Intel zveřejňuje značku nové platformy pro domácí digitální zábavu

25. 8. 2005 17:49    Rubrika: Tiskové zprávy

Na základě nové technologie Intel® Viiv™ vznikne zcela nová kategorie domácích osobních počítačů, která rozšíří možnosti digitální zábavy v domácnosti. Premiéra se bude konat počátkem příštího roku.

Technologie Intel Viiv (vyslovuje se „vájf“), představená světu poprvé dnes na Intel Developer Fóru, bude spolupracovat s řadou verifikovaných zařízení spotřební elektroniky, on-line službami a softwarem – včetně filmů, hudby, fotografií a her. Nová technologie spotřebitelům zajistí větší užitek z nové éry digitální zábavy. PC postavená na technologii Intel Viiv se budou snadno ovládat pomocí dálkového ovladače a budou vybaveny sadou značkových Intel technologií, včetně dvoujádrových procesorů, čipových sad, software a síťových funkcí.

„Technologie Intel Viiv je naše první platforma navržená zcela od základů pro digitální domácnost a spotřebitele, kteří jsou nadšeni myšlenkou na využití jejich obsahu kdykoliv a kdekoliv v domácnosti, na různých zařízeních,“ řekl Don MacDonald, vicepresident a generální ředitel Digital Home Group společnosti Intel. „Na základě úspěchů mobilní technologie Intel® Centrino™ aplikujeme podobnou strategii na i u nové platformy pro digitální domácnost, složené z nejnovějších PC technologií Intel. Technologie Intel Viiv je průsečíkem inovací, různých typů digitálních zařízení, exkluzivní zábavy a špičkových technologií – umožňuje spotřebitelům větší kontrolu a naplnění vlastních představ o využívání digitální zábavy.”

Značka technologie Intel Viiv v sobě nese vzrušení, zvuk a pestrobarevnost nejnovějších technologií, které lidem přináší špičkové zážitky domácí zábavy.

Náhled do zákulisí značkových PC platforem pro digitální domácnost

Spotřebitelé budou mít systémy s technologií Intel Viiv k dispozici v různých provedeních – od malých, elegantních zařízení typu spotřební elektroniky (podobných Hi-Fi věži či DVD přehrávači), až po tradičnější verze podobné dnešním PC .

Aby uživatelům zjednodušila užívání a přispěla k co nejlepší zábavě, integruje Intel do platformy technologie Intel Viiv funkce známé ze světa spotřební elektroniky. Všechna PC založená na technologii Intel Viiv se budou dodávat s dálkovým ovládáním, operačním systémem Microsoft Windows** Media Center a softwarem, který spotřebitelům umožní stejný způsob interakce s PC, na jaký jsou zvyklí u televize. Spotřebitelé budou moci sledovat film nebo hrát hru a souběžně stahovat nejnovější muziku, vše v jednom integrovaném systému řízeném dálkovým ovládáním.

Další funkcí známou z televize bude rychlé vypnutí a zapnutí počítače pomocí jediného tlačítka (po prvotním startu) – funkci zajišťuje technologie Intel® Quick Resume. Všechna PC s technologií Intel Viiv se budou dodávat s prostorovým ozvučením 5.1 (volitelně bude dostupná verze zvuku 7.1) kategorie domácího kina.

S volitelnou kartou TV tuneru bude toto PC schopné nahrávat, přerušovat a posouvat živé televizní vysílání a ukládat je na pevný disk pro pozdější sledování. Spotřebitelé budou mít dále k dispozici obsah na vyžádání. Počítače s Intel Viiv se dokáží snadno připojit k aktuálním on-line zábavním službám a stáhnout filmy, hudbu nebo se připojit k nejnovějším hrám – vše z pohodlí oblíbeného obývacího pokoje.

Díky rostoucímu množství digitalizovaného obsahu a domácí síti budou mít spotřebitelé volnost pohybu v domácnosti a mezi zařízeními. Ke zjednodušení sestavení domácí sítě je technologie Intel Viiv doplněna o speciální software. Ten obsahuje průvodce konfigurací domácí sítě, který lze ovládat i prostřednictvím dálkového ovládání – spotřebitelé tak mohou snadno připojit řadu zařízení, včetně přenosných přehrávačů, DVD přehrávače, TV přijímače či věže.

Technologie Intel Viiv rovněž obsahuje integrovanou jednotku média serveru, která dokáže formátovat různorodý digitální obsah k prohlížení na různých zařízeních verifikovaných ke spolupráci s technologií Intel Viiv. Kromě toho společnost Intel spolupracuje s firmami z PC, CE a zábavního průmyslu na definici specifikací zaručujících spolupráci zařízení, aby uživatelé mohli přesouvat on-line obsah mezi místnostmi a mezi zařízeními v domácí síti.

Systémy založené na technologii Intel Viiv jsou schopny zpracovat řadu náročných úloh současně, což je podle několikaletých průzkumů společnosti Intel jeden z důležitých požadavků. Dvoujádrové procesory Intel umožňují používání PC několika lidmi v různých místech domácnosti současně. Děti si například mohou na PC s Intel Viiv stahovat a prohlížet filmy v obýváku, zatímco rodiče si zatím poslouchají hudbu přenášenou ze stejného PC do adaptéru digitálních médií v jiném pokoji.

Technologie Intel Viiv: v domácích kinech od roku 2006

Zábavní počítače s technologií Intel Viiv mají být dostupné u řady výrobců po celém světě v prvním čtvrtletí roku 2006, a to v různých stylech a velikostech pro různé potřeby a typy domácností.

O IDF

Již devátým rokem slouží IDF jako přední globální technologické fórum pro vývojáře hardwaru a softwaru k diskusi nad platformami, technologiemi a řešeními založenými na produktech Intel a novými způsoby použití, které umožňují. Každý rok se na IDF ve více než 12 zemích schází přes 25 000 odborníků. Další informace viz www.intel.com/idf.

Tiskové zprávy

Diskuse