HP Photosmart 8250 - nejrychlejší fototiskárna pro domácí použití

4. 8. 2005 10:37    Rubrika: Tiskové zprávy

HP uvádí nejrychlejší fototiskárnu pro domácí použití. Zcela nová fototiskárna HP Photosmart 8250 s rekordní rychlostí tisku

HP Photosmart 8250 - nejrychlejší fototiskárna pro domácí použití

Praha 3. srpna 2005 – Společnost HP oznamuje uvedení nové fotografické tiskárny HP Photosmart 8250. Tento převratný nový model dokáže vytisknout barevnou fotografii za necelých 14 sekund. Tiskárna je považována za dosud nejrychlejší fototiskárnu pro domácnost na světě.[1] Jedná se také o první tiskárnu HP pro domácí použití, ve které je použito systému s šesti samostatnými inkoustovými kazetami.

Tiskárna HP Photosmart 8250 poskytuje nejen špičkový výkon, ale je také vybavena technologií Scalable Printing Technology, která se vyznačuje zcela novým způsobem nanášení inkoustu. Narozdíl od ostatních systémů na trhu disponuje tato nová platforma HP technologií recirkulace, která minimalizuje potřebu čištění trysek kazety prostřednictvím tzv. primingu. Nedochází tak ke zbytečnému plýtvání inkoustu, takže je ho více k dispozici pro vlastní tisk. Stejně jako u všech systémů se samostatnými tiskovými kazetami, je i zde třeba vyměnit vždy pouze tu kazetu, ve které došel inkoust.

Součástí nové tiskové platformy HP je inteligentní sledování hladiny inkoustu, které je součástí funkcí HP Smart Printing. Před zahájením tisku dokumentu či fotografie ověří HP Photosmart 8250, zda je ve všech kazetách dostatek inkoustu pro danou tiskovou úlohu. To znamená, že se vám již nikdy nestane, aby došel inkoust v průběhu tisku. Opět je tedy zabráněno zbytečnému plýtvání inkoustem a tiskovými médii.
Tiskněte rychleji než dříve

Fototiskárna HP Photosmart 8250, která byla navržena pro ekonomický tisk velkých objemů, se vyznačuje moderním elegantním vzhledem a vyniká především rychlostí tisku. Tiskárna dokáže vytisknout barevnou fotografii o rozměrech 10 x 15 cm za pouhých 14 sekund.[2] Stejně dobře si však poradí i s prostým černobílým textem, který dokáže tisknout rychlostí 32 stran za minutu. Barevné dokumenty pak tiskne rychlostí 31 za minutu.

Tohoto oslnivého výkonu je dosaženo prostřednictvím široké tiskové hlavy s 3 900 tryskami, které chrlí inkoust rychlostí 140 miliónů kapek za sekundu. Široký záběr tiskové hlavy umožňuje nanést více inkoustu na jeden přejezd. Větší hustota trysek pak je zárukou maximální přesnosti pro dosažení profesionální kvality tisku s optimalizovaným rozlišením 4800 x 1200.

Nový efektivní tiskový systém

HP technologie šesti samostatných tiskových kazet doznala celé řady vylepšení včetně vestavěné pumpy, vzduchového ventilu, rezervního zásobníku inkoustu a snímače inkoustu. Mezi klíčové výhody tohoto vysoce efektivního systému patří schopnost maximalizovat množství inkoustu, které je skutečně k dispozici pro tisk.

Je-li tiskárna nějakou dobu v nečinnosti, pronikne skrz trysky nepatrné množství vzduchu, takže dojde ke zpěnění inkoustu. Pokud není tento vzduch odstraněn, utrpí tím kvalita tisku. Tradiční metodou na odstranění tohoto problému, kterou používá většina výrobců, je vytlačit z kazety veškerý inkoust obsahující vzduchové bublinky.

Společnost HP vyvinula zcela nové řešení, kdy je zpěněný inkoust vytlačen z hlavního tiskového systému, je zbaven vzduchu a přečerpán do rezervního zásobníku inkoustu. Díky tomu nedochází ke zbytečnému plýtvání inkoustem a je ho tak více použito k vlastnímu tisku.

Systém rovněž umožňuje přesné měření množství inkoustu jak v kazetě, tak i v samostatném rezervním zásobníku nad tiskovou hlavou. Jakmile hladina inkoustu v některé kazetě klesne pod kritickou mez, je uživatel upozorněn na skutečnost, že kazetu bude třeba brzy vyměnit. Jakmile tiskárna zjistí, že není dostatek inkoustu pro dokončení příští tiskové úlohy, zastaví tisk před jejím zahájením a nabídne možnost provést tisk pouze s inkousty, které jsou k dispozici. Díky použití samostatných inkoustových tiskových kazet stačí vyměnit vždy jen tu kazetu, ve které došel inkoust. To ocení především fotografové, kteří jsou zvyklí používat převážně určité barevné odstíny – například modré či zelené.

Kvalita tisku je vynikající, systém s šesti inkousty produkuje syté barvy odolné vůči blednutí a zřetelný černý text prostřednictvím inkoustových tiskových kazet HP 363 s inkousty HP Vivera. Každá inkoustová kazeta je jasně označena barevně i piktogramem a lze ji snadno vyměnit přes čelní panel. Důraz byl kladen i na hospodárné využívání inkoustu. Tiskový systém sice obsahuje šest inkoustů pro dosažení maximální kvality tisku, lze však tisknout i s použitím pouze čtyř základních barev – azurové, purpurové, žluté a černé, což bohatě postačuje pro tisk běžných dokumentů a kontrolních nátisků. Pro dosažení maximálních úspor uvádí HP speciální sadu HP 363 Series Photo Pack, která obsahuje šest náhradních inkoustových kazet a 150 listů papíru HP Photo Paper. Pro maximální pohodlí uživatele pak tiskárna používá technologii, která sleduje hladinu inkoustu v kazetě a po překročení kritické hladiny zobrazí formulář pro objednání nových kazet.[1]

Často se stává, že potřebujete vytisknout jen několik fotografií a nechce se vám kvůli tomu zapínat počítač. Fotografická tiskárna HP Photosmart 8250 je pro tyto účely plně vybavena. Má všechny potřebné sloty pro paměťové karty[3] i USB rozhraní pro přímé připojení fotoaparátu s podporou standardu PictBridge či paměťových médií typu flash. K tiskárně lze navíc dokoupit HP bt300/400 Series Bluetooth Wireless Printer Adapter pro bezdrátovou výměnu dat se zařízeními s technologií Bluetooth®, jako jsou např. mobilní telefony s digitálním fotoaparátem či kapesní počítače. Ať už tedy máte fotografie uloženy kdekoliv – přímo ve fotoaparátu či na paměťové kartě, můžete je snadno prohlížet a vybírat prostřednictvím vestavěného barevného displeje o úhlopříčce 6,4 cm, přičemž máte k dispozici funkce pro úpravu, zvětšování a ořez fotografií – a to vše bez použití počítače.

Znatelně vyšší kvality fotografií docílíte zapnutím technologií HP Real Life, jako např. automatické odstraňování efektu červených očí v tiskárně či funkce Adaptive Lighting, která zlepšuje výsledky prosvětlením příliš tmavých míst s lepším prokreslením detailů.

Tiskárna HP Photosmart 8250 také umožňuje přenos digitálních videoklipů z fotoaparátu a jejich sledování na displeji. Následně je pak možné vybrat ze sekvence nejzajímavější záběr, upravit jeho kvalitu a vytisknout jako samostatnou momentku.

A pokud budete tisknout přece jenom z počítače, můžete využít software HP Image Zone pro vytváření fotoalb, editaci a organizování fotografií. Prostřednictvím programu HP Instant Share zase můžete fotografie pohodlně rozesílat elektronickou poštou. Příjemci přitom nemusí stahovat velké přílohy elektronické pošty, ale sami si vyberou, které fotografie chtějí.
Skvělé fotografie na různých typech a velikostech papírů

Fotografická tiskárna HP Photosmart 8250 je prvním modelem, který je vybaven technologií Auto Sense. Tato technologie vychází z dosavadních úspěšných systémů rozpoznávání typu tiskového média. HP Auto Sense však dokáže rozpoznat i HP Photo Paper, což je papír nové generace, který je na rubu opatřen čárovým kódem. To umožňuje tiskárně správně detekovat typ a velikost papíru, který je v zásobníku, a podle toho automaticky optimalizovat nastavení tisku. Pro zvláštní příležitosti si mohou uživatelé vybrat tisk na papír HP Premium Plus Photo Paper, s nímž lze docílit špičkové kvality tisku a odolnosti proti blednutí po celé generace.[4]

Tiskárna HP Photosmart 8250, která je určena především pro tisk fotografií, nabízí skutečnou všestrannost v oblasti formátů fotografických papírů. Dokáže tisknout s okraji i bez okrajů až do panoramatického formátu 215 x 610 mm. Je zde také poháněný fotozásobník pro tisky 10 x15 cm. Pokud tento zásobník na obrazovce zvolíte jako zdroj tiskových médií, uvede se automaticky do chodu. Pokud tisknete bez počítače, stačí zapnout podavač stiskem jediného tlačítka na tiskárně.

Fotografická tiskárna HP Photosmart 8250 je na českém trhu dostupná od srpna 2005 za doporučenou maloobchodní cenu 6.890 Kč včetně DPH.

[1]Srovnání rychlostí tisku srovnatelných domácích tiskáren v normálním a rychlém režimu při tisku z počítače. Podle interních testů HP provedených v dubnu 2005.

[2] Podle interních testů HP.

[3]Sloty pro paměťové karty podporují následující typy karet: CompactFlash, Microdrive, Memory Stick®, Memory Stick Duo®, Mini SD, Secure Digital/MultiMedia Card a XD-Picture Card™ (žádná z těchto karet není dodávána společně s tiskárnou)

[4]Odolnost proti blednutí je až 100 let při použití samostatných inkoustových kazet HP 363 a tisku na papír HP Premium Plus Photo Paper tiskárnou HP Photosmart 8250. Podle interních testů HP z roku 2005 pro blednutí pod sklem. Testy v laboratořích Wilhelm Imaging Research právě probíhají. Pro více informací o odolnosti tisků vůči blednutí navštivte webové stránky http://hp.com/eur/faderesistance.

Tiskové zprávy

Diskuse