SONY VAIO TX - v designu je síla

16. 9. 2005 15:17    Rubrika: Tiskové zprávy

Řada SONY notebooků VAIO TX je určena lidem, kteří chtějí víc než jen nějaký extrémně přenosný počítač. Je pro ty, kdo chtějí ten nejlepší ultapřenosný počítač.

SONY VAIO TX - v designu je síla

Řada VAIO TX byla vytvořena pro ty, kteří dokáží ocenit lepší stránky života. Pro ty, kteří rozeznají ten nedefinovatelný další rozměr, který činí některé předměty mnohem víc žádoucí než jiné. Jinými slovy styl.

Je jasné, že styl musí být podložen podstatou. Proto je notebook TX1XP vyroben z materiálů, které byly přejaty ze světa závodů formule jedna a leteckého inženýrství. Plášť je vyroben z laminátu a uhlíkových vláken, tj. z materiálu, který je dokonce lehčí a pevnější než slitiny hořčíku a dává řadě TX její jedinečný a exkluzivní vzhled a povrch.

Řada TX je v každém směru tak pokročilá, jak vypadá. Speciálně vyvinutý, jako žiletka tenký displej je založen na technologii LED a doplněn technologií Sony X-black LCD™, která poskytuje zářivé barvy a ohromující jas. V srdci systému je nízkonapěťový (ULV) Intel® Pentium® M procesor, který je klíčovým faktorem pro impozantní životnost baterie a provozní dobou až sedm a půl hodiny. K dosažení bezpříkladné miniaturizace, která umožnila vytvořit notebook TX, vyvinulo Sony neuvěřitelně malou desetivrstvou základní desku, která není větší než pohlednice. Tímto způsobem se TX stalo nejmenším, nejlehčím ultrapřenosným počítačem ve své třídě, který ale stále má prostor pro plně integrovanou DVD±RW mechaniku s možností použití velkokapacitních dvouvrstvých disků.

Hlavní přednost celkového designu je rovnováha stylu a technologie. Forma se přizpůsobuje funkci, proto má jako žiletka tenký (4,5 mm) displej úhlopříčku 11,1 palce a reálný poměr 16:9. Je dokonale přizpůsoben k zobrazování DVD filmů a HD videa s absolutně minimálním mrtvým místem kolem okrajů obrazu. Plná sada ovládacích tlačítek umístěných tradičně nad klávesnicí mění notebooky řady TX na přenosný přehrávač audiovizuálních médií. Jedním dotykem můžete okamžitě aktivovat, ovládat a vysouvat CD nebo DVD disky.

Řada TX je bez pochyby jasný příklad high-tech miniaturizace a optimalizované egonomie. „TX serie je něco nového,“ říká Jun Koyama, ředitel IT pro Sony Europe. „Je pro jedince, kteří jsou hrdí na své věci. Je to notebook, který je tak exkluzivní jako jejich šaty, hodinky, kabelka nebo auto. Něco, nač mohou být skutečně pyšní. Něco, co zaručí styl.“

TX-Series specifikace

Nízkonapěťový procesor (Ultra-Low Voltage Processor)
Konstruktéři Sony dali při vybavování notebooku série TX přednost variantě nízkonapěťového (ULV) procesoru Pentium-M před obvyklým procesorem Pentium®-M. ULV procesor je navržen speciálně pro ultrapřenosné počítače, generuje dokonce méně zbytkového tepla než standardní Pentium-M a kombinuje dynamicky proměnné napětí jádra s šetřící technologií společnosti Intel Enhanced SpeedStep®. Výsledkem je maximální rozšíření životnosti baterie. Snižováním napětí jádra na 1 V kdykoli je to možné, lze udržet TX1XP v chodu až sedm a půl hodiny na jedno dobití. Maximální výkon notebooku je zaručen také podpořen vyrovnávací pamětí CACHE o velikosti 2MB.

Lepší baterie
Dobré baterie by zřídka přitáhly pozornost samy o sobě, proto je to také jeden z prvků TX notebooku, který byl navržen ne proto, aby se o něm vědělo. Z vně svým kompaktním designem dokonale ladí s křivkami pláště. Uvnitř je šest vysoce výkonných článků, které mohou dodávat řadě TX energii déle než sedm hodin – tedy tak dlouho, že na ně téměř zapomenete (měřeno MobileMark 2003).

Chytré ovládání audia a videa jedním dotykem
Čekání než naběhne operační systém, kdykoli si chcete poslechnout hudbu nebo se podívat na film na DVD, je frustrující. A je to tím horší, čím častěji to musíte dělat. U TX-Series tento problém neexistuje. Externí ovladače přehrávání a speciální nezávislý AV subsystém vám umožní přehrávat hudbu z CD, dívat se na DVD a dokonce prohlížet si fotografie přímo z digitálního fotoaparátu, aniž byste potřebovali nastartovat Windows.

Stručná specifikace
Celá řada je konfigurována s 1GB vysokorychlostní 400MHz DDR2 SDRAM. Všechny modely mají vysoce kompaktní 60GB 4200rpm hard disk, a jsou vybaveny integrovanou grafickou kartou s chipsetem Intel 915GMS na základní desce. Interní DVD±RW Double Layer optická mechanika je rovněž ve standardní výbavě. Ta uživatelům nabízí možnost zdvojnásobit běžnou kapacitu DVD – až na 4 hodiny vysoce kvalitního videa na jediném disku, aniž by bylo nutné ho obracet či měnit. Další vlastnosti zahrnují vysoce rychlostní bezdrátové připojení 802,11b/g, komunikační standard Bluetooth 2.0 a slot pro Memory Stick paměťovou kartu.

Vylepšená technologie displeje
Řada TX je vybavena širokoúhlým displejem o úhlopříčce 11,1 palce, který je přizpůsoben pro sledování DVD filmů. Má skutečný poměr stran obrazu 16:9 odpovídající uživatelskému rozlišení obrazovky 1366 x 768 bodů na rozdíl od obyvklého rozlišení VXGA 1280 x 768. To znamená, že je možné přehrávat širokoúhlé filmy s absolutně minimálním “mrtvým “ místem okolo obrazu. A to není všechno. Displej sám se pracně zrodil do podoby, kdy vyniká ostrou reprodukcí obrazu v nejlepších barvách. Uložení displeje je vyrobeno z vícevrstvých uhlíkových vláken a 230 procent pevnějších a o 30 procent lehčích, než u předchozích modelů. Narozdíl od běžných notebookových displejů se zde nesetkáme s nepravidelnostmi jako je kabeláž a řídicí obvody za pevným LCD panelem. Tlak na povrch panelu se rovnoměrně roznáší a panel je tak chráněn před popraskáním. Vše, co se nachází za samotným LCD je supertenký světlovodič osvětlený zdola čistě bílou světelnou LED. Toto neutrální bílé světlo neovlivňuje skutečné barvy na obrazovce; pouze umožňuje prosvěcovat je přesně takové, jak byly původně zamýšleny.

Moderní materiály
Konstruktéři Sony použili speciální kombinaci materiálů, která dodává TX-Series mimořádně tenký, ale zároveň velmi pevný vnější plášť. Namísto slitin nebo plastu užívají všechny stroje pro displejovou část vícevrstvé uhlíkové vlákno, které zvyšuje odolnost a zároveň snižuje hmotnost a tloušťku. Tento materiál byl už použit ve výjimečném VAIO X505 a je jednou z příčin subtilnosti displeje.
Inženýři Sony se pokusili dosáhnout maximální odolnosti vlastního těla notebooku a proto zvolili uhlíkové kompozity. Tento materiál sestává z velkého počtu krátkých uhlíkových vláken, která jsou vmíchána v plastové slitině. Materiál je tak čtyřikrát odolnější než standardní plastický materiál.

Miniaturní základní deska
TX-série je postavena na superminiaturní základní desce stěží větší než pohlednice. Konstruktéři dosáhli tohoto nepatrného půdorysu pomocí vysoce integrovaného návrhu s minimální počtem součástek a vysoce specializovanou konstrukcí, kde je deska vystavěna z ne méně než deseti vrstev obvodů, jeden nad druhým.

Tiskové zprávy

Diskuse