Přenositelnost telefonního čísla funguje

6. 6. 2005 16:54    Rubrika: Tiskové zprávy

Přenositelnost telefonního čísla je jednou ze základních liberalizačních služeb, která umožňuje zákazníkovi svobodně změnit operátora telekomunikační sítě nebo služeb, a změnit zeměpisné umístění.

Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS) se významnou měrou zasloužila o zavedení přenositelnosti společně se službou výběru operátora v České republice. Pro zajištění služby přenositelnosti v pevných sítích bylo třeba vytvořit Národní referenční databázi přenesených čísel. Provoz Národní referenční databáze spolu s registrací a správou přenášených čísel zajišťuje dceřiná servisní společnost CNPAC s.r.o. (Czech Number Portability Administrative Center). Od zahájení činnosti v březnu 2003 CNPAC dodnes zajistila přenesení více než 1.500.000 telefonních čísel - přesně to bylo ke dni 24. května 2005 1.515.504 telefonních čísel.

Počet provozovatelů pevných sítí, registrovaných v RNPDB se rozrostl z původních 5 na současných 17 společností: GTS Novera, GTS Czech, České Radiokomunikace, Contactel, T-Systems PragoNet, TISCALI Telekomunikace ČR, Czech On Line, Český Telecom, InWay, ETEL, BT-Limited, ČEZnet, ČD-Telematika, Unient Communications, BroadNet Czech, FAYN, ha-vel voice).

CNPAC spravuje a provozuje RNPDB a její finanční náklady jsou hrazeny operátory,

kteří služeb národní databáze využívají. Důležité je, že CNPAC je vlastněna APVTS, která kontroluje nákladovost národní databáze a tím je zaručena vysoká efektivita poskytování služby NP (Numer Portability). To má i příznivý odraz na ceny pro zákazníky. Všichni zúčastnění členové přenositelnost čísel aktivně využívají pro své klienty.

Provozovatelé pevných sítí, kteří aktivně přenášejí čísla hodnotí přínos služby pro svoje podnikání:

"Přenositelnost čísla nám určitě přinesla nové obchodní příležitosti. Je škoda, že v zákoně byla přenositelnost ustanovena až od roku 2003, přestože jsme neustále poukazovali na to, že liberalizace trhu nemůže být úplná nejen bez služeb CS a CPS (služby výběru a před-výběru operátora), ale právě i bez přenositelnosti čísla.", říká Pavel Rusý ze společnosti Contactel.

Petr Kastner, ředitel regulace a vztahů mezi operátory společnosti Czech On Line, a.s., doplňuje: „Zákazníkům vysvětlujeme, že změna operátora a přenesení čísla do sítě Czech On Line neomezí jejich telefonní provoz ani dostupnost. Faktické přepojení telefonní linky totiž trvá pouze několik minut, a to také díky společnosti CNPAC, která standardizuje a zjednodušuje komunikaci mezi operátory. Výsledkem je, že zákazníci mohou přejít k Czech On Line bez obav z dalších nákladů spojených se změnou telefonního čísla.“

„Přenositelnost čísla zajišťuje zákazníkovi možnost svobodného přechodu mezi operátory, aniž by musel měnit své telefonní číslo. S netrpělivostí očekáváme, až nastane stejná situace i na trhu mobilní telefonie. Touto změnou se celý telekomunikační trh opět posune vpřed a stane se ještě více konkurenčním, což je dobrá zpráva pro zákazníky,“ dodal Pavel Kaidl, tiskový mluvčí společnosti GTS Novera.

V současnosti MOBILNÍ OPERÁTOŘI spolupracují s APVTS při řešení otázky přenositelnosti čísel v mobilních sítích s ohledem na nový zákon o elektronických komunikacích, který obsahuje povinnost přenášet čísla i v mobilních sítích, a snaží koordinovat postup zavádění přenositelnosti čísel v mobilních sítích, aby bylo zajištěno správné směrování hovorů mezi sítěmi všech provozovatelů - pevných i mobilních.

V roce 2004 významně narostl počet zemí v EU, kde je služba NP nabízena. Je to odrazem postupující liberalizace trhu a sílící konkurence na trhu pevných linek. V mezinárodním srovnání se Česká republika řadí k zemím, které velmi aktivně přenášejí čísla. (Viz srovnání počtu přenesených čísel v roce 2004: Belgie – 690 000, Dánsko – 630 000, Holandsko – 920 000, Itálie – 710 000, Španělsko – 1 040 000, ČR – 700 000; zatímco Rakousko – 11 000, Maďarsko – 28 000, Portugalsko – 140 000). Na využívání služby NP se významně podílí i cena za portaci. Vysoká cena za portaci brzdí širší využití služby NP.

O Asociaci provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí

APVTS vznikla v roce 1999 za účelem vytváření optimálních podmínek

pro rozvoj činnosti provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí v České republice.

Základním cílem Asociace je podpora a ochrana rovného a otevřeného telekomunikačního trhu v České republice.

Více na: www.apvts.cz

Tiskové zprávy

Diskuse