Lenovo - IBM ThinkPad X41 Tablet PC

8. 6. 2005 17:54    Rubrika: Tiskové zprávy

Nový tablet ThinkPad X41 je nejtenčí, nejlehčí a nejspolehlivější konvertibilní tablet na trhu. První nový ThinkPad společnosti Lenovo. Jednoduchý, lehký tablet - zcela mění trh s tablety

Lenovo - IBM ThinkPad X41 Tablet PC

Společnost Lenovo využila svých dlouhodobých a širokých zkušeností v oblasti PC tabletů a oznámila nový přírůstek do portfolia řady ThinkPad. Tablet ThinkPad X41 se stává novou alternativou na trhu s tablety, aniž by se vyznačoval nějakými kompromisy v oblasti hmotnosti či funkcí.

V případě předchozích tabletů museli uživatelé i firmy volit. Buď si zvolili těžký konvertibilní tablet – který byl vybaven jak dotykovým displejem, tak klávesnicí – anebo sáhli po lehčím tabletu, který však postrádal klávesnici. Tablet ThinkPad X41 nabízí na trhu zcela novou kombinaci: dotykový displej, QWERTY klávesnici (1) a nízkou hmotnost. V nejlehčí verzi váží pouhých 1.75 kg a je pouhých 2,9 cm silný, takže je o téměř 20 procent lehčí než jeho nejbližší konkurent. Ze všech 12-palcových konvertibilních tabletů se též může pochlubit největší výdrží baterie.

Experti z lékařského oddělení University of Virginia, usilující o zlepšení všech aspektů lékařské péče, považují instalaci tabletů ThinkPad za významný krok v rozvoji svého pracoviště. Díky tabletům mají například okamžitý přístup k rozsáhlým databázím o zdravotním stavu pacienta, včetně jeho chorobopisu, výsledcích podstoupených testů, předchozí léčby či diagnózy. Vedle toho zabezpečené mobilní tablety fungující jako součást komplexního síťového řešení mohou eliminovat nutnost přepisovat data do standardních počítačů – tím se sníží administrativní náklady, možnost chyby a lékaři budou moci více času věnovat samotné péči o pacienta.

„Očekáváme, že se tablety stanou integrální součástí našeho zdravotnického informačního systému,“ prohlásil správce informačních systémů v lékařském oddělení University of Virginia Corb Ardrey. Právě jeho oddělení testuje tablet ThinkPad X41 pro možné využití na více než sto klinikách v Charlottesville a po celém státě. „Díky tomu, že jsou tyto výborně zabezpečené tablety vybaveny špičkovou bezdrátovou technologií a zároveň nabízejí stejné funkce a výkon jako tradiční notebooky, napomohou našim odborníkům k vyšší produktivitě a lepší službě pacientům.“

Konvertibilní PC-tablet dává uživatelům možnost volby: buď mohou počítač používat jako klasický tablet, na který píší digitálním perem, anebo jako tradiční notebook. Tablet ThinkPad X41 je vybaven plnohodnotnou klávesnicí, displej nabízí pohled z úhlu 170° a jako volitelnou výbavu má čtečku otisků prstů pro maximální zabezpečení. Bezdrátové připojení a spolehlivost zajišťují nejnovější nástroje ThinkVantage technologií. Tablet ThinkPad X41 lze flexibilně rozšířit prostřednictvím dokovací stanice ThinkPad X4 Dock. Pro maximální čitelnost v místnosti je displej tabletu vybaven antireflexní vrstvou.

Významný milník pro platformu tablet PC

„Uvedení tabletu ThinkPad X41 představuje dosažení významného milníku pro celou platformu tablet PC a je dobře načasovanou odpovědí na rostoucí poptávku, již registrujeme v oblasti funkčnosti PC tabletů,“ prohlásil Bill Mitchell, viceprezident společnosti Microsoft odpovědný za mobilní PC systémy. „Řada ThinkPad se může pochlubit vynikající reputací a sama o sobě nabízí špičkové notebooky, které stojí v čele procesu inovace – nicméně posílená o PC tablet vynikne ještě více, zejména pak na korporátním trhu.“

Vybrané modely tabletu ThinkPad X41 se mohou pochlubit největší výdrží baterie mezi 12palcovými konvertibilními tablety – osmičlánková baterie ve volitelné výbavě nabídne až 6,3 hodiny provozu. Mobilní uživatelé, kteří vyžadují neustálý přístup, mohou využít jedinečné baterie tabletu ThinkPad X41 v kombinaci se záložní baterií –dostanou tak až 8,5 hodin provozu.

Tablet ThinkPad X41 používá ThinkVantage technologie, díky nimž nabízí mobilním uživatelům nebývalý výkon. Součástí těchto technologií je Active Protection System, který obsahuje integrované pohybové čidlo – to je schopno rozpoznat nenadálý pohyb a okamžitě zastavit pevný disk, díky čemuž jsou cenná data ochráněna před ztrátou v důsledku pádu. Za zmínku stojí rovněž zálohovací řešení Rescue and Recovery, kdy uživatel může stiskem jedné klávesy spustit řadu funkcí pro automatickou analýzu a obnovu systému, a to dokonce i v případě, kdy nelze spustit primární operační systém. Nástroj Access Connections zajišťuje síťové nastavení (vč. Wi-Fi sítí), jež výrazně zjednodušuje správu bezdrátových i kabelových připojení.

Vybrané PC tablety ThinkPad X41 kombinují špičkový hardware společnosti Lenovo se softwarovými nástroji zabezpečení a snímačem otisků prstů, díky čemuž jsou nejlépe zabezpečenými PC tablety na trhu. Předinstalovaný Security System obsahuje integrovaný bezpečnostní čip a možnost stažení softwaru pro zabezpečení (Client Security Software), který pomáhá ochránit a šifrovat klíčové informace a hesla, šifrovací klíče a elektronické podpisy.

Spolehlivý a výkonný nástroj

Tablet ThinkPad X41 je vybaven nejnovějším operačním systémem vyvíjeným společností Microsoft, tj. Windows XP Table PC Edition 2005. Tento systém je vybudován na bázi Windows XP Professional a rozšiřuje schopnosti základního systému o možnost vkládání dat prostřednictvím digitálního pera, rozpoznání ručně psaného textu či rozpoznávání hlasu.

Nový operační systém je vybaven servisním balíkem Windows XP Service Pack 2 s technologií Advanced Security Technology, jež poskytuje lepší infrastrukturu zabezpečení a lépe ochrání před útoky hackerů, počítačovými viry a dalšími bezpečnostními riziky. Odborníkům z oblasti IT poskytne lepší možnosti správy a kontroly.

Nový tablet ThinkPad X41 se dodává s procesory Intel Pentium M Low Volt nebo Ultra Low Volt, které zajišťují vysokou výdrž baterie, čipovou deskou Intel 915GM, až 1,5GB PC2-4200 DDR2 paměti a robustní grafikou, kterou zajišťuje Intel Graphics Media Accelerator. Nový tablet je navržen jako součást řady ThinkPad a proto je nabízen s dokovací stanicí ThinkPad X4, jež nabízí stejnou funkčnost jako ThinkPad X4 Ultrabase Dock. Nová dokovací stanice nabízí lepší funkčnost, flexibilitu i ovládání pro mobilní uživatele a je kompatibilní s modely ThinkPad X40, ThinkPad X41 a ThinkPad X41 Tablet. Dokovací stanice je vybavena třemi porty USB 2.0, porty pro připojení starších periferií, Ultabay Slim device bay, 56W AC adaptérem a integrovaným zámkem pro větší zabezpečení.

Pouzdro ThinkPad X41 Tablet Sleeve, které bylo na trh rovněž uvedeno, nabízí možnost používat ThinkPad v tabletovém režimu kdekoli. Je vybaveno 0,4 mm silným plastovým krytem, přes který lze psát digitálním perem. Pouzdro je vybaveno i výbornými průduchy pro ventilaci a nabízí i snadný přístup k portům. ThinkPad X41 Tablet Sleeve je dokonalým doplňkem k tabletu ThinkPad X41.

Cena a dostupnost

Tablet ThinkPad X41 bude na českém trhu dostupný koncem července u prodejců a obchodních partnerů. Doporučené prodejní ceny tabletu ThinkPad X41 začínají na 56.000 Kč bez DPH.

O společnosti Lenovo

Lenovo Group Limited (HKSE: 992; ADR; LNVGY) je inovativní mezinárodní technologická společnost, která vznikla akvizicí divize osobních počítačů IBM společností Lenovo. Lenovo vyvíjí, vyrábí a prodává nejspolehlivější, nejbezpečnější a nejsnadněji použitelné technologické produkty.

V globálním měřítku společnost nabízí svým klientům vysoce ceněné notebooky ThinkPad a stolní počítače ThinkCentre, vybavené softwarovými nástroji ThinkVantage. Dále nabízí monitory ThinkVision a širokou škálu doplňků k osobním počítačům.

V Číně společnost Lenovo ovládá zhruba třicet procent trhu s osobními počítači, přičemž pokrývá všechny segmenty trhu. Špičkové počítače vyvíjené společností Lenovo jsou velmi oceňované zejména díky snadnému ovládání, designu šitému na míru a řešením upravovaným se zřetelem k potřebám jednotlivých klientů. Lenovo je již osmý rok v řadě největším prodejcem osobních počítačů v Číně a též nejúspěšnější počítačovou firmou v oblasti Asie a Tichomoří (s výjimkou Japonska). Společnost Lenovo má široké produktové portfolio, které zahrnuje mobilní telefony, servery, periferní zařízení k počítačům a produkty digitální zábavy. Všechny tyto produkty jsou určeny pro čínský trh.

V roce 1994 společnost Lenovo vstoupila na hongkongskou burzu a v současnosti je ustavujícím členem Hang Seng Index a MSCI China Free Index. Její americké vkladní stvrzenky jsou volně obchodovány ve Spojených státech. V březnu 2004 se společnost Lenovo připojila k Olympijskému partnerskému programu organizovaném Mezinárodním olympijským výborem a stala se tak jako první čínská firma oficiálním partnerem MOV v oblasti technologií na dobu od roku 2005 do roku 2008.

Tiskové zprávy

Diskuse