První živý TV přenos na mobilní telefony

12. 8. 2005 16:10    Rubrika: Tiskové zprávy

První živý televizní přenos mezinárodní sportovní události přímo na mobilní telefony. První výsledky finského pilotního projektu mobilní televize jsou pozitivní

Espoo, Finsko - Na srpnovém Mistrovství světa v atletice v Helsinkách budou mít hosté firem spolupracujících na finském projektu mobilní televize poprvé přístup k živému sportovnímu přenosu prostřednictvím svých mobilních telefonů. Finská vysílací společnost YLE nabídne uživatelům mobilní televize balíček několika kanálů, včetně speciálního domácího vysílání z mistrovství poskytovaného prostřednictvím televizních stanic YLE TV1 a YLE TV2. Uživatelé mobilního televizního vysílání získají navíc i možnost sledovat speciální sestřih a pět reportáží z jednotlivých disciplín (běžecké a technické disciplíny, chůze, maratón). Každou disciplínu tak bude možné sledovat bez přerušení od začátku až do konce.

V průběhu Mistrovství světa v atletice budou mít uživatelé mobilní televize možnost přijímat také běžné vysílání programu YLE TV1 a dále také programy MTV3, Nelonen, CNN, BBC World a Eurosport TV. Televizní programy v reálném čase bude možné sledovat na chytrém telefonu Nokia 7710 vybaveném speciální funkcí pro přijímání vysílání mobilní televize.

Mistrovství světa v atletice je vynikající příležitostí předvést, jaké jsou možnosti využití mobilní televize a také, jak je možné vytvářet nový obsah pro zařízení umožňující mobilní televizní příjem. Uživatelé mohou sledovat utkání v jednotlivých disciplinách například cestou na stadion nebo kdykoli, kdy nemají možnost přihlížet jim osobně.

Společnosti Digita, Elisa, MTV, Nelonen, Nokia, Sonera a YLE spustily ve Finsku společný pilotní projekt mobilní televize probíhající od 8.3.2005 do 20.6.2005. Projekt, který probíhal v oblasti hlavního města Helsinky, testoval proveditelnost sledování televizního vysílání pomocí mobilního zařízení. První výsledky pilotního projektu ukázaly, že televizní služby pro mobilní telefon jsou mezi účastníky projektu populární, jelikož 58 procent z nich je přesvědčeno, že se tyto mobilní televizní služby stanou žádanými. Účastníci testu sledovali na mobilních zařízeních i své oblíbené televizní kanály, a to v průměru 5 až 30 minut denně. Celkové výsledky finského pilotního projektu mobilní televize budou zveřejněny 30.8.2005.

Technologie DVB-H umožňuje efektivně přenášet televizní programy uživatelům mobilních zařízení. Diváci mají přístup ke všem televizním programům i k živému vysílání, a to finančně efektivním způsobem bez ohledu na počet uživatelů sledujících dané vysílání. Sledování jednotlivých kanálů je pro uživatele jednoduché. Stejná mobilní zařízení navíc umožňují využívat i doplňkové interaktivní funkce.