Výpočetní superpočítač SGI Altix 3700 na AVČR

1. 7. 2005 15:59    Rubrika: Tiskové zprávy

Výzkum na Ústavu organické chemie a biochemie AVČR je podporován výkonným linuxovým superpočítačem SGI Altix řady 3700 s procesory Intel® Itanium® 2

Výpočetní superpočítač SGI Altix 3700 na AVČR

Praha, 29. června 2005 – Společnost Silicon Graphics (SGI), přední dodavatel výkonných serverových a grafických řešení pro oblasti náročných výpočtů a specializovaných vizualizací a společnost Intel oznámily, že Ústav organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB AVČR), veden snahou o urychlení výzkumu v oblasti výpočetní chemie a biochemie a dalších oblastech výpočetně náročného výzkumu, úspěšně nasadil a provozuje výkonný linuxový superpočítač SGI® Altix®3700 s procesory Intel® Itanium® 2.

V návaznosti na velmi pozitivní zkušenosti s využíváním na podzim roku 2003 prvotně instalované konfigurace systému s 8-mi procesory se ÚOCHB AVČR rozhodl v tomto roce výpočetní systém dále rozšířit. Aktuálně ústav využívá superpočítač s celkově osazenými 24 procesory Intel Itanium 2, 160GB globálně sdílené operační paměti a celkovou diskovou kapacitu cca 3TB.

“K pořízení prvotní konfigurace jsme se rozhodli na základě vlastního testování a dobré celosvětové reference těchto systémů. Výkon, stabilita systému a flexibilita s ohledem na rozsah a typ řešených úloh jsou těmi hlavními důvody, které jsme si v našem každodenním provozu ověřili a to je také proč jsme se rozhodli sestavu dále rozšířit. Podnětem k rozšíření stroje byla mimo jiné potřeba provést výpočty elektronových spekter na nejvyšší teoretické úrovni pro molekuly, modelující interakce paralelních benzenů, které jsou experimentálně studované na Coloradské universitě v Boulderu. Společnost SGI nám dodala potřebný systém za velice příznivých podmínek ve velice krátké době a stroj byl během jediného dne připraven k zadání úlohy. Systém SGI Altix nám umožňuje efektivně řešit ty nejnáročnější úlohy díky velké globálně sdílené paměti, výkonné paralelizaci a vysoké stabilitě – hlavním rozdílům oproti clusterovým řešením. Nejnáročnější a nejkvalitnější kvantově-chemické výpočty chemických reakcí, interakcí a spekter rozsáhlých systémů, vyžadující plnou kapacitu paměti a disků počítače a běžící nepřetržitě několik týdnů, jsou na clusterech neřešitelné. Navíc je systém SGI pro tento typ úloh velice rychlý”, říká RNDr. Zdeněk Havlas, DrSc., ředitel ÚOCHB AVČR.
Systémy SGI Altix jsou využívány v mnoha výzkumných a průmyslových organizacích po celém světě. Tyto systémy unikátně kombinují tři klíčové technologie – nejnovější generaci výkonných procesorů Intel Itanium 2, otevřené prostředí 64-bit. operačního systému Linux a zejména SGI® NUMAflex™ superpočítačovou architekturu s globálně sdílenou pamětí – které spolu tvoří vyvážený a datově propustný systém nabízející maximální výkonové parametry potřebné pro řešení těch nejnáročnějších problémů, se kterými jsou vědci a technici aktuálně konfrontováni či vyvstanou v nejbližší budoucnosti. Systémy Altix využívají modulární architekturu a umožňují velmi snadno a efektivně růst od 1 do stovek a tisíců procesorů prostým rozšiřováním v rámci jedné instance operačního systému a jednotné globálně sdílené paměti. Modularita a konfigurační flexibilita nejen plně chrání prvotní investice do základu systému, ale též velmi příznivě ovlivňují celkové náklady na provozování. Od svého uvedení získaly superpočítačové systémy SGI Altix řadu ocenění díky své rozšiřitelnosti a špičkovému výkonu vyjádřenému překonáním celé řady rekordů v obecně uznávaných standardních testech.

Další informace o systémech řady SGI Altix najdete na: www.sgi.com/servers/altix, příp. kontaktujte lokální SGI kancelář na číslech +420-541 191 919 nebo +420-261 122 960.

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR v Praze je největším chemickým ústavem Akademie věd. Zabývá se základním výzkumem převážně v hraničních oblastech chemie s medicínou a biologií (medicinální chemie, racionální kontrola hmyzích škůdců v zemědělství a ochraně přírody). Vychovává mladé vědecké pracovníky v organické chemii a v biochemii, vydává mezinárodní chemický časopis Collection of Czechoslovak Chemical Communications

Tiskové zprávy

Diskuse