Výstava Intel představuje historii a vývoj mikroprocesorů

6. 6. 2005 16:53    Rubrika: Tiskové zprávy

Ojedinělá výstava společnosti Intel představuje historii a vývoj mikroprocesorů

PRAHA, Česká republika, 6. června 2005 – Společnost Intel ve spolupráci s Národním technickým muzeem dnes zahajují výstavu Mikroprocesory – srdce počítačů. Jedná se o ucelenou historii mikroprocesorů od prvního modelu na světě až po nejnovější procesory ze současnosti. Výstava se koná u příležitosti 40. výročí Moorova zákona, který charakterizuje vývoj celého počítačového odvětví. Výstava potrvá až do 28. srpna 2005.

Na výstavě mohou návštěvníci shlédnout vůbec první mikroprocesor na světě Intel® 4004 z listopadu 1971, což je 4bitový procesor s původní rychlostí 109 kHz s možností obsloužit až 640 B RAM paměti. Seznámí se tak s celou historií mikroprocesorů od Intel 8008, 32bitovými Intel 80386 procesory či s rodinou 486 DX/DX2/DX4, přes první Intel Pentium® procesor až po nejnovější dvoujádrové procesory Intel Pentium Extreme Edition 840 a Intel Pentium D. Serverový svět je zastoupen od procesorů Pentium Pro až po Intel® Itanium®2. O své nepřijdou ani příznivci mobilních technologií včetně modelu Intel Pentium M. K vidění budou i mikroprocesory od dalších výrobců, včetně těch přelomových, jakým byl bezesporu první 64b procesor Alpha AXP*.

Exponáty této ojedinělé výstavy jsou především ze soukromé sbírky Patrika Veselíka, učitele hardwaru na Střední škole aplikované kybernetiky v Hradci Králové. Jde o dlouholetého spolupracovníka mnohých českých i slovenských počítačových periodik. Výstavu v oblasti nejstarších exponátů podpořilo muzeum společnosti Intel, Santa Clara v Kalifornii. V tomto rozsahu tak jde o vůbec první představení mikroprocesorů v České republice.

„Jsme rádi, že se výstavu podařilo zrealizovat právě v roce, kdy si připomínáme 40. výročí Mooreova zákona,“ říká k výstavě Pavel Svoboda, PR Manager ze společnosti Intel. „Gordon Moore právě před 40 lety předpověděl, že počet transistorů na integrovaném obvodu se přibližně zdvojnásobuje každých 24 měsíců. Velmi přesně tak charakterizoval vývoj celého IT odvětví, přičemž jeho předpověď platí dodnes.“

„Národní technické muzeum nechce být pouze kamennou institucí, která schraňuje výlučně historické předměty,“ komentuje Jiří Zeman z Národního technického muzea. „Naší snahou je prezentovat v muzeu vedle historických exponátů i špičkové technologie současnosti. Dle našeho názoru tyto moderní technologie mohou být právě formou výstavy vhodně prezentovány široké laické i odborné veřejnosti. Naše dlouholetá spolupráce se školami k tomu dává dobré předpoklady.“

Kromě samotné výstavy je připraven i doprovodný program, který se skládá především z přednášek určených pro širokou i odbornou veřejnost. Cílem přednášek pro laickou veřejnost je kromě jiného odpověď na otázky, co je vlastně mikroprocesor, proč se mu věnuje taková pozornost a jakou roli hrají jeho vlastnosti pro běžného uživatele. Odborná veřejnost pak z přednášek získá podrobnější informace např. o důvodech použití procesorů Intel v prvních počítačích IBM* či o procesorech s dvěma a více jádry.

Na výstavě bude k vidění i prezentace těch současných zařízení pro digitální zábavu, o kterou se postaral technologický partner výstavy AAC*, výrobce počítačů Brave. Její součástí budou i PC založené na nejmodernější dvoujádrové technologii Intel reprezentované mikroprocesorem Intel Pentium D.

Místo konání výstavy a doprovodných programů:
Národní technické muzeum
Kostelní 42, 170 78 Praha 7

Organizátoři výstavy: Společnost Intel Corporation ve spolupráci s Národním technickým muzeem
Technologický partner: AAC Czech, výrobce počítačů BRAVE
Hlavní mediální partner a odborný garant: časopis Computer
Mediální partneři: 21. století, ABC, art&antiques, Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Empire Media, Metro, Radio 1, TV Praha, Živě.cz

Otevírací doba:
úterý - pátek, 9-17 hodin
sobota a neděle: 10-18 hodin

Dopravní spojení:
Metrem po trase A do stanice Hradčanská a dále tramvají číslo 1, 8, 15, 25 a 26 do zastávky Letenské náměstí. Metrem po trase C do stanice Vltavská a dále tramvají číslo 1, 25 a 26 do zastávky Letenské náměstí. V případě použití automobilové individuální nebo skupinové dopravy je možné využít přilehlých parkovacích ploch.

Tiskové zprávy

Diskuse