Nokia - vyhledávání na mobil

16. 8. 2005 17:18    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia uvádí mobilní vyhledávání na chytrých telefonech. S novou aplikací pro mobilní vyhledávání lze potřebné informace najít kdykoli a kdekoli

Espoo, Finsko – Společnost Nokia uvedla softwarové řešení, které uživatelům nabízí snadný a rychlý přístup k hlavním vyhledávacím službám přímo z mobilního telefonu Nokia. Tato nová aplikace umožňuje uživatelům chytrých telefonů Nokia kdykoli a kdekoli vyhledat internetové stránky a nechat si je zobrazit na svém telefonu, včetně informací z lokálních vyhledávačů. V současné době je možné prostřednictvím této aplikace získat přístup k poskytovatelům obsahu a služeb, mezi něž patří Eniro, Fonecta, Medio Systems, Yahoo!, Yell.com a dále také poskytovatelé digitálních mapových řešení AtlasCT a NAVTEQ.

„Díky této aplikaci vyvinuté ve spolupráci s předními poskytovateli vyhledávacích služeb mají nyní uživatelé mobilních telefonů Nokia na dosah ruky jednu z nejpoužívanějších online služeb na světě – online vyhledávání,“ uvedl Harry Santam\xE4ki, viceprezident oddělení Strategy and Business Development divize Multimedia společnosti Nokia. „Nyní se můžete například okamžitě připojit přímo na stránky firmy, kterou zrovna hledáte!“

Aplikace pro mobilní vyhledávání je v současné době testována ve Velké Británii, Finsku a Švédsku. Aplikace bude distribuována jako součást standardního prodejního balíčku spolu s chytrými telefony Nokia 6680, Nokia 6681 a Nokia 6630. Stávající majitelé uvedených telefonů si mohou aplikaci sloužící k vyhledávání stáhnout zdarma na adrese www.nokia.com/mobilesearch.

Díky integrovaným vyhledávačům mohou nyní uživatelé chytrých telefonů Nokia vyhledávat cokoli, co se na internetu nachází, včetně webových stránek, obrázků, zpráv, informací o počasí i mobilního obsahu, jako jsou vyzváněcí tóny, hry a tapety. V okamžiku, kdy je nalezeno něco, co odpovídá zadaným vyhledávacím podmínkám, např. internetová stránka, se uživatel může na danou stránku okamžitě připojit. Místní vyhledávače umožňují vyhledávání místních služeb nebo firem, ať už se jedná o restaurace a hotely nebo čísla na provozovatele taxislužby či květinářství. Spolu s výsledky místního vyhledávání jsou zobrazeny také příslušné kontaktní údaje a uživatel tak může okamžitě stisknutím jediného tlačítka na dané telefonní číslo zavolat nebo si je uložit do svého adresáře. Dále je také možné díky integrovanému řešení pro přístup k mapám od portálu www.ABmaps.com provozovaného společností AtlasCT a digitálním mapovým datům od společnosti NAVTEQ zobrazit nalezené výsledky přímo na mapě a usnadnit tak uživatelům nalezení hledaného místa. Uživatelé si mohou získanou mapu rovněž uložit a následně ji například odeslat prostřednictvím MMS zprávy.

Při cestování do zahraničí nabízí vyhledávací aplikace automaticky přepnutí na místní vyhledávače. Uživatelé mají také možnost změnit nastavení lokálního vyhledávače manuálně a vyhledat si tak například vhodný hotel v zahraničí a provést rezervaci před plánovanou cestou.

Další informace o aplikaci mobilního vyhledávání a o vyhledávačích dostupných jejím prostřednictvím naleznete na adrese www.nokia.com/mobilesearch.