CES Las Vegas - Paul Otellini představil technologii Intel Viiv

11. 1. 2006 13:45    Rubrika: Tiskové zprávy

Paul Otellini představil technologii Intel® Viiv™; alianci s AOL, ClickStar, DIRECTV, NBC Universal; novou generaci mobilní technologie Intel® Centrino® Duo pro výkonné notebooky a nové procesory Intel® Core™ Duo s unikátním poměrem výkon/spotřeba

CONSUMER ELECTRONICS SHOW, Las Vegas, 5. ledna 2006 – Prezident a CEO společnosti Intel, Paul S. Otellini, dnes představil dvě platformy a několik aliancí, které tvoří základ nových možností a zážitků ve světě digitální zábavy a bezdrátových notebooků – a rovněž nové, vysoce výkonné a energeticky nenáročné procesory Intel® Core™ Duo.

Paul Otellini nastínil změny, které v oblasti zábavy v současnosti probíhají. Zároveň představil novou domácí platformu – technologii Intel® Viiv™ – a několik programů předních amerických a mezinárodních firem z oblasti zábavního průmyslu, mimo jiné společnosti AOL, DIRECTV, NBC Universal, Turner Broadcasting GameTap, ESPN, Televisa a Eros. Společnost ClickStar ohlásila záměr uvést premiéru svého prvního filmu „10 Items or Less” na Internetu již několik týdnů po premiéře v kinech. Tyto a další připravované projekty přinesou na PC během roku 2006 miliony písní, filmů, programů a her.

Zábavní PC s technologií Intel Viiv zjednoduší stahování, ukládání, přehrávání, organizaci a sdílení všech typů digitální zábavy a informací na různých domácích zařízeních, včetně televize, PC, notebooku či kapesních přístrojích.

Mobilní technologie Intel® Centrino® Duo zvyšuje výkon a prodlužuje provoz na baterie zařízení v nejrychleji rostoucím tržním segmentu bezdrátových notebooků. Paul Otellini rovněž představil průlomový procesor Intel® Core™ Duo – výkonný dvoujádrový procesor pro zařízení s Intel Centrino Duo a vybrané modely technologie Intel Viiv. Procesor nabízí efektivní poměr „výkon za watt“ a umožňuje konstrukci elegantních zábavních PC, notebooků a zařízení typu spotřební elektroniky.

„Kromě posunu možností bezdrátových počítačů naše nové platformy přibližují digitální zábavu bezproblémovému a snadnému provozu,“ uvedl Paul Otellini. „Podobně, jako jsme nastavili nové normy pro bezdrátové notebooky, pracujeme nyní společně s výrobci PC, spotřební elektroniky a zábavního obsahu na zjednodušení domácí digitální zábavy. Unikátní procesory, přesně navržené platformy a spolupráce s firmami z různých odvětví ilustrují naše úsilí o posun v dostupnosti filmů, televize, hudby, her a fotografií na vyžádání, a to v jakékoliv domácnosti a téměř na jakémkoliv výstupním zařízení.“

Nové domácí a mobilní platformy Intel

Technologie Intel Viiv (vyslovuje se „vajf“) zahrnuje sadu hardwaru a softwaru společnosti Intel a operační systém Microsoft* Windows* XP Media Center Edition 2005, které dohromady přinášejí jedinečné nové možnosti a zážitky. Tyto počítače budou vybaveny libovolným výkonným procesorem Intel® Pentium® D, Pentium Extreme Edition a Intel Core Duo a budou nabízeny v celé řadě velikostí, podob, funkční výbavy a cen – včetně multifunkční hybridní televize a PC velikosti knihy.

Počítače postavené na nové platformě budou nabízet širokou škálu zábavních možností, včetně podpory minimálně 5.1 prostorového zvuku a videa ve vysokém rozlišení. Umožňují rovněž okamžité zapnutí a vypnutí jediným tlačítkem (po úvodní aktivaci, pokud je funkce zapnuta) a ovládání prostřednictvím dálkového ovládání (dodává přímo s počítačem nebo samostatně). Platformy technologie Intel Viiv zahrnují rovněž nové čipové sady řady Intel® 945, 955 a 975 Express a síťová rozhraní Intel® PRO/1000 PM a Intel® PRO/100 VE/VM.

V průběhu roku společnost Intel doplní do platformy další softwarové funkce, které zjednoduší nastavení dalších zařízení v domácí síti a usnadní přenos zábavního obsahu mezi PC

s technologií Intel Viiv a verifikovanými síťovými zařízeními, včetně digitální televize, DVD přehrávačů, set-top boxů a bezdrátových routerů.

Paul Otellini rovněž zdůraznil celou řadu funkcí, které z mobilní technologie Centrino® Duo činí jedinečný zábavní systém na cesty. Kromě výkonu, výdrže na baterie a možností bezdrátové komunikace budou tyto systémy k dispozici v celé řadě tvarů a velikostí, od tenkých a lehkých notebooků, až po vysoce výkonné modely s displejem o úhlopříčce 17“ nebo v širokoúhlém provedení – a navíc s prostorovým zvukem, vylepšenou grafikou a podporou televize s vysokým rozlišením. Nové jsou rovněž mobilní čipové sady řady Intel 945 Express a síťové rozhraní Intel PRO/Wireless 3945ABG.
Společnost Intel plánuje na tento měsíc uvedení více než 20 nových procesorů, čipových sad a dalších produktů. Ceny jednotlivých modelů budou uvedeny podle produktového čísla. Další informace viz www.intc.com/pricelist.

Nové produkty a platformy plánuje využít více než 200 počítačových výrobců

ve stovkách unikátních stolních a přenosných počítačů. Společnost Intel v průběhu roku 2006 očekává prodej desítek milionů těchto nových platforem a procesorů, vyráběných špičkovým 65nanometrovým výrobním postupem na 300milimetrových plátcích, který umožňuje produkci energeticky efektivnějších a přitom cenově dostupných produktů pro spotřebitele.

Cíl: nikdy nekončící celosvětová digitální zábava

Paul Otellini uvedl několik nových celosvětových programů na zpřístupnění digitálního obsahu na PC s technologií Intel Viiv, mimo jiné:
• AOL – AOL Music On Demand*, AOL Radio*, včetně XM* Satellite Radio a AOL Pictures* již tento měsíc; AOL Music Now a AOL Video* s obrazem v kvalitnějším formátu “AOL Hi-Q” během příštího roku.

• ClickStar – tato zábavní společnost uvede svůj první film „10 Items or Less”

na Internetu pouhých několik týdnů po premiéře v kinech.

• DIRECTV – přední poskytovatel služeb digitální televize své vysílání zpřístupní na PC, noteboocích a multimediálních přehrávačích prostřednictvím vlastních set-top boxů.

• ESPN – ESPN.com Motion* zpřístupní nejzajímavější sportovní události ve vysokém rozlišení a Full Court* obsahující 300 basketbalových zápasů v plné televizní kvalitě.

• Eros – největší mezinárodní distributor indického filmového průmyslu („Bollywood”) plánuje zpřístupnění portálu s digitálním obsahem a nabídku služeb videa na vyžádání.

• Grupo Televisa – největší mediální společnost španělsky hovořícího světa nabídne širokou škálu populárních telenovel, sportovních událostí, zpravodajství a hudby.

• MTV – televize MTV přislíbila optimalizaci řady kanálů pro technologii Intel Viiv, počínaje komediemi „MotherLoad” a konče MTV „Overdrive.”

• NBC – NBC zajistí přenos vybraných klíčových okamžiků ze všech 17 dní Zimních olympijských her 2006 ve vysokém rozlišení výhradně na PC s technologií Intel Viiv a další programy uvede později.

• Shanghai Media Group – jedna z předních čínských mediálních společností nabídne digitální filmy, TV hry, exkluzivní interaktivní programy a další obsah v reálném čase.

• Turner Broadcasting GameTap – GameTap je první širokopásmová zábavní síť svého druhu, která zpřístupní stovky různých videoprogramů a her až na „třímetrových“ televizních obrazovkách.