvádějí přední lokální i mezinárodní výrobci v České republice. Zájemci mají nyní možnost vyzkoušet si první systémy založené na dvoujádrových procesorech Intel v prodejně Intel® Innovation Store, která je otevřena do 5. června ve Slovanském domě v Praze.

Tiskové zprávy

Diskuse