Intel Itanium (Montecito) - srovnání výkonu s RISC systémy

29. 6. 2005 11:02    Rubrika: Tiskové zprávy

Podle měření společnosti Intel Corporation vykazují připravované dvoujádrové procesory Intel® Itanium®, kódově označované „Montecito”, v technických výpočtech o 60 procent vyšší výkon, než jaké jsou poslední publikované výsledky čtyřcestných RISC systémů.1

Podle měření systému LINPACK, který zjišťuje výpočetní výkon v plovoucí desetinné čárce, překonala rychlost čtyřprocesorového počítače s dvoujádrovými procesory Itanium hodnotu 45 GFLOP (gigaflopů), přičemž gigaflop znamená miliardu operací s plovoucí desetinnou čárkou za sekundu. Předchozí rekord byl 27,5 GFLOP.1

„Tento výsledek naznačuje, jaké výhody Montecito v oblasti náročných výpočetních aplikací, ve srovnání s předchozími generacemi Itanium architektury, přináší,” řekl Phil Brace, ředitel Server Platform Group společnosti Intel. „Před třemi lety jsme představili čtyřcestný systém Itanium s výkonem 11,43 GFLOP a před dvěma lety jsme dosáhli hranice 22,7 GFLOP.2 Nyní se dostáváme do situace, kdy jsme schopni zajistit výkon na úrovni TeraFlopu v klastru pouhých 20 serverů, což dramaticky zvyšuje dostupnost takových systémů celé vědecké komunitě.“

Ve srovnání se současnou generací procesorů Itanium by měly systémy Montecito přinést až dvojnásobný výkon, trojnásobnou šíři pásma a více než dva a půl násobnou vyrovnávací paměť přímo na čipu. Ačkoliv zajišťuje vyšší výkon, předpokládá se, že díky novým technologiím správy energie bude mít Montecito o více než 20 procent nižší spotřebu. Montecito bude rovněž obsahovat technologii Intel® Hyper-Threading, a dokáže tak zpracovat čtyřikrát tolik vláken, než současná generace.