Intel - dvoujádrové procesory Xeon s technologií hyper-threading

16. 8. 2005 17:21    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Intel ohlásila, že díky rychlejšímu vývoji bude schopna nabídnout dvoujádrové procesory Intel® Xeon™ a Intel Xeon MP s technologií hyper-threading dříve, než se plánovalo. Nové procesory serverům umožní zvýšení rychlosti odezvy, nárůst výkonu a schopností multitaskingu – software na této platformě má v každém procesoru ke zpracování informací k dispozici čtyři ‘mozky’. Společnost Intel rovněž zahajuje rozsáhlý evaluační program, který zpřístupňuje tisíce dvoujádrových platforem softwarovým vývojářům a podnikovým zákazníkům.

„Podobně jako u dvoujádrových PC procesorů počátkem roku, odvedli technici společnosti Intel i v tomto případě naprosto špičkovou práci. Díky tomu lze uvést serverové platformy s procesory Intel Xeon na trh v předstihu,“ řekl Kirk Skaugen, general manager Server Platforms Group společnosti Intel. „Kromě urychlení přípravy výroby nových produktů pro naše zákazníky jsme do nich rovněž zabudovali řadu klíčových novinek.“

Původně se uvedení dvoujádrových procesorů Intel Xeon MP, s kódovým označením „Paxville“, pro čtyř- a vícecestné servery plánovalo na rok 2006, nyní společnost Intel počítá se závěrem roku 2005. Paxville přinese oproti současné generaci více než 60procentní nárůst výkonu a využije letos uvedenou čipovou sadu Intel® E8500, navrženou pro maximální výkon dvoujádrových procesorů.**

Pro dvouprocesorové servery a pracovní stanice připravuje společnost Intel ještě během roku 2005 dvoujádrový procesor Intel Xeon s kódovým označení „Paxville DP”. Paxville DP zajistí oproti předchozí generaci až 50procentní zvýšení výkonu a využije čipovou sadu Intel E7520.*** Paxville DP je určen pro příznivce nejmodernější techniky a k seznámení s dvoujádrovou technologií. V prvním čtvrtletí roku 2006 na něj naváže široká rodina platforem dvoujádrových procesorů Intel Xeon s kódovým označením „Bensley“. Řada Bensley bude završením masivního přechodu na dvoujádrové procesory v celé nabídce procesorů Intel pro servery a pracovní stanice.

Oba procesory, 64bitový Paxville a Paxville DP, budou vybaveny technologií

Intel® Hyper-Threading a umožní jedinému dvoujádrovému procesoru souběžné zpracování čtyř softwarových vláken. Tyto platformy budou rovněž vybaveny bezpečnostními funkcemi, jako je Execute Disable Bit, a lepší správou energie využívající Demand Based Switching.

Společnost Intel v současné době pracuje na 17 projektech vícejádrových procesorů a předpokládá, že koncem roku 2006 bude více než 85 procent Intel serverů vybaveno vícejádrovými procesory. Kromě ještě letos očekávaných procesorů Intel Xeon společnost Intel v červenci 2005 zahájila dodávky dvoujádrových procesorů Intel® Pentium® D pro jednoprocesorové servery a pracuje na dvoujádrových procesorech Intel® Itanium®, které by se měly na trhu objevit ještě do konce roku.

Dnes spuštěný evaluační program jedinečným způsobem zpřístupní v roce 2005 a 2006 tisíce dvoujádrových platforem s procesory Intel Pentium D, Intel Xeon, Intel Xeon MP a Intel Itanium velkým zákazníkům a softwarovým vývojářům.
Cyklus vyhodnocování IT techniky obvykle trvá šest až devět měsíců. Pro IT managery je proto velmi důležitá co nejrychlejší dostupnost testovacích systémů. Přístup k předprodukčním a produkčním systémům IT managerům umožní vyhodnocení výkonu, testování kompatibility interních aplikací a plánování budoucího zavádění.

Aby mohli softwaroví vývojáři co nejlépe vyladit své aplikace a plně využít možností vícevláknového zpracování, dodávají se evaluační systémy s úplnou sadou produktů Intel® pro vývoj software, včetně nástrojů pro threading, kompilátorů, analyzátorů výkonu a výkonných knihoven. Další informace jsou k dispozici na www.intel.com/software.

Tiskové zprávy

Diskuse