Nokia, MediaCorp a M1 - mobilní televize přes DVB-H

16. 6. 2005 19:39    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia, MediaCorp a M1 společně přinášejí vysílání mobilní televize přes DVB-H na celém území Singapuru

Singapur – Nokia, MediaCorp a MobileOne Ltd. (M1) dnes představily ukázku živého mobilního televizního vysílání na celém ostrově. Účastníci každoroční akce Nokia Connection pořádané ve dnech 13. a 14. června v hotelu Ritz Carlton, Singapur, a akce Broadcast Asia, připravované v rámci Singapore Expo od 14. do 17. června, budou mít příležitost sledovat živé simultánní vysílání kanálu Channel NewsAsia a signálu digitální televize TV Mobile společnosti MediaCorp na chytrém telefonu Nokia 7710 s širokým displejem a přijímačem DVB-H. Během vysílání se uživatelé budou také moci připojit na webové stránky, kde je k dispozici více informací.

Tato ukázka mobilní televize využívá standardu DVB-H (Digital Video Broadcasting-Handheld), který propojuje tradiční technologii televizního vysílání s prvky jako je mobilita, menší displeje, pokrytí signálem uvnitř budov, optimalizované užívání baterie a zabudované antény, tj. prvky typickými pro příruční přístroje, např. mobilní telefony. Aby mohl přijímat živé televizní vysílání, je chytrý telefon Nokia 7710 spojen s přijímačem Nokia streamer, což je první mobilní přijímač na bázi DVB-H vyvinutý speciálně pro pilotní a zkušební provoz.

„Mobilní televize jde za hranice tradičních TV přijímačů a digitálního televizního kanálu TV Mobile, který se dnes již objevuje v autobusech a vozech taxislužby, a rozšiřuje možnosti pro sledování televize,“ uvedl Henry Lim, zástupce generálního ředitele (oblast Group Services) společnosti MediaCorp. „Prostřednictvím živého vysílání Channel NewsAsia a TV Mobile chceme ukázat, že uživatelé těchto služeb mohou mít kdykoli a kdekoli přístup k nejnovějším zprávám i zábavě.”

„Živé simultánní vysílání Channel NewsAsia a TV Mobile na celém území ostrova umožnila spolupráce zástupců z různých oborů. Ti spojili svůj potenciál a odborné znalosti a připravili uživatelům bezesporu velmi působivý zážitek. Singapurský úřad pro rozvoj médií (Media Development Authority) se o tuto spolupráci velmi zajímá a velmi si jí váží, protože napomáhá vybudovat profil Singapuru jako vynikajícího prostředí pro zkušební provoz nejnovějších digitálních technologií,” komentoval ukázku mobilního TV vysílání Lim Chin Siang, ředitel pro oblast IT a technologií z Media Development Authority (MDA).

Jawahar Kanjilal, ředitel obchodní jednotky Rich Media & Music Business Programs společnosti Nokia Asia Pacific, poznamenal, že Singapur je jednou z prvních zemí v oblasti Asie a Tichomoří, kde byla ukázka mobilního televizního vysílání připravena.

„Tato ukázka by se nemohla uskutečnit bez vynikající podpory Media Development Authority, MediaCorp a M1, které prokázaly této technologii důvěru. Společně byla připravena cesta pro využití možností, které v rámci celého ekosystému mobilní televize existují pro spotřebitele, zadavatele reklamy i ostatní zúčastněné,” poznamenal.

Technický ředitel M1 Patrick Scodeller uvedl, že jeho společnost podporuje DVB-H jako vysílací standard pro mobilní televizi. Během celého týdne, kdy bude ukázka probíhat, poskytne M1 síťovou podporu pro přenos dat i další služby.

Další informace o mobilním televizním vysílání lze získat na adrese www.nokia.com/mobiletv.

O společnosti MediaCorp Technologies
MediaCorp Technologies je přední infrastruktura pro přenos vysílání, provozovatel a poskytovatel služeb pro digitální i analogové vysílání v Singapuru.
Dceřiná společnost MediaCorp Technologies, 1-Net Singapore, je poskytovatelem širokopásmové infrastruktury pro národní širokopásmovou síť – Singapore ONE – a regionálním poskytovatelem komplexních IT služeb.

MediaCorp Technologies je součástí MediaCorp, největší stanice v Singapuru. MediaCorp má kompletní portfolio mediálních podnikatelských aktivit: TV, rádio, zábava, filmy, noviny, časopisy, elektronická média a další mediální služby.
TVMobile, dceřiná společnost MediaCorp TV, je první kanál na světě, který otevírá cestu technologii digitálního video vysílání (Digital Video Broadcast, DVB) s cílem zprostředkovat kvalitní programy divákům, kteří jsou stále v pohybu. Spolu s FM 89.3 poskytuje TVMobile zábavu cestujícím uživatelům; nabízí nejčerstvější informace v atraktivní formě, zábavné programy i zpravodajství v reálném čase, aby byli informováni, ať jsou kdekoli.

O singapurském úřadu Media Development Authority
Media Development Authority of Singapore (MDA) má za cíl vybudovat ze Singapuru globální mediální centrum. Jeho strategie, nazvaná Media 21, má vytvořit dynamické prostředí pro odvětví i veřejnost prostřednictvím pěti klíčových prvků: vytvořit ze Singapuru „mediální burzu“, exportovat obsah „Made-by-Singapore“; internacionalizovat místní mediální společnosti, podporovat místní mediální talenty a rozvíjet digitální média.

O společnosti MobileOne Ltd.
M1, nejdynamičtější a nejinovativnější poskytovatel mobilních a IDD služeb, zahájil své aktivity v dubnu 1997. Od té doby významnou měrou pronikl na místní trh mobilních komunikací, vybudoval silné povědomí o značce i silný podíl na trhu. M1 usiluje o to stát se jedničkou v osobní hlasové a datové komunikaci a klade důraz na hodnotu, kvalitu a služby zákazníkům. Více informací o M1 lze získat na adrese www.m1.com.sg.

Tiskové zprávy

Diskuse