Intel - nové platformy pro domácí technologie

25. 8. 2005 17:49    Rubrika: Tiskové zprávy

V rámci prezentace o klíčových příležitostech a výzvách rozvíjejícího se odvětví digitální zábavy Don MacDonald, člen vedení společnosti Intel, uvedl, že technologické inovace, nové on-line služby a průmyslové specifikace umožní zjednodušení přístupu k digitálnímu obsahu a jeho využití v domácnosti i na cestách. Spotřebitelé mají zároveň širší možnost výběru zařízení digitální zábavy s různými rozměry a tvary.

V rámci přednášky na podzimním Intel Developer Fóru Don MacDonald, viceprezident a generální ředitel Digital Home Group společnosti Intel uvedl, že Intel vyvíjí celou řadu technologií pro platformy osobních počítačů, spotřební elektroniky a mobilních zařízení. Společnost zároveň prosazuje specifikace zajišťující spolupráci různých zařízení pro digitální domácnost, od digitálních displejů, až po kabelové a bezdrátové technologie. MacDonald představil technologii Intel® Viiv™, což je Intel platforma navržená k obohacení zážitků spotřebitelů z digitální zábavy.

„Digitální technologie táhnou rozvoj nových typů digitálního obsahu, různých způsobů distribuce a inovativních digitálních zařízení. To vše dohromady stojí u vzniku nového průmyslového odvětví digitální zábavy,“ řekl Don MacDonald. „Díky našemu úsilí o zjednodušení přístupu k digitálnímu obsahu na různých domácích zařízení má ohromné množství firem jedinečnou příležitost nabídnout širokou škálu inovativních zařízení, obsahu a softwaru. Technologie Intel Viiv je příkladem tohoto vývoje.”

Počítače postavené na technologii Intel Viiv se budou snadno obsluhovat pomocí dálkového ovládače, budou vybaveny celou sadou Intel technologií a obklopeny řadou verifikovaných zařízení spotřební elektroniky, software a on-line služeb (včetně filmů, hudby, fotografií a her ). Technologie Intel Viiv spotřebitelům otevírá nové možnosti osobité zábavy.

Dvoujádrové technologie, CE platformy pro digitální domácnost
Společnost Intel představila koncept malého, elegantního PC nazvaný „Golden Gate”. Tento koncept využívá nové generace dvoujádrových procesorů Intel kódově označovaných „Yonah”. Kombinací výkonu dvoujádrového systému s energeticky úspornou platformou umožní vznik menších a zajímavějších počítačů. Vzorové PC Golden Gate dokáže pracovat s videem ve vysokém rozlišení nebo vykreslovat realistické herní scény – přitom se vejde do televizního stolku.

Intel rovněž vyvíjí platformy přímo pro spotřební elektroniku, jako jsou plazmové televize či osobní přehrávače. Don MacDonald ohlásil ‘systém-na-čipu’ Intel Oplus™ MN301, což je multimediální obrazový procesor, který zajišťuje ostrý obraz a přesné podání barev na plochých displejích. Dostupné jsou již první produkční vzorky pro dvoukanálovou HDTV. Obrazový procesor Oplus™ MN301 a jednotka Oplus™ Image Perfecting Engine byly vyvinuty společností Oplus Technologies, izraelskou pobočkou firmy Oplus, kterou společnost Intel zakoupila v dubnu 2005.

Klíčové jsou průmyslové standardy

Don MacDonald uvedl, že pro rychlé a snadné zpřístupnění digitálního obsahu v digitálních domácnostech a pro sdílení mezi zařízeními jsou klíčové průmyslové specifikace interoperability. Společnost Intel stále úzce spolupracuje s průmyslovými sdruženími, jako je Digital Living Network Alliance s více než 240 členy, na klíčových kabelových i bezdrátových technologiích, typu WiMAX, Wi-Fi a Wireless USB. Don MacDonald rovněž uvedl, že společnost Intel nedávno vstoupila do sdružení HomePlug Industry Alliance, které usiluje o rozvoj využití elektrického vedení ke sdílení dat v rámci domácnosti.

Intel se rovněž podílí na přípravě jednotného zobrazovacího rozhraní, které by spotřebitelům umožnilo prohlížení komerčního obsahu a videa ve vysokém rozlišení jednotným způsobem. Společnost Intel má za to, že jednotné rozhraní displeje je klíčem k dalšímu zlepšení zážitků v libovolné digitální domácnosti.

Tiskové zprávy

Diskuse