Intel Viiv a Intel Centrino Duo představeno

11. 1. 2006 13:44    Rubrika: Tiskové zprávy

Nové platformy společnosti Intel pro domácí zábavu a mobilitu

SANTA CLARA, USA, 5. ledna 2006 – Společnost Intel dnes představila dvě nové platformy – technologii Intel® Viiv™ a mobilní technologii Intel® Centrino® Duo – pro novou generaci domácích PC a notebooků. Obě nové platformy jsou zaměřené na podporu rozvíjejícího se digitálního životního stylu v domácnostech, v práci a na cestách.
Nové značky podpoří zavádění nových způsobů využití osobní zábavy a obchodních informací, kdykoliv, kdekoliv a na jakémkoliv zařízení je lidé potřebují. Zábavní PC postavená na technologii Intel Viiv (vyslovuje se „vajf“)1 uživatelům zjednodušují prohlížení, správu a sdílení digitální zábavy a informací v rámci celé domácnosti. Mobilní technologie Intel Centrino Duo přináší průlomové funkce, díky kterým se zábava stává skutečně mobilní a podnikové aplikace reagují rychleji a pracují efektivněji.

„Společnost Intel se věnuje přípravě inovativních počítačových platforem, které přináší novou éru v práci, zábavě i osobním životě,“ říká Piotr Pagowski, regionální ředitel společnosti Intel pro střední a východní Evropu. „Platformy technologií Intel Viiv a Centrino Duo představují nové možnosti v oblasti práce a zábavy a díky naší usilovné spolupráci s firmami z mnoha odvětví neustále přibývá obsah, software a zařízení, které novou generaci možností plně využijí.“

Základem nových platforem společnosti Intel jsou nové dvoujádrové procesory vyráběné špičkovým 65nm výrobním procesem. Patří sem procesor Intel® Core™ Duo (kódově označovaný “Yonah”), který se může pochlubit unikátní konstrukcí, kde jsou dva procesory umístěny v pouzdru o velikosti větší poštovní známky a novými funkcemi úspory energie, které přímo inspirují k výrobě notebooků a PC nových tvarů. Procesor Intel Core Duo bude obsažen v mobilní technologii Intel Centrino Duo a vybraných modelech technologie Intel Viiv.

Společnost Intel na trh rovněž uvádí procesor Intel® Pentium® D (kódově označovaný “Presler”), nový dvoujádrový procesor pro stolní PC, který bude obsažen ve většině modelů technologie Intel Viiv a zajistí vyšší výkon v prostředí multitaskingu, při práci několika uživatelů a zábavních aplikací, což se využije mimo jiné při stahování hudby, fotografií, střihu videa či komprimování hudby.

Platformy Intel na doma a na cesty

Díky technologii Intel Viiv mohou lidé pracovat se svým PC podobným způsobem jako s televizí – prostřednictvím jediného dálkového ovládání2. Tato platforma zahrnuje operační systém Microsoft Windows* XP Media Center Edition 2005 a multimediální software, který dovoluje sledování filmů nebo hraní her a souběžné stahování nejnovější hudby – to vše na jediném integrovaném systému.

Systémy Intel Viiv budou k dispozici v celé škále různých podob – včetně hybridního PC „vše v jednom“ podobného televizi, tenkých modelů typu spotřební elektroniky, zařízení velikosti knihy či klasického „toweru“. Počínaje dnešním dnem nabízí světoví PC výrobci na této platformě více než 80 systémů a jejich počet bude během prvního čtvrtletí dále růst.

Díky rozsáhlé spolupráci společnosti Intel se zábavním průmyslem si mohou majitelé PC s technologií Intel Viiv vychutnat bezpočet hodin nejnovější on-line zábavy, služeb a aplikací

na vyžádání. Intel v tuto chvíli spolupracuje na testování a verifikaci obsahu a aplikací

pro technologii Intel Viiv s více než 50 významnými společnostmi – počínaje filmy a hudbou, přes televizní a sportovní pořady, až po hry a rodinné fotografie. Každá z otestovaných služeb, aplikací a zařízení bude pro lepší přehled spotřebitelů označena logem „Enjoy with Intel Viiv technology“.
Nová platforma zaručuje podporu minimálně 5.1 a maximálně 7.1 prostorového zvuku s kvalitou odpovídající domácímu kinu, video s vysokým rozlišením, možnost okamžitého zapnutí a vypnutí systému jediným tlačítkem (po úvodní aktivaci). S volitelnou kartou televizního tuneru si lidé mohou nahrávat, zastavit či přetočit živé televizní vysílání nebo si jej uložit na pevný disk pro pozdější sledování. V průběhu roku společnost Intel doplní do platformy další softwarové funkce, které zjednoduší nastavení dalších zařízení v domácí síti a usnadní přenos zábavního obsahu mezi PC s technologií Intel Viiv a verifikovanými síťovými zařízeními, včetně digitální televize, DVD přehrávačů, set-top boxů a bezdrátových routerů.

Platforma technologie Intel Viiv nabízí celou škálu výkonných dvoujádrových procesorů, včetně procesorů Intel Pentium D, Pentium Extreme Edition a Intel Core Duo, dále čipové sady Intel® 945, 955 a 975 Express a síťová rozhraní Intel® PRO/1000 PM a Intel® PRO/100 VE/VM.

Pro rodiny, které si chtějí vzít filmy, hudbu a hry sebou na dovolenou nebo pro často cestující obchodníky a manažery je zde mobilní technologie Intel Centrino Duo s výrazně vyšším výkonem (o více než 70 procent3) a přitom nižší spotřebou – s až o 28 procent3 nižšími nároky, než jaké měly předchozí generace. Díky tomu mohou vznikat různorodé, inovativní přenosné počítače s rychlejší odezvou a delším provozem na baterie.

Mobilní technologie Centrino Duo je základem jedinečných přenosných zábavních zařízení „vše v jednom“ se zdokonalenou 3D grafikou (až dvakrát rychlejší než u předchozích generací) a volitelným výstupem na HDTV (televizi s vysokým rozlišením). Pokud je v systému obsažen zvukový systém Intel® High Definition Audio, mají uživatelé k dispozici i prostorový zvuk 7. 1 s podporou Dolby* Digital. Na noteboocích s mobilní technologií Centrino Duo se lidé mohou plně ponořit do kvalitní hudby, her, HD filmů a televizního vysílání, i když jsou zrovna v autě, kavárně nebo na palubě letadla.

Vysoký výkon, lepší multitasking, nové možnosti spolupráce, např. přenos videa přes IP, a delší provoz na baterie platformy mobilní technologie Centrino Duo firmám pomáhá k vyšší produktivitě a rychlejší reakci na požadavky zákazníků. Zdokonalenou správu a vyšší zabezpečení systémů přináší přímo v hardwaru integrované technologie Intel® Active Management a Intel® Virtualization.

Malé rozměry komponent platformy mobilní technologie Centrino Duo umožňují konstrukci notebooků inovativních tvarů a různorodých rozměrů. Ve srovnání s předchozími generacemi vystačí nové komponenty navíc v průměru s o 1,2 wattu nižší spotřebou.

Platforma mobilní technologie Centrino Duo se skládá z procesoru Intel Core Duo

se dvěma jádry a mobilní čipové sady řady Intel® 945 Express. Platforma rovněž zahrnuje síťové rozhraní Intel PRO/Wireless 3945ABG, což je nová generace bezdrátového síťového rozhraní Intel, které výrazným způsobem zvyšuje celkový mobilní výkon systému. Nové rozhraní navyšuje výkon standardních Wi-Fi sítí a podporuje funkce zlepšující přehled aplikací, jejich komunikaci a rychlost odezvy.

Ceny jednotlivých komponent platforem
Procesory Intel Core Duo T2300, T2400, T2500 a T2600 stojí při odběru 1 000 kusů 241, 294, 423, resp. 637 USD. Procesory Intel Pentium D 920, 930, 940 a 950 s rychlostmi od 2,8

do 3,4 GHz stojí za stejných podmínek 241, 316, 423 a 637 USD a procesor Intel Pentium Extreme Edition 955 potom 999 USD. Další informace o cenách a dostupnosti komponent jednotlivých platforem najdete na stránkách www.intel.com/intel/finance/pricelist/.

Tiskové zprávy

Diskuse