IBM a Red Hat - spolupráce na prosazování Linuxu

6. 10. 2005 15:07    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM a Red Hat budou spolupracovat na prosazování Linuxu na rozvíjejících se trzích. Celosvětové úsilí přinese vývojářům technologické prostředky a podporu pro rychlý vývoj linuxových aplikací

Společnosti Red Hat a IBM oznámily globální iniciativu, která má urychlit vývoj a přijímání řešení založených na Linuxu na rozvíjejících se trzích, jako je Čína, Indie, Rusko a Korea, i na zavedených trzích po celém světě.

Obě společnosti budou poskytovat vývojářům softwaru po celém světě technické prostředky, odbornost a implementační služby, které jim pomohou s rychlejším a finančně efektivnějším portováním a certifikací nových aplikací na software a hardware IBM s operačním systémem Red Hat Enterprise Linux. Vývojáři tak budou moci snáze vytvářet na standardech založená řešení, která nebudou zákazníky svazovat s proprietárními operačními prostředími, takže nebudou muset nahrazovat existující systémy.

Na rozvíjejících se trzích dochází k posunu, neboť neustále stoupá počet zákazníků, kteří požadují technologická řešení založená na otevřeném softwaru a otevřených standardech. Tržby z prodeje linuxových serverů podle studie IDC už čtvrté čtvrtletí v řadě překročily hranici jedné miliardy dolarů a celosvětové tržby z Linuxu vzrostly ve druhém čtvrtletí roku 2005 o 45 procent.

IBM na svém webu pro vývojáře developerWorks dále nabízí 29 nových výukových programů pro budování odbornosti v oblasti Linuxu. Tyto špičkové výukové programy pomáhají vývojářům dosáhnout profesionální zdatnosti a získat certifikaci pro správu linuxových systémů a sítí. Ke komunitě IBM developerWorks se od roku 2003 připojilo více než 100 000 linuxových vývojářů, kteří vytvořili více než 6 500 aplikací založených na Linuxu. Linuxovou zónu webu developerWorks navštíví každý měsíc zhruba 250 000 vývojářů a více než 10 000 vývojářů zdokonalí své schopnosti v oblasti Linuxu pomocí výukových programů developerWorks pro Linux.

V rámci této iniciativy bude společnost Red Hat poskytovat nezávislým dodavatelům softwaru kopie systému Red Hat Enterprise Linux s podpůrnou dokumentací a přístupem do Red Hat Network. Společnost bude také zajišťovat certifikaci pro Red Hat Technology Partner Program, který má pomoci dodavatelům softwaru certifikovat jejich aplikace pro Red Hat Enterprise Linux na hardwaru a middlewaru IBM. IBM bude ve svých středicích IBM Innovation Center nabízet poradenskou podporu a technickou odbornost na pomoc s migrací, testováním, vývojem a implementací aplikací pro Red Hat Enterprise Linux na platformách IBM.

IBM a Red Hat budou poskytovat vývojářům technické prostředky a vývojovou podporu v patnácti střediscích IBM Innovation Center v Asii, Severní Americe a Evropě. Nezávislí vývojáři softwaru budou moci využívat stávající centra pro inovace (IBM Innovation Centers) v čínských metropolích Pekingu, Šanghaji, Guangzhou, indickém Bangalore, Soulu, Tokiu, Walthamu, Chicagu a San Mateo (USA), australském Sydney, britském Hursley, Paříži, Stuttgartu, Moskvě a Amsterdamu.

Síť středisek IBM Innovation Center po celém světě poskytuje vývojářům a obchodním partnerům snadný přístup ke kvalifikovaným technikům a také odborníkům pro různé oblasti podnikání, kteří jim pomohou snáze vytvářet, zavádět a optimalizovat přizpůsobená řešení založená na middlewaru a hardwaru IBM. Obchodní partneři jsou tak schopni rychleji a s nižšími vývojovými náklady uvádět své produkty na trh. IBM jen v roce 2004 ve svých centrech inovací po celém světě dokončilo více než 400 projektů přípravy softwaru pro Linux.

Tiskové zprávy

Diskuse