Nokia Series 40 pro vývojáře mobilních aplikací

16. 6. 2005 19:40    Rubrika: Tiskové zprávy

Forum Nokia představuje 3. edici platformy Series 40 pro vývojáře mobilních aplikací. Větší displeje a podpora nových API rozšiřují možnosti pro vytváření aplikací v kategorii masových přístrojů

Nokia Connection 2005, Helsinki, Finsko - Nokia představila novou edici platformy Series 40 pro vývoj aplikací, čímž se před vývojáři a operátory otevírají nové možnosti k proniknutí na širší spotřebitelský trh. Nová, již 3. edice platformy Series 40, umožňuje tvorbu bohatších multimediálních aplikací a služeb pro mobilní telefony značky Nokia, které podporují programovací jazyk Java(TM). Představení 3. edice platformy Series 40 následuje poté, co byly na trh uvedeny nové přístroje značky Nokia s vylepšeným uživatelským rozhraním pro platformu Series 40, Nokia 6280, Nokia 6270 a Nokia 6265, které se v distribuční síti objeví ve čtvrtém čtvrtletí 2005.

3. edice platformy Series 40 představuje kompletní architekturu včetně hardwaru, softwaru a programovacího rozhraní, která nabízí vylepšené uživatelské rozhraní a podporu pro multimediální aplikace. Tato zdokonalená edice otevírá cestu k multimediálním aplikacím pro spotřebitele i firmy v oblasti masově vyráběných přístrojů, zejména v kategorii her a nástrojů určených ke zvyšování osobní produktivity. Nová edice obsahuje podporu přenosu zvuku a obrazu v reálném čase, podporu více rozměrů a typů rozlišení displeje a větší podporu rozhraní pro programování aplikací (API) v jazyce Java.

Nová platforma uvádí na masový trh přenos obrazu a zvuku, a to včetně široké podpory nejnovějších standardů pro práci se zprávami, internetem, hudbou a videem. Třetí edice platformy Series 40 bude také obsahovat vlastnosti a funkce z předchozích edicí, které umožní vývojářům v jazyce Java maximálně využít schopností standardů MIDP 2.0 a CLDC 1.1, a správy digitálních práv OMA DRM a standardů pro správu klientů.

„Naše snaha zdokonalit platformu Series 40 je důkazem našeho pevného odhodlání k prosazování jazyka Java v mobilním prostředí,“ prohlásila Lee Epting, viceprezidentka celosvětového programu Forum Nokia zaměřeného na podporu vývojových pracovníků. „Díky začlenění pokročilé technologie Java a podpory větších rozměrů displejů a vyššího rozlišení poskytuje nová platforma spotřebitelům a podnikovým uživatelům lepší mobilní zážitek a přináší komplexní mobilní aplikace na nové segmenty trhu.“

Třetí edice platformy Series 40 poskytuje celou řadu nových implementací požadavků na specifikaci v jazyce Java (JSR), které nabízejí rozšířenou škálu API, včetně interaktivní trojrozměrné grafiky (JSR-184) a možností připojování souborů a správy informací (JSR-75).

„Podpora těchto rozhraní poskytuje vývojářům kvalitní nástroje, které rychle a snadno zajistí vysoce pokročilé funkce pro zařízení založená na platformě Series 40,“ říká L. Epting. „Interaktivní trojrozměrná grafika přispěje k vytváření propracovanějších her, zpráv, individuálních uživatelských rozhraní, vizualizace produktu a podobně,“ vysvětluje. „Vývojáři spotřebitelských a podnikových aplikací také získají přístup k lokálním souborům, včetně souborů obsažených ve správci osobních informací (PIM), což umožní vývoj aplikací, které poskytnou uživatelům možnost rozmanitěji komunikovat s přáteli a spolupracovníky a lépe kontrolovat pracovní rozvrh.“

Třetí edice platformy Series 40 je součástí strategie společnosti Nokia zaměřené na podporu vývoje mobilních aplikací. Nokia nabízí technologické platformy, které zůstávají konzistentní u celé řady přístrojů, a svým přístupem k vývojovým platformám maximalizuje objemové možnosti vývojářů a minimalizuje nutnost přesunu aplikací a služeb do jednotlivých přístrojů. Vývojáři mohou vytvářet základní funkce na platformových technologiích a pak optimalizovat své aplikace pro uživatelská rozhraní a technologické nadstavby v konkrétních cílových zařízeních.

O programu Forum Nokia
Celosvětový vývojářský program Forum Nokia poskytuje vývojářům přístup k nástrojům, technickým informacím, podpoře a distribučním kanálům, které potřebují k tvorbě a prodeji svých aplikací po celém světě. Ze svých poboček v USA, Evropě, Japonsku, Číně a Singapuru poskytuje Forum Nokia technickou a obchodně-vývojovou podporu vývojářům a operátorům, a pomáhá jim tak dosahovat jejich cíle, kterým je úspěšné spouštění aplikací a služeb pro spotřebitele a podniky. Další informace jsou k dispozici na internetových stránkách www.forum.nokia.com.

Tiskové zprávy

Diskuse