IBM upravilo Firefox pro handicapované lidi.

30. 8. 2005 20:05    Rubrika: Tiskové zprávy

Díky IBM se populární prohlížeč Firefox snáze používá handicapovaným lidem

IBM ohlásilo, že svým příspěvkem do fondu webového prohlížeče Mozilla Firefox usnadní jeho ovládání většímu počtu uživatelů, a to včetně lidí zrakově a motoricky postižených, aby mohli snadněji přistupovat k webu a pohybovat se v něm.

Tímto zpřístupněním kódu pokračuje IBM ve své 76leté tradici pomoci a podpory zaměstnanců a zákazníků s fyzickým postižením prostřednictvím snadno ovladatelného softwaru, hardwaru a konzultačních služeb.

Kromě příspěvku do vlastního kódu, jenž má umožnit automatické předčítání nebo zvětšení webových stránek a lepší navigaci na základě stisknutí kláves místo kliknutí myší, IBM přidává do nové verze Firefox 1.5 přístupovou technologií DHTML (Dynamic Hypertext Markup Language). Ta umožní vývojářům softwaru vytvářet tzv. „bohaté internetové aplikace“ (RIAs – „Rich Internet Applications“), které jsou snadno přístupné a lze se v nich jednoduše orientovat. Jedná se o novou třídu aplikací, jež jsou interaktivní a postavené na obrazu. DHTML rovněž uživatelům umožní, aby se mohli efektivně a snáze pohybovat v prostředí webu tím, že budou spíše než myš používat klávesy počítače.

Iniciativa rozšiřuje existující činnost v rámci konsorcia W3C, World Wide Web Consortium, a jeho činnosti Web Accessibility Initiative a je součástí závazku IBM vzhledem k otevřeným standardům a open source technologiím.

Tento software učiní z Firefox 1.5 běžícího pod Windows jediný prohlížeč, který umožní vývojářům přidávat přístupové funkce do bohatých internetových aplikací, jež je učiní „přístupnějšími“ i pro handicapované nebo starší spoluobčany. Po instalaci interaktivních intuitivních programů s bohatou výbavou, schopných odpovědi a nainstalovaných do stolního počítače, mohou tyto internetové aplikace běžet, aniž by po uživatelích požadovaly na jejich PC instalaci dalších programů. Ukazuje se totiž, že vlastnosti, díky nimž jsou grafické aplikace tak oblíbené, jsou překážkou pro mnoho handicapovaných uživatelů.

Díky novým vlastnostem a ovládacím prvkům obsaženým v prohlížeči Firefox 1.5 se mohou uživatelé snáze pohybovat po webových aplikacích pomocí klávesnice. S využitím přístupového kódu DHTML mohou weboví vývojáři vytvářet stránky, jež například mají nižší množství značek potřebných pro pohyb v dokumentu. Příkladem jsou tabulkové kalkulátory nebo sekce opatřené navigačními značkami. Tímto způsobem se minimalizuje počet použitých klávesových zkratek, což uvítají uživatelé, kteří trpí omezením hybnosti.

IBM a Mozilla spolupracují na důležitém úkolu, jak rozšířit stále populárnější prohlížeč i mezi vládní instituce.

Trh s jednoduše přístupnými informačními technologiemi je široký a stále roste. Podle Světové zdravotnické organizace má ze šesti miliard celkové populace 750 milionů až jedna miliarda lidí poruchy řeči, vidění, pohybu, sluchu nebo poznávání.