ASUS - ocenění za investici v České republice

29. 6. 2005 17:38    Rubrika: Tiskové zprávy

ASUS Czech získal ocenění za svoji investici v České republice. Společnost získala cenu INVESTOR ROKU 2004 v jedné z kategorií za nový závod v Ostravě-Hrabové

Praha, 27 června 2005 – ASUSTeK Computer Inc. (ASUS), přední dodavatel řešení pro počítače, komunikace a spotřebitele, oznamuje, že jeho dceřinná společnost ASUS Czech, získala ocenění INVESTOR ROKU v kategorii „Největší ekonomický přínos – expanze“. Toto ocenění vyhlašuje každoročně agentura CzechInvest společně se Sdružením pro zahraniční investice (AFI) pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu. Zástupci společnosti převzali ocenění na slavnostním večeru v Trojském zámku v Praze, kde byly vyhlášeny investiční projekty s největším přínosem pro rozvoj české ekonomiky v roce 2004 ve třech kategoriích.

Společnost ASUS Czech už v České republice působí od roku 2002, kdy v Rudném u Prahy otevřela montážní a podpůrné centrum. V lednu 2004 se rozhodla vybudovat nový výrobní a servisní závod o rozloze 26 tisíc m2 v průmyslové zóně Ostrava-Hrabová s měsíční výrobní kapacitou až 200 tisíc nových osobních počítačů. „Důvodem, proč jsme se rozhodli rozšířit naše aktivity v ČR v konkurenci dalších zemí jako Polsko nebo Maďarsko, byla připravenost průmyslového parku a také blízkost Technické univerzity v Ostravě, se kterou chceme úzce spolupracovat a podílet se i na tvorbě konkrétních studijních programů pro elektrotechnické obory. Naše společnost rovněž uvažuje o přesunutí některých vývojových aktivit do ČR,“ řekl David Wu, ředitel ostravského závodu.

Celková investice do závodu, který zahájil provoz v lednu 2005, má hodnotu 413 milionů korun a práci zde nalezne přibližně 1950 zaměstnanců. Právě rozsah investice, počet nových pracovních míst a společenská prospěšnost daná mírou nezaměstnanosti v daném regionu byly hlavními kritérii pro rozhodování komise, složené ze zástupců Úřadu vlády, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva financí a agentury CzechInvest.

„Dříve byla pro zahraniční investory motivem levná pracovní síla, dnes to jsou v prvé řadě kvalifikovaní pracovníci. Naše nová technologická centra i centra strategických služeb jsou lídry v produktivitě v celoevropském měřítku. Jdeme správným směrem a dokážeme obstát v tvrdé konkurenci,“ komentoval událost ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Česká republika je i nadále pro zahraniční investory velice zajímavou zemí, přímé zahraniční investice se v roce 2004 v meziročním srovnání téměř zdvojnásobily. Podle informací CzechInvestu je Česká republika v oblasti přímých zahraničních investic na obyvatele, spolu s Estonskem a Maďarskem, jednou ze tří nejúspěšnějších zemí střední a východní Evropy.

Tiskové zprávy

Diskuse