Siemens získává další kontrakt v Indonésii

27. 10. 2005 16:03    Rubrika: Tiskové zprávy

Siemens získává další kontrakt v Indonésii. Největší indonéský operátor Telkomsel objednal mobilní technologie za více než 70 mi-lion eur

Vedoucí indonéský mobilní operátor Telkomsel v reakci na vysokou poptávku dramati-cky navyšuje kapacitu své sítě prostřednictvím technologie Siemens. Během násle-dujících čtyř měsíců dodá Siemens operátorovi Telkomsel zařízení pro jeho mobilní spojovací síť v celkové hodnotě více než 70 milionů eur. Společnost Siemens ovládá více než 30 procent trhu mobilních komunikací v Indonésii a je tak zdaleka největším dodavatelem síťových technologií v zemi.

Technologie dodané společností Siemens nejen zvýší kapacitu sítě indonéského ope-rátora, nýbrž i vytvoří základ pro spuštění UMTS po udělení licencí na provoz 3G, oče-kávaném počátkem roku 2006. Součástí dodávky je i inovační systém HLR (Home Lo-cation Register), účastnická databáze sloužící ke správě nových zákazníků GSM - a v budoucnu i UMTS - služeb. Při hovoru mezi účastníky budou sloužit tzv. mobilní pře-pínací centra (Mobile Switching Centers), která lze po jednoduché softwarové úpravě následně používat i v 3G síti. Ve spojovací síti Telkomsel budou rovněž instalovány signalizační platformy (Signaling Transfer Points), sloužící ke zpracování stále rostou-cího počtu SMS a signalizačních zpráv.

„Počet našich zákazníků, rozesetých po tisících ostrovech, se za posledních osmnáct měsíců více než zdvojnásobil. S rychle rostoucím počtem uživatelů se samozřejmě zvyšují nároky na výkonnost a kvalitu naší sítě. Je pro nás tudíž obzvlášť důležité spo-lupracovat se spolehlivým partnerem jako je Siemens, schopným uspokojit naše vysoké nároky. I po letech spolupráce nás Siemens jako jeden z našich dodavatelů stále přes-vědčuje o kvalitě, stabilitě a škálovatelnosti svých síťových komponentů," uvedl Kisken-da Surihardja, prezident a ředitel společnosti Telkomsel.

„Prostřednictvím naší kombinované spojovací technologie 2G/3G bude páteřní síť Tel-komselu připravena na přechod k 3G. Veškeré zařízení bude možno využít i pro UMTS, jediné, co bude potřeba, je upgrade softwaru a interface karty," vysvětlil Christoph Ca-selitz, prezident oblasti mobilních sítí společnosti Siemens. „Těší nás, že můžeme Tel-komsel provázet krok za krokem k UMTS. Právě před několika týdny jsme ohlásili insta-laci kompletní testovací sítě 3G pro Telkomsel ve městech Jakarta a Surabaya."

Telkomsel a Siemens mají za sebou již deset let úspěšné spolupráce v oblasti mo-bilních komunikací. Společně uskutečnili první GSM hovor na území Indonésie a představili první předplacenou službu. Nyní je Siemens opět první jako dodavatel 3G technologií pro Telkomsel. Již na konci roku 2003 Siemens předvedl živý provoz pilotní 3G sítě v Jakartě.

Telkomsel je s 56procentním tržním podílem suverénně největším mobilním operátorem v Indonésii. Téměř každý pátý ze zhruba 240 milionů obyvatel země používá mobilní telefon. Tato zhruba 20procentní penetrace trhu skýtá významný potenciál růstu pro operátory i dodavatele mobilních zařízení a technologií.

Telkomsel je největším (podle podílu na trhu) poskytovatelem mobilních telekomuni-kačních služeb v Indonésii. V současné době má Telkomsel téměř 24 miliony zákaz-níků, což představuje zhruba 56% podíl na telekomunikačním trhu. Telkomsel poskytuje GSM služby na území Indonésie prostřednictvím vlastní celostátní duální (900/1800 MHz) sítě GSM, v oblasti roamingu pak spolupracuje s 238 operátory prostřednictvím 356 mezinárodních sítí ve 145 zemích (červen 2005). Objem poskytovaných služeb Telkomselu na území Indonésie výrazně roste od spuštění prvních tarifních mobilních linek 26. května 1995. V listopadu 1997 se stal Telkomsel prvním mobilním operátorem v Asii, který představil, společně se Siemens, řešení dobíjecích předplacených GSM služeb. Telkomsel nabízí síť s největším pokrytím v Indonésii, více než 90% území, a je jediným operátorem v zemi, který pokrývá všechny provincie, města a místní správní jednotky ("kabupaten"). Společnost poskytuje technologie duálního GSM (900 & 1800), GPRS, Wi-Fi a EDGE.

Další informace o společnosti Telkomsel najdete na www.telkomsel.com

Tiskové zprávy

Diskuse