Intel - jak ušetřit energii

25. 8. 2005 17:50    Rubrika: Tiskové zprávy

Pat Gelsinger, senior vicepresident společnosti Intel a generální ředitel Digital Enterprise Group, včera nastínil, jak Intel zajišťuje IT managerům lepší pozici a prostor pro plynulý chod IT infrastruktury. Inovace se točí kolem několika klíčových oblastí, jako je parametr „výkon za watt“ a zvyšování produktivity pomocí integrovaných IT funkcí a bezešvé spolupráce.

„Možnosti a prostor k činnosti IT managerů se odvíjí od schopností adaptace na rychle se měnící požadavky podnikatelského prostředí – což se děje každou minutou každého dne,“ řekl Pat Gelsinger v rámci proslovu na Intel Developer Fóru. „Platformy a technologie Intel podnikům umožní proaktivní prevenci problémů v jejich sítích a rychlejší reakce v případě jejich výskytu.“

IT manageři jsou nuceni balancovat mezi potřebou vyššího výpočetního výkonu, rostoucí spotřebou a náklady na prostory a správu. V datových centrech se náklady na energii a chlazení staly jednou z největších položek celkových nákladů na vlastnictví. Stále častěji proto firmy hodnotí schopnosti různých platforem podle poskytovaného výkonu přepočteného na jeden watt spotřebované energie.

„Nové podnikové platformy Intel jsou navrženy tak, aby zajistily špičkový výkon a energetickou efektivitu, které umožní větší hustotu techniky a nižší náklady na vlastnictví,“ řekl Pat Gelsinger. „Díky přesunu na vícejádrové systémy u serverů, kancelářských PC a notebooků dosáhneme dalšího výrazného nárůstu výkonu.“

Použití režimů nízkého či nulového využití systémů v serverových platformách Intel může ušetřit až 24 procenta energie, což může u středně velkého podniku s 500 servery znamenat roční úspory 100 000 dolarů. Nový procesor s kódovým označením „Sossaman“ dokládá postup společnosti Intel na tomto poli. Sossaman, který by měl být uveden v první polovině roku 2006, bude určen pro rack a blade servery s omezeným vnitřním prostorem. A to je pouze jeden z mnoha nových připravovaných energeticky úsporných produktů Intel.

Procesor Sossaman je rovněž klíčová součást plánů v oblasti telekomunikací, kde je energetická efektivita naprosto nezbytná. Pat Gelsinger se zmínil o tom, jak se podnikání společnosti Intel v oblasti komunikací daří. „Právě nyní Motorola ohlašuje začlenění konstrukčních prvků Intel do nových komunikačních produktů. Motorola rovněž rozšířila aktivity v programu Intel Communications Alliance a přešla do vyšší kategorie členství.“

Další klíčové téma proslovu Pata Gelsingera byla vize integrovaných IT funkcí (Embedded IT), podle které společnost Intel zabudovává IT funkce přímo do platforem a omezuje tak náklady na údržbu a instalaci. Mezi v současnosti dostupné funkce patří diagnostika na pozadí. Tato technologie, známá jako Intel® Active Management dokáže automaticky analyzovat zdraví systému a umožňuje IT manažerovi vzdálenou diagnostiku a opravy. Technologie Intel® Active Management je dostupná na řadě PC vyrobených v tomto roce. Řada IT outsourcingových společností, včetně Atos Origin*, CapGemini*, EDS* a Siemens* již připravuje využití nových funkcí integrovaných IT funkcí k efektivnější administraci milionů PC v jejich správě.

Intel modernizaci platforem vedoucí k efektivnějšímu provozu firem a snadnější spolupráci a naplnění těchto vizí podporuje prostřednictvím partnerství s vývojáři software a OEM výrobci. Mezi partnerské programy patří práce na přenosu hlasu po síti (VoIP) podnikové kategorie, který by nabídl dvojnásobnou kvalitu zvuku než běžné telefonní linky. Společnosti Intel a Skype* právě ohlásily spolupráci při vývoji ucelené sady VoIP aplikací na platformách Intel.

Vícejádrové platformy jsou klíčem pro zajištění těchto nových možností využití a poskytují výkon potřebný k integraci dalších IT funkcí. Na IDF byla předvedena řada funkčních platforem, včetně těch s připravovaným dvoujádrovým, vysoce škálovatelným procesorem Intel® Xeon™ s novou mikroarchitekturou Intel.

Nová mikroarchitektura představuje další vývojový krok, kombinující to nejlepší ze stávajících mikroarchitektur Intel NetBurst® a Pentium® M s řadou novinek. Tato mikroarchitektura umožní mimo jiné výrobu vysoce výkonných, tichých a energeticky nenáročných notebooků, desktopů a serverů.

Pat Gelsinger rovněž zdůraznil rostoucí podporu špičkových serverů na platformě Intel® Itanium® a přínosy nové generace procesoru Itanium s kódovým označením „Montecito“.

„U platformy Itanium vidíme širokou podporu OEM výrobců a vývojářů – sedm největších OEM výrobců dnes nabízí vlastní platformy a dostupných je více než 4 500 aplikací a nástrojů,“ řekl Pat Gelsinger. „Prodeje procesorů Itanium 2 vzrostly od prvního čtvrtletí 2004 do prvního čtvrtletí 2005 o více než 170 procent.“

„Když se podíváme do budoucnosti vícejádrových systémů, kromě dvoujádrových procesorů máme v různých stádiích vývoje více než deset projektů se čtyřmi a více jádry. Budoucnost společnosti Intel a její přední pozice je více než světlá.“ řekl Pat Gelsinger.

Tiskové zprávy

Diskuse