HP je již 13. čtvrtletí po sobě největším dodavatelem serverů na světě

24. 9. 2005 11:09    Rubrika: Tiskové zprávy

HP dosahuje v prodeji serverů většího růstu, než dosahují oba hlavní konkurenti a než je růst celého světového trhu. HP je již 13. čtvrtletí po sobě největším dodavatelem serverů na světě

Praha, 22. září 2005 – Společnost HP vykázala výrazný nárůst tržeb (1) z prodeje serverů a stala se tak již 13. čtvrtletí po sobě největším dodavatelem v tomto odvětví. Vyplývá to z výsledků za druhé čtvrtletí roku 2005, které byly zveřejněny agenturou IDC(2).

Nárůst celkových tržeb z prodeje serverů HP dosáhl dvojnásobné výše, než je růst celého světového trhu, což znamená, že společnost HP zvětšila svůj podíl na trhu na úkor společností Sun a IBM, a to pro všechny tři hlavní operační systémy – Windows®, Linux a UNIX® – dohromady. Tato skupina serverů představuje více než 95 % všech prodaných serverů na světě. Kromě toho vykázala společnost HP také silný meziroční nárůst příjmů oproti celkovému růstu trhu v kategoriích x86 (17,6%), x86 blade (120,6%) a Intel® Itanium® 2 (EPIC) (85,6%).

„Jsme opravdu potěšeni vynikajícím výkonem ve druhém čtvrtletí, který se projevil nárůstem tržeb ve všech našich produktových řadách serverů, především pak v řadách ProLiant a Integrity,“ uvedl Mark Hudson, viceprezident pro marketing, Enterprise Storage and Servers, HP. „Náš rozsáhlý sortiment a strategie neustálého zavádění inovací založených na standardech, jako je technologie procesorů s dvojitým jádrem, virtualizace či jednoduchost správy, se setkávají i nadále s pozitivním ohlasem zákazníků, kteří se stále častěji rozhodují pro platformu HP.

Mezi klíčová zjištění zprávy analytické firmy patří:
Společnost HP dosáhla nejvyšších příjmů z prodeje serverů s operačním systémem Linux celkově a udržela si své vedoucí postavení v serverech s operačním systémem Linux založených na procesorech x86.

V oblasti serverů architektury x86 s operačním systémem Windows si společnost HP udržela vedoucí postavení na trhu jak v počtu prodaných kusů, tak celkovém objemu tržeb. Meziroční nárůst tržeb byl vyšší než růst celého trhu.

Společnost HP dosáhla celkově nejvyšších příjmů a udržela si své prvenství v počtu prodaných serverů s operačním systémem UNIX střední třídy s cenou mezi 25 000 a 500 000 dolary, což je největší segment na trhu se servery s operačním systémem UNIX. Společnost HP zvýšila svůj podíl na trhu s lukrativními špičkovými servery platformy UNIX s cenou přes 500 000 dolarů;

Společnost HP dosáhla celosvětově největších příjmů a prodala nejvíc serverů architektury x86. Její meziroční nárůst zde opět překonal růst celého trhu. Kromě toho se HP podařilo znovu získat prvenství ve výši dosažených příjmů v USA.

Na trhu 64bitových serverů architektury x86 dosáhla společnost HP prostřednictvím investic do technologií AMD Opteron™ a Intel Xeon™ EMT64T vedoucího postavení na trhu jak z hlediska prodaných kusů, tak z hlediska celkových příjmů. Počet prodaných serverů s procesorem Opteron a výše dosažených příjmů HP jsou téměř dvojnásobné oproti druhému největšímu dodavateli;

V oblasti serverů blade s procesory x86 překonala společnost HP meziroční i mezikvartální růst trhu jak z hlediska prodaných kusů, tak z hlediska dosažených příjmů a získala zde největší podíl na trhu na úkor IBM. Celosvětově se příjmy HP z prodeje serverů blade x86 zdvojnásobily. V USA se HP podařilo obnovit vedoucí postavení na trhu podle dosažených příjmů;

V prodeji serverů založených na procesorech Itanium 2 dosáhla společnost HP se svými servery Integrity vedoucího postavení na světovém trhu jak z hlediska prodaných kusů, tak z hlediska dosažených příjmů s meziročním nárůstem na světovém trhu serverů EPIC 86 %.

Tiskové zprávy

Diskuse