4 850 km dlouhý běh napříč Evropou

28. 6. 2005 17:23    Rubrika: Tiskové zprávy

Powered by Intel Centrino Mobile Technology. Jedinečný projekt mladého atleta – 4 850 km dlouhý běh napříč Evropou začíná v Helsinkách a končí na ostrově Tenerife, nejjižnější části Španělska

4 850 km dlouhý běh napříč Evropou

Bratislava, Slovensko, 21. června 2005 – Po loňském úspěšném běhu napříč Slovenskem odstartoval slovenský ultramaratonec Jozef Rajchl ve středu 15. června 2005 další projekt. Má v úmyslu přeběhnout celou Evropu od severu na jih. Svůj běh odstartuje v Helsinkách od Olympijského stadionu. Běžec překoná hranice 15 zemí a celkem uběhne za 57 dní 4 850 km při denním limitu přibližně 90 km. Generálním partnerem projektu je společnost Intel a její mobilní technologie Intel® Centrino™, která Jozefu Rajchlovi umožní připojit se každý den bezdrátově k internetu a uveřejnit na oficiálních stránkách projektu www.xtremerun.com nejaktuálnější příspěvky o svém běhu. Technologie běžci také umožní zůstat v kontaktu s rodinou.

Kvůli větší bezpečnosti poběží ultramaratonec většinou v noci mimo hlavní silnice a bude vybaven bezpečnostními prostředky. Trasa prochází Finskem, Estonskem, Lotyšskem, Litvou, Polskem, Českou republikou, Slovenskou republikou, Rakouskem, Maďarskem, znovu Rakouskem, Itálií, Francií, Monakem, znovu Francií a Andorrou až do Španělska, kde bude končit na nejjižnějším bodě Evropy – ostrově Tenerife. Trasa v České republice vede přes Ostravu a Jozef Rajchl by se zde měl objevit na začátku července.

Běh je pokusem o prolomení Guinessova rekordu z roku 1972, jehož držitelem je běžec John Lee, který uběhl 4 628 km napříč Spojenými státy za 55 dní, 12 hodin a 15 minut. Nejde však pouze o rekord – jde především o překonání sebe sama. Mezi hlavní cíle projektu patří také propagace běžeckých sportů mezi mládeží po celé Evropě. Jozef Rajchl plánuje cestou navštívit Italské sportovní dny. Tato každoroční sportovní událost se koná v italské Boloni a očekává se na ní účast stovek běžců. V průběhu projektu budou informována všechna zastoupení Olympijské komise v zemích, které jsou zařazeny do itineráře a totéž platí i pro média v těchto zemích. Očekává se, že se do projektu zapojí řada dobrovolníků, přičemž každý z nich obdrží památeční certifikát stvrzující účast v projektu.

„Tento projekt nemá v historii slovenského sportu obdoby. Je to poprvé, kdy se někdo pokusí v tak krátkém času uběhnout tak velkou vzdálenost. Trasa zvolená panem Rajchem zahrnuje několik stoupání, která prakticky prodlouží délku celého běhu o několik desítek kilometrů,“ uvedl František Chmelár, předseda Slovenského olympijského výboru. „Věříme, že tento mladý sportovec překoná veškeré nástrahy složité cesty, na niž se vydal, a doufáme, že se navždy zapíše do historie sportu nejen v naší zemi, ale na celém světě.“

Tato akce probíhá pod osobní záštitou předsedy Slovenského olympijského výboru Františka Chmelára a těší se podpoře generálního sponzora, společnosti Intel. Mezi další společnosti, které projekt podpořily, patří Garmin, Sony, Nokia a obec Devínska Nová Ves, která je domovem mladého atleta.

„V minulosti již firma Intel podpořila projekty, které usilovaly o propojení kontinentů či zemí. Projekt mladého slovenského sportovce však daleko překonává veškeré projekty, které jsme dosud podpořili. Stejně jako bezdrátové safari nebo expedice k severnímu pólu tento nový projekt jedinečným způsobem představuje možnosti technologie WiFi pro bezdrátové připojení

a také možnosti mobilní technologie Intel Centrino, díky níž se mohou notebooky připojovat prakticky kdykoli a kdekoli,“ prohlásil Pavel Svoboda, PR manažer společnosti Intel pro střední a východní Evropu. „Doufám také, že naše pomoc umožní Jozefu Rajchlovi splnit cíl, který si předsevzal, a zůstat přitom v kontaktu s blízkými.“

Společnost Intel je největším světovým výrobcem mikroprocesorů, a zároveň je předním výrobcem počítačových, síťových a komunikačních produktů. Podrobné informace o společnosti Intel jsou k dispozici na www.intel.com/pressroom.