SR Telecom se připravuje na rozmach WiMAX

5. 9. 2005 16:24    Rubrika: Tiskové zprávy

Kanadská firma SR Telecom, jejíž zařízení Angel slouží k bezdrátovému přenosu internetového provozu a hlasových služeb v již 17 českých městech, získala od společnosti Frost & Sullivan prestižní Cenu za technologickou inovaci pro rok 2005 ve WiMax technologii. WiMax je nový standard, který přináší vyšší kvalitu bezdrátového připojení k internetu. Distributorem SR Telecom je v ČR Gesto Communications.

SR Telecom získal ocenění za vývoj a realizaci WiMax řešení.
Analytici Frost & Sullivan konstatovali, že firma rozvíjí novou technologii tak, aby mohla být masově využita. Velký pokrok byl zaznamenán v BWA technologii (Broadband Wireless Access) - zatímco dnešní technologie umožňuje asi 1000 "podepsaných" uživatelů sítě, v budoucnu se má jednat o milióny.

WiMax nabízí provozovatelům a uživatelům bezdrátových přenosů lepší přenosovou rychlost, kvalitu a výkon za velmi nízkou cenu.

Nejdůležitější je, že nabízí robustní spojení s velkým přenosem dat na velkou vzdálenost. WiMax není závislý na konkrétním frekvenčním pásmu, funguje libovolně mezi 2 a 11 GHz. Provideři tedy mohou využít ty frekvence, které mají v místě vysílání k dispozici. WiMax v první fázi účinně doplní sítě používající technologii WiFi a zajistí tak dokonalé pokrytí.

SR Telecom připravil ucelené řešení, které obsahuje vybavení pro plánování sítě, projekt management, instalaci a údržbu. Kromě nich nabízí i další WiMax produkty, včetně bezdrátových lokálních smyček a lokálních multipointů distribujících služby.

Vedení firmy předvídá technologii WiMax velkou budoucnost.
Její rozmach přirovnává k vývoji, jaký byl viděn při zavádění bezdrátových přenosů v malých a středních firmách a na rezidenčních trzích. Novinkou, kterou SR Telecom pro tyto zákazníky chystá, jsou venkovní a interiérové samoinstalační terminály pro účastníky sítě.

SR Telecom představila nový klient-server řešení síťového managementu. Obsahuje mimo jiné rozsáhlé monitorování výkonu, management alarmů, management downloadu softwaru a nástroje pro kontrolu přístupů a využívání sítě.

Tiskové zprávy

Diskuse