Nokia oznámila čisté tržby za 2. čtvrtletí 2005

26. 7. 2005 14:56    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia oznámila čisté tržby za 2. čtvrtletí 2005 ve výši 8,1 mld. EUR, což představuje výnos 0,18 EUR na akcii. Společnost zaznamenává nárůst tržeb ve výši 25 % a zvyšuje svůj odhad objemu trhu mobilních přístrojů v r. 2005 na 760 mil. ks

JORMA OLLILA, PŘEDSEDA SPRÁVNÍ RADY A GENERÁLNÍ ŘEDITEL:
V uplynulém čtvrtletí mě opravdu potěšil celkový meziroční nárůst tržeb o 25 %, přičemž ještě vyšší nárůst zaznamenala naše divize mobilních přístrojů. Ve srovnání s 2. čtvrtletím minulého roku zároveň o 20 % vzrostly i výnosy na akcii.

Pokud jde o objem prodaných mobilních přístrojů, zaznamenali jsme meziroční nárůst o 34 %, což posunulo náš podíl na trhu mobilních přístrojů až k odhadovaným 33 %. To je zcela jasným dokladem naší stability a schopnosti využít zvýšeného zájmu na nových trzích a udržet si vedoucí postavení na trhu inteligentních telefonů vyšší kategorie.

Celkový objem prodaných přístrojů v rámci celého odvětví byl o něco vyšší, než jsme předpokládali, což nás vede ke zvýšení celoročního odhadu o 20 mil. na přibližně 760 mil. kusů. Ale protože za tímto růstem stály především nové trhy, kde převládá nákup výrobků nižší kategorie a kde v současnosti panují silné cenové tlaky, průměrné prodejní ceny pokračovaly v sestupném trendu. Rozhodně tomu tak bylo ve druhém čtvrtletí v našem případě, což mělo vliv na naši ziskovost. V současné době si myslíme, že tyto trendy budou pokračovat po zbytek roku jak v celém odvětví, tak ve společnosti Nokia.

Nové produkty a provozní efektivita zůstávají i nadále klíčem ke zmírňování dopadu tohoto posunu a cenových tlaků na ziskovost. Od začátku roku jsme představili již 34 nových mobilních přístrojů v různých cenových kategoriích. Ve střednědobém a dlouhodobém výhledu budeme usilovat o optimalizaci celkové výrobní kapacity ve vztahu k různým segmentům a produktům a také o další rozvoj naší odběratelsko-dodavatelské sítě.

Je mi potěšením oznámit, že jsme ve všech regionech podíl na trhu s mobilními přístroji navýšili či udrželi. Tržní podíl 33 % dosažený ve druhém čtvrtletí je důsledkem významného postupného růstu v Latinské Americe, Číně a Severní Americe a také udržení tržního podílu v oblasti Asie a Tichomoří, stejně jako v oblasti Evropa/Střední východ/Afrika. Tržní podíl jsme rovněž navýšili u přístrojů třetí generace, což odpovídá našim očekáváním.

V oblasti mobilní infrastruktury jsme měli ve druhém čtvrtletí také dobré výsledky, zejména v Latinské Americe. V důsledku kombinace velmi konkurenčního prostředí a naší neustálé snahy proniknout na nové rostoucí trhy očekáváme v druhém pololetí 2005 snížení ziskovosti síťové divize v porovnání s prvním pololetím 2005.

Celkový pohled na druhé čtvrtletí ukazuje, že máme v tomto stále dynamičtějším odvětví úspěch, na kterém můžeme stavět. Konsolidace mezi vedoucími společnostmi na trhu v oblasti mobilních přístrojů i síťových zařízení je patrná, ale Nokia má v této hře dobré vyhlídky na výhru. Za tímto účelem budeme pokračovat v jasně zaměřených a rozhodujících investicích do marketingu a výzkumu a vývoje.

Rozšíření nabídky mobilních přístrojů vyšší kategorie a zároveň vyšší objemy a kvalita výrobků nižší kategorie, které jsou hnacím motorem růstu, nám dávají stabilní základnu pro další expanzi produktů a posílení vedoucí role v technologické oblasti.

VÝVOJ ODVĚTVÍ

Podle vývoje ve druhém čtvrtletí 2005 nyní Nokia očekává, že celkový trh mobilních přístrojů by za celý rok 2005 mohl dosáhnout hranice 760 mil. telefonů ve srovnání s naším předchozím odhadem 740 mil. telefonů, což je nárůst oproti odhadovaným 643 mil. v roce 2004. Očekává se, že hnací silou růstu objemu prodaných telefonů bude zvyšující se počet nových uživatelů na rozvojových mobilních trzích.

Stále očekáváme, že celkový trh mobilních přístrojů bude mít v roce 2005 vyšší hodnotu. Vzhledem ke stále rostoucímu podílu zaváděcích telefonů s nižšími cenami ale očekáváme snižování průměrných prodejních cen v odvětví po zbytek roku 2005.

V oblasti infrastruktury Nokia i nadále očekává, že celkový trh bude mít v roce 2005 ve srovnání s rokem 2004 o něco vyšší hodnotu (vyjádřeno v EUR). Provozovatelé sítí v rozvojových zemích se nacházejí v různých stádiích zvyšování kapacity, aby tak reagovali na rostoucí počet uživatelů. Na rozvinutých trzích se očekává pokračování cílených investic do optimalizace kapacity a sítí.

VÝHLED NA TŘETÍ ČTVRTLETÍ 2005

Očekáváme, že čistý obrat skupiny Nokia se bude v letošním třetím čtvrtletí pohybovat v rozmezí 7,9 mld. až 8,2 mld. EUR ve srovnání s 7,1 mld. EUR v třetím čtvrtletí roku 2004. Předpokládáme, že výnosy na akcii (při rozředění) budou mezi 0,14 až 0,17 EUR ve srovnání s výnosem 0,15 EUR na akcii ve třetím čtvrtletí 2004.

Nokia plánuje v blízké budoucnosti nezveřejňovat tržby a očekávané výnosy na akcii při oznamování čtvrtletních výsledků. Tento krok je v souladu s naším nedávným rozhodnutím dobrovolně poskytovat údaje a informace na finanční úrovni obchodní skupiny, s nedávnými otázkami v oblasti regulace i s probíhajícími změnami legislativy o poskytování i

Tiskové zprávy

Diskuse