Nokia a HP - Visual Radio

16. 6. 2005 19:41    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia a HP mění poslech rozhlasu službou Visual Radio. Singapur a Thajsko budou první nabízet novou mobilní službu v asijsko-tichomořském regionu

Singapur – Společnosti Nokia a HP oznámily, že v roce 2005 spustí v Singapuru a v Thajsku službu Visual Radio. V Singapuru podepsala firma HP smlouvy se společnostmi MediaCorp Radio a StarHub a v Thajsku budou partnery projektu firmy RS Promotions a TA Orange.

Produkt Visual Radio vyvinula Nokia a nabízí jej HP. Visual Radio obohacuje tradiční FM rádio o nový rozměr díky interaktivnímu obsahu a službám pro mobilní posluchače. Visual Radio umožňuje posluchačům naladit místní FM stanici prostřednictvím mobilního telefonu a zároveň si na jeho displeji nechat zobrazit interaktivní informace a grafiku, které jsou synchronizovány s vysíláním. Text a grafika se přenáší na displej mobilního telefonu přes mobilní síť.

Visual Radio umožňuje uživatelům mobilního telefonu nechat si zobrazit název a interpreta písně, která právě v rádiu hraje, zjistit data nadcházejících koncertů, kupovat vyzváněcí tóny či jiný obsah se vztahem k interpretovi a účastnit se rozhlasových soutěží. Provozovatelům rozhlasových stanic může služba Visual Radio přinést větší věrnost posluchačů a příjmy z reklamy. Mobilním operátorům může Visual Radio zvýšit objem datových služeb a tržby stejně tak jako průměrné tržby z jednoho uživatele.

„Rozhlasové stanice a inzerenti zavádějí nové technologie, které jim umožní dosáhnout svých posluchačů novými cestami, a provozovatelé mobilních sítí hledají nové zdroje příjmů vyvolané poptávkou spotřebitelů po zábavě poskytované přes mobilní telefon. Visual Radio nabízí spotřebiteli zážitky, které vyhovují potřebám obou sektorů,“ prohlásila Debbie Brackeen, ředitelka Nokia Global Alliance, HP. „Vítáme nové partnery v Singapuru a Thajsku do skupiny předních světových vysílacích společností a mobilních provozovatelů, kteří se rozhodli posluchačům nabídnout Visual Radio.“

V Singapuru budou společnosti Nokia a HP při zavádění Visual Radio spolupracovat s MediaCorp Radio, největší singapurskou rozhlasovou sítí, a provozovatelem mobilní sítě StarHub. Visual Radio bude k dispozici uživatelům telefonů Nokia 7710, Nokia 3230, Nokia 6230i, Nokia 6111, Nokia 6270 a později v tomto roce Nokia 6280, dále pak na zařízeních Nokia Nseries N70 a N91, která budou k dispozici ve druhé polovině roku 2005. První rozhlasovou stanicí s funkcí Visual Radio bude v tomto roce Perfect Ten 98.7FM, hitová stanice společnosti MediaCorp Radio vysílající v angličtině, a krátce poté bude následovat stanice Y.E.S. 93.3FM vysílající v čínštině.

O službě Visual Radio
Společnost Nokia vyvíjí komplexní koncepci Visual Radio a mobilní telefonní přístroje, které tuto službu podporují.

Visual Radio prodává společnost HP, která ji nabízí vysílacím společnostem a mobilním operátorům. HP poskytuje službu Visual Radio jako hostované řešení a mobilní operátor ji může nabízet jako službu svým zákazníkům. Společnost HP rovněž instaluje softwarové nástroje Visual Radio, které vysílací společnosti potřebují pro tvorbu interaktivního vizuálního obsahu synchronizovaného s rozhlasovým vysíláním.

Operátoři zajišťují přenos digitálního obsahu a služeb svým zákazníkům. Těm účtují za datové služby a další obsah a interaktivní služby zakoupené uživateli služby Visual Radio.

Rozhlasové stanice vytvářejí obsah Visual Radio v paralelních kanálech, které jsou synchronizovány se aktuálním rozhlasovým vysíláním.

O společnosti MediaCorp Radio
MediaCorp Radio je předním představitelem místního rozhlasového trhu, poskytuje nejlepší audio zábavu a aktuální zprávy a informace. Společnost MediaCorp Radio je orientována na běžné posluchače a snaží se naplnovat různorodé potřeby singapurských posluchačů vycházející z jejich bohaté a rozmanité kultury.

MediaCorp Radio provozuje 13 místních FM stanic, z čehož šest vysílá v angličtině, tři v čínštině, dvě v malajštině, jedna v hindštině a dále také provozuje jeden mezinárodní rozhlasový kanál. Prostřednictvím Radio Singapore International bude moci společnost MediaCorp Radio oslovit i další posluchače v regionu díky krátkovlnnému vysílání v angličtině, mandarínské čínštině, malajštině a indonéštině. Díky technologii Digital Audio Broadcast (DAB) nyní MediaCorp Radio náročným posluchačům nabízí hudbu v CD kvalitě prostřednictvím služby SmartRadio.

Od svého založení ve formě jediné rozhlasové stanice v roce 1936 se MediaCorp Radio stalo největší sítí rozhlasových stanic v Singapuru. MediaCorp Radio je rozhlasovou divizí společnosti MediaCorp, největší vysílací společnosti v Singapuru, která nabízí kompletní mediální služby – TV, rozhlas, produkci zábavy, filmovou produkci, noviny, časopisy, elektronická média a další vysílací služby.

O společnosti StarHub
StarHub je singapurskou informační a komunikační společností poskytující kompletní nabídku informačních, komunikačních a zábavních služeb prostřednictvím pevných a mobilních sítí a přes internet. StarHub provozuje vedle sítě GSM také mobilní síť třetí generace. Provozuje také vlastní celostátní širokopásmovou síť, která poskytuje multikanálovou kabelovou televizi, datové a hlasové služby a přístup na internet. V květnu 2004 společnost StarHub do své digitální televizní nabídky doplnila Digital Cable. Společnost StarHub je od října 2004 kótována na SGX-ST.

Společnost StarHub se snaží nabízet dostupné a vysoce kvalitní, nové a užitečné služby, které splňují přání a očekávání všech zákazníků. Společnost StarHub je náročná vůči sobě samé i vůči ostatním, a proto neustále zvyšuje laťku konkurence v Singapuru a nabízí nové služby světové kvality za konkurenceschopné ceny. Tento pevný cíl bude i nadále posilovat pozici Singapuru jako informačního a komunikačního centra regionu. Podrobnosti o komunikačních službách společnosti StarHub najdete na stránkách www.starhub.com.

Tiskové zprávy

Diskuse