IBM zajistí neustálou ochranu informací na noteboocích a serverech

14. 9. 2005 17:10    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM zajistí neustálou ochranu informací na noteboocích a serverech. Nová technologie poskytuje ochranu dat v reálném čase a podle potřeby

Společnost IBM oznámila nový software, který průběžně chrání informace v přenosných a stolních počítačích i serverech před viry, poškozením nebo nechtěným vymazáním. Software IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files slouží jako záchranná síť pro data a v reálném čase zálohuje důležité informace včetně dokumentů Wordu, souborů MP3, digitálních fotografií, prezentací a tabulek s obchodními nebo daňovými doklady.

Neustálé zálohování dat je nyní praktickou alternativou, protože se čím dál více lidí připojuje k síti širokopásmovým bezdrátovým připojením například v kavárnách, parcích a i v domácnostech. V minulosti uživatelé museli zálohovat data v rámci plánovaného zálohování. S novým softwarem IBM probíhá zálohování neustále prostřednictvím jediné, snadno ovladatelné aplikace, kterou lze nainstalovat do přenosného nebo stolního počítače a i na podnikové souborové servery.

„Téměř 90 procent našich zaměstnanců je mobilních, což znamená, že stále hledáme způsoby, jak zvýšit efektivitu provozu, snížit náklady a administrativu a chránit důležité informace uložené v jejich počítačích,“ řekl Winston Grey, ředitel IT ve společnosti Consigli Construction se sídlem v Milfordu, Massachusetts. „Nový software od IBM okamžitě a automaticky zálohuje data a navíc umožňuje obnovit vymazané soubory několika klepnutími myší.“

Tento software v řádu milisekund vytvoří kopii souboru v místním počítači a další kopii odešle na vzdálený server. Uživatelé na cestách mohou chránit a obnovit soubory, které byly poškozeny nebo omylem vymazány, s tím, že se mohou vrátit do jakéhokoli bodu v čase – ztrátě dat tak brání několik vrstev ochrany.

Představte si člověka, který uvíznul na letišti, pracuje s bezdrátovým připojením a kvůli zamrznutí počítače ztratí hodinu práce. Se softwarem IBM jsou všechny jeho informace chráněny, a to i ty, které vytvořil v posledních sekundách před zhroucením systému. Když potom uživatel pracuje během letu, software další změny dokumentů ukládá na místní disk. Jakmile se uživatel po přistání znovu připojí, software provedené změny automaticky odešle na server.

Aplikaci IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files lze snadno nainstalovat během pár minut. Instalační CD provede uživatele několika jednoduchými kroky od určení umístění pro ukládání dat na místním disku až po nakonfigurování vzdáleného serveru, na který se mají ukládat kopie. Rychlou instalaci, která provede uživatele krok po kroku, zvládnou i lidé, kteří nemají hlubší znalosti informačních technologií, nebo právě nemají přístup k technické podpoře.

Podle studií IBM jsou ztráty dat a čas věnovaný snahám o obnovení ztracených informací jedním z největších problémů mobilních pracovníků. Ačkoli větší společnosti zpravidla mají systémové administrátory, kteří se starají o pravidelné zálohování dat, pro pracovníky mimo běžné kancelářské prostředí, například obchodníky, kteří jsou neustále na cestách nebo profesionály, kteří pracují z domova, by toto bylo obtížně realizovatelné.

Software obsahuje 10 přihlášených patentů na technologie pro zaznamenávání neustálých změn dat v kombinaci s pravidelným vzdáleným zálohováním. Betaverze tohoto softwaru byla k dispozici vývojářům prostřednictvím webu IBM alphaWorks pro nové technologie. alphaWorks poskytuje vývojářům prvotní přístup k novým technologiím a IBM tento server využívá ke zdokonalování svých produktů a projektů, z nichž se posléze stávají úspěšná komerční řešení.

Aplikace IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files bude k dispozici od 16. září 2005 za 35 dolarů na jeden notebook nebo desktop a 995 dolarů na jeden serverový procesor. IBM ji bude prodávat přímo a prostřednictvím svých obchodních partnerů.

Tiskové zprávy

Diskuse