IBM spolupracuje se ČVUT v Praze

12. 9. 2005 15:42    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM pomáhá vychovávat počítačové experty pro 21. století. Iniciativa IBM určená na podporu mainframové komunity na sto padesáti vysokých školách celého světa pomůže doplnit potřebnou mezeru ve znalostech i u studentů ČVUT v Praze

Společnost IBM oznámila, že sto padesát vysokých škol a univerzit po celém světě nabízí díky její akademické iniciativě vzdělávání v oblasti počítačů typu mainframe (zSeries). Počet univerzit zapojených do programu, který byl představen v roce 2003, během minulého roku vzrostl o 650 procent.

Program s názvem zSeries, součást akademické iniciativy IBM, poskytuje studentům a učitelům aktivní přístup k mainframům, studijním plánům, mainframovým specialistům a nabízí školení pro studenty a pracovníky fakult. Cílem je vyjít studentům vstříc při získávání praktických dovedností a znalostí v oblasti mainframů, které jim umožní najít si odpovídající pracovní uplatnění co nejdříve po dokončení školy a firmám tak pomoci nahradit mainframové experty, kteří odcházejí do důchodu. IBM chce touto spoluprací se školami dosáhnout na trhu do roku 2010 počtu 20 000 IT profesionálů zaškolených v oboru mainframů. IBM očekává, že se počet zapojených škol do konce roku 2005 zdvojnásobí a cíl bude splněn.

„Díky tomuto programu tisíce studentů na celém světě v rámci výuky práce s počítači získávají vysoce tržně ceněné mainframové znalosti, vycházející z unikátních vlastností těchto počítačů zahrnujících i podporu otevřených standardů jako je Linux a Java,“ řekl Mike Bliss, ředitel technické podpory a marketingu mainframů IBM. „Studenti jsou často překvapeni, když se dozvědí kolik z virtualizačních a bezpečnostních rysů, které se nyní objevují na systémech typu Unix a Intel x86, je již po dlouhá léta realizováno na mainframech. Schopnosti mainframů jsou v mnoha případech podstatně větší než počítačové implementace ve formě distribučních systémů a zůstávají nejvhodnějším řešením mnoha dnešních výzev v oblasti IT.“

Akademická iniciativa programu zSeries zahrnuje studenty po celém světě. V Evropě je do programu zapojeno 24 vzdělávacích institucí v 16 zemích. Jedna z posledních univerzit, která se v Evropě k programu připojila, a zároveň 150. účastník celé iniciativy, je univerzita Adama Mickiewicze v polské Poznani. Univerzita zahrnula čtrnáctitýdenní program zSeries University Program Course od IBM do svých studijních plánů a pomůže tak studentům při hledání konkurenceschopných pozic na trhu pracovních příležitostí v oblasti IT.

V České republice společnost IBM připravuje ve spolupráci s vývojovým centrem společnosti Computer Associates (CA) semestrální program pro České vysoké učení technické v Praze (fakulta elektrotechnická a fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská). Vysoká škola projevila zájem o základní kurzy, které se skládají z výuky základů systému zSeries a operačního systému z/OS. IBM pro zajištění této výuky provozuje vzdálený přístup na server zSeries v Montpellier ve Francii. Učitelé i studenti na tento server přistupují přes internet a mají tak možnost si prakticky vyzkoušet své teoretické poznatky. Výuka je z hlavní části postavena na praktických cvičeních a jejím cílem je především příprava absolventů pro výkon odborných profesí nejen ve společnostech jakými jsou například právě IBM a CA, ale i pro široký okruh zákazníků zSeries u nás i ve světě.

Více informací o akademické iniciativě IBM naleznete na stránkách: www.ibm.com/university.

Tiskové zprávy

Diskuse