HP národní identifikační systém na platformě Microsoft .NET

8. 6. 2005 15:09    Rubrika: Tiskové zprávy

HP představuje nový národní identifikační systém (National Identity System) založený na platformě Microsoft .NET. Nové řešení umožní jednoduchou a bezpečnou identifikaci obyvatel pro účely státní správy.

Praha 3. června 2005 - Společnost HP oznámila dostupnost nového národního identifikačního systému HP NIS (National Identity System), který je založen na platformě Microsoft.NET.

Řešení HP NIS umožňuje vládám za přijatelnou cenu vytvářet a rychle implementovat kompletní a technologicky přizpůsobivou infrastrukturu založenou na standardech, která bude vyhovovat proměnlivým požadavkům na bezpečnost a správu ověřování totožnosti.

Nový systém umožňuje více než jednoduché a bezpečné ověřování totožnosti a autentičnosti – zajišťuje také přístup občanů ke službám e-governmentu a umožňuje provádění bezpečných transakcí. Nové řešení také poskytuje uživatelům zdokonalené bezpečné a inteligentní identifikační dokumenty.

Například při zpřísnění bezpečnostních opatření na státních hranicích umožní toto řešení okamžité zavedení nových nařízení do praxe a zajistí dostupnost identifikačních údajů občanů či návštěvníků všude tam, kde to bude zapotřebí.

Modulární povaha řešení umožňuje vládě i správě jednotlivých regionů přidávat další komponenty, jako např. biometriku, či přizpůsobovat úroveň zabezpečení a ochrany soukromí podle aktuálních potřeb.

Z nedávné studie analytika Morgana Keegana vyplývá, že světový trh identifikačních systémů má v současné době hodnotu přibližně 4,8 miliard dolarů. Do roku 2007 se očekává narůst až na 10,7 miliard dolarů.(1)

„Potřeba bezpečně identifikovat osoby, které přecházejí přes hranice, nebyla nikdy v minulosti tak naléhavá jako dnes,“ uvedl Jim Ganthier, worldwide leader, Defense, Intelligence and Public Safety, HP. „Společnosti HP a Microsoft spolupracují na vývoji řešení, které umožní vládním institucím přístup k integrovaným tokům dat, kterých je zapotřebí pro bezpečnou identifikaci lidí v reálném i virtuálním světě.“

Nové řešení HP NIS vychází z dosavadních bohatých zkušeností HP s tvorbou identifikačních a bezpečnostních systémů či infrastruktur veřejných klíčů (PKI). HP NIS lze plně integrovat do soustavy HP řešení pro e-government a příslušných národních systémů dodávání služeb e-governmentu. Řešení obsahuje veškeré atributy národního identifikačního systému:

• Online i offline zápis demografických a biometrických dat prostřednictvím přímého pořizování
• Lokální požadavky a regionální i centrální ověřování a registrace
• Vícevrstvá architektura
• Bezpečná správa životních cyklů dokumentů
• Integrace biometrických a personalizačních subsystémů
• Online i offline ověřování totožnosti
• Vestavěná tolerance chyb a obnova po nehodě
Společnosti HP a Microsoft investují do vývoje řešení prostřednictvím iniciativ, jako jsou společné školící programy specializovaných center na celém světě, jejichž posláním je dále vyvíjet, předvádět a prodávat národní identifikační systémy.

NIS využívá bohatých zkušeností HP z vývoje integrovaných řešení zahrnujících konzultace a integrace, osobní počítače, servery, software pro správu a podpůrné služby. Společnost Microsoft ocenila jedinečné schopnosti HP a úsilí věnované rozvoji platformy .NET. Na základě toho jmenovala HP hlavním světovým integrátorem technologií .NET.

Pro řešení HP NIS dodává Microsoft celou řadu softwarových produktů a technologií, jako jsou např. Microsoft Server 2003 Enterprise Edition, Microsoft BizTalk Server 2004, Microsoft SQL Server 2000 (64bit), Microsoft .NET Framework a Microsoft Services.

„Microsoft si uvědomuje, že vlády a vládní instituce mají specifické požadavky na informační technologie, a to obzvláště tehdy, když začínají ve větší míře zavádět řešení pro e-government,“ uvedl Jan M\xFChlfeit, viceprezident Public Sector – EMEA, Microsoft. „Bezpečné a spolehlivé ověřování totožnosti a autentičnosti jednotlivců zvyšuje uživatelský komfort a umožňuje občanům bezpečný přístup k nejrůznějším službám. Spolupráce s předními partnery z oboru, jako např. se společností HP, je významným krokem vpřed. Organizace veřejného sektoru tak získají přístup k novým technologickým řešením, která budou vyhovovat aktuálním potřebám.“

Společnost HP již úspěšně dodala novátorská NIS řešení celé řadě vládních institucí na celostátní i regionální úrovni. Při vývoji řešení pro tyto zákazníky byly využity platformy HP-UX, open source i Microsoft. Uplatnění našly také softwarové produkty HP jako HP OpenView Identity Management a celá řada služeb.

Například italské ministerstvo vnitra spolupracuje s HP na vývoji řešení, které bude pro italské občany zajišťovat tvorbu elektronických identifikačních dokumentů. Toto řešení se uplatní především při zajištění přístupu ke službám e-governmentu prostřednictvím zabezpečených portálů a při provádění autorizovaných transakcí s využitím elektronického podpisu.

Společnost HP dále poskytla řešení, která vybavují občany Izraele, Polska, Slovenska a Bulharska novými průkazy totožnosti a dalšími dokumenty, jako jsou cestovní pasy, řidičské průkazy apod., k zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku prostřednictvím zdokonalené technologie, která zabraňuje padělání uvedených dokumentů.

Již déle než dvě desetiletí spolu společnosti HP a Microsoft úzce spolupracují na definování oborových standardů prostřednictvím společného vývoje, testování a přípravy špičkových řešení v oblasti osobních počítačů a serverů. Microsoft a HP za tu dobu realizovaly celou řadu programů, jako jsou např. Microsoft Joint Development Program, Rapid Development Program a Corporate Preview Program. Společnost Microsoft také udělila HP titul Global Launch Partner.

Tiskové zprávy

Diskuse