CenterPoint Energy a IBM - internet přes elektrickou zásuvku

27. 7. 2005 16:39    Rubrika: Tiskové zprávy

Internet - stačí se připojit k elektrické zásuvce. CenterPoint Energy a IBM prověřují inovativní možnosti využití technologie širokopásmového přístupu přes elektrické vedení

Zastoupení firmy CenterPoint Energy, Inc. v Houstonu zabývající se přenosem a distribucí elektřiny spolupracuje se společností IBM na výzkumu technologie širokopásmového přenosu přes elektrické vedení (BPL, Broadband Over Power Line).

Technologie BPL představuje inovativní způsob, jak poskytovat širokopásmové služby zákazníkům, přičemž současně umožňuje zvyšovat spolehlivost dodávek elektrické energie. Význačným prvkem této technologie je, že zákazníci mohou přistupovat ze svých počítačů k vysokorychlostním širokopásmovým internetovým službám prostřednictvím BPL modemu přes stávající elektrické vedení. Svoje PC přitom mohou snadno připojit do kterékoliv elektrické zásuvky v domácnosti.

BPL v sobě skrývá potenciál pro poskytování rychlejších a spolehlivějších internetových služeb. Stejně tak může pomoci odstranit potřebu „prodrátování“ domácností kvůli propojení komunikačním vedením, což je zapotřebí u technologií DSL nebo u kabelových televizí. To zákazníkům poskytuje, společně s dalšími pokročilými technologickými službami, vyšší míru přizpůsobení při využívání internetu. Tyto služby mohou kromě jiného zahrnovat Voice over Internet Protocol (VoIP), Video on Demand (VOD), a také služby správy a sledování domácnosti.

Firma CenterPoint Energy otevřela technologické centrum BPL v jednom ze svých zařízení v Houstonu, aby mohla zkoumat možnosti využití technologie BPL jak pro zákazníky, tak pro organizace veřejných elektrorozvodných služeb. CenterPoint Energy kromě toho spustila pilotní program, navržený za účelem předvádění možností BPL koncovým uživatelům v domácnostech, jež se nacházejí v oblasti Houstonu.

„Zkoumat možnosti této technologie je vzrušující. Věříme, že BPL má potenciál k obohacení stávajících systémů pro dodávky elektrické energie díky vývoji technologií, jež nazýváme ‚smart grid‘. Mezi ně patří například automatické odečty měřičů, sledování systému v reálném čase, preventivní údržba, detekce výpadků a nového nastartování systému, stejně jako další možné aplikace,“ sdělil Don Cortez, viceprezident společnosti CenterPoint Energy Houston Electric, zodpovědný za vývoj BPL. „Tyto technologie ‚smart grid‘ by měly mít za výsledek zvýšenou spolehlivost systému, služeb a spolehlivosti odběratelů elektrické energie.“

Společnost IBM oslovila jak širokou skupinu společností z oblasti průmyslu a technologií, tak vedoucí hardwarové a softwarové experty, a to pro oba projekty. Divize IBM Global Services asistuje technologickému centru BPL při návrzích, výstavbě a implementacích jeho technologické infrastruktury, včetně předváděcích akcí, kde se využívají servery IBM xSeries, osobní počítače, bezdrátová řešení od IBM, a také technologie kiosků IBM. IBM poskytne pro tento pilotní program řízení projektu i patřičnou podporu, stejně jako následné hodnocení a sledování využívání zařízení.

Tiskové zprávy

Diskuse