IBM a Network Appliance - úložné řešení pro malé a střední firmy

12. 9. 2005 15:37    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnosti IBM a Network Appliance uvádějí úložné řešení pro malé a střední firmy. IBM reaguje na poptávku rostoucího českého trhu po externích úložných systémech

Praha, 7. září 2005 — Společnost IBM oznamuje dostupnost nové řady úložných produktů, jež dále rozšiřují její portfolio řešení pro rychle rostoucí trh malých a středně velkých firem. Analytická agentura IDC odhaduje, že hodnota trhu s externími úložnými řešeními v České republice dosáhne v roce 2006 více než 73 miliónů dolarů. V letech 2005 až 2009 pak očekává roční tempo růstu 10,2 procenta.(1)

Nové produkty jsou prvním výsledkem aliance IBM se společností Network Appliance (NASDAQ:NTAP), jež byla oznámena v dubnu 2005. Jako první bude na český trh uvedeno diskové řešení základní úrovně IBM TotalStorage N3700, po němž bude ve čtvrtém čtvrtletí následovat rozšířená produktová řada.

IBM TotalStorage N3700 je ekonomické a robustní úložné řešení připojené k síti (NAS) pro malé a střední firmy s méně než tisícovkou zaměstnanců. Je natolik všestranné, že se může uplatnit také ve velkých distribuovaných podnicích na pokrytí úložných potřeb vzdálených a pobočkových kanceláří. Protože se používá mnohem snáz než konkurenční systémy na trhu, ušetří firmám čas a peníze věnované na implementaci a údržbu. Zařízení zahrnuje i technologii iSCSI, která roste podobným tempem jako celý trh úložných řešení pro malé a střední firmy a podle IDC by do roku 2009 měla dosahovat složeného ročního tempa růstu 107 procent.(2)

„Segment zákazníků malých a středně velkých firem vyžaduje jednoduchá řešení, která lze snadno nasadit a která pokryjí datové potřeby neustále běžícího firemního prostředí,“ řekl Petr Košvanec, Storage Sales Manager, IBM Česká republika. „Toto oznámení je pouze prvním v řadě chystaných inovativních řešení IBM a NetApp pro firmy, jejichž provoz ve světě současného byznysu spoléhá na důležité informace.“

IBM TotalStorage N3700 je robustní řešení NAS, jehož kapacitu lze škálovat až na 16 terabajtů a jež poskytuje jednoduchost a funkčnost úložiště připojeného protokolem IP spolu s širokým rozšířením technologie iSCSI SAN. Nabízí vlastnosti a funkce, kterých si zákazníci mezi malými a středními firmami cení, například podporu obnovení po havárii, jež umožňuje zrcadlit data v rámci jediného zařízení nebo na vzdálené zařízení.

Společnosti NetApp a IBM letos v dubnu oznámily, že budou spolupracovat na vývoji produktů pro segmenty virtualizace a blade serverů. Jde jim o spojení technologií virtualizace úložného prostoru IBM s úložnými systémy NetApp® V-Series a FAS do integrovaných řešení, která budou využívat synergii virtualizačních technologií obou společností.

NetApp se také spolu s IBM stane jedním z devíti zakládajících členů odborné komunity Blade.org. Ta byla vytvořena na podporu vztahů mezi zakládajícími členy a má sloužit jako katalyzátor vývoje nových technologií blade. Společnost NetApp už nyní dodává back-end úložné systémy pro IBM eServer® BladeCenter™.

1) podle údajů IDC EMEA Black Book, Q2 vydání červen 2005

2) podle IDC Worldwide Disk Storage Systems 2005-2009 Forecast and Analysis: Virtualization, Regulatory Compliance, and Cost-Optimized Storage - Pillars for Future Growth, IDC #33477, červen 2005

Tiskové zprávy

Diskuse