Apple MacBook Pro - s procesorem Intel Core Duo

14. 1. 2006 11:12    Rubrika: Tiskové zprávy

MacBook Pro s procesorem Intel Core Duo je až čtyřikrát rychlejší než PowerBook G4

Apple MacBook Pro - s procesorem Intel Core Duo

Společnost Apple uvedla nový přenosný počítač MacBook Pro s novým procesorem Intel Core Duo, který přináší až čtyřikrát vyšší výkon než PowerBook G4. Nový MacBook Pro, první přenosný počítač Apple s procesorem Intel, má elegantní hliníkový kryt s tloušťkou jen 2,5 cm, váží 2,5 kg, obsahuje vestavěnou videokameru iSight pro videokonference na cestách a software Front Row s dálkovým ovladačem Apple Remote pro jednoduché a intuitivní přehrávání multimediálního obsahu prakticky kdekoli. Další novinkou počítače MacBook Pro, který se bude dodávat o února, je magnetický konektor napájení MagSafe, jenž byl vytvořen právě pro mobilní uživatele a společnost Apple jej přihlásila k patentování.

„MacBook Pro přináší výkon dvouprocesorového stolního počítače v elegantním provedení tenkého notebooku,“ řekl Steve Jobs, generální ředitel společnosti Apple. „Nový MacBook Pro s dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo nabízí výkon ne jednoho, ale dvou procesorů G5 v nejatraktivnějším tenkém designu na světě.“

Nový procesor Intel Core Duo poskytuje dvoujádrový výkon v energeticky úsporném provedení, takže se ideálně hodí do tenkého a lehkého počítače, jako je MacBook Pro. V uznávaných srovnávacích testech je MacBook Pro až čtyřikrát rychlejší než produkt, který nahrazuje, tedy PowerBook G4.

Každý nový MacBook Pro obsahuje zabudovanou videokameru iSight pro videokonference s aplikací Apple iChat AV či nahrávání video podcastů a filmů iMovie v aplikacích iLife '06. MacBook Pro také obsahuje zábavnou aplikaci Photo Booth, která umožňuje uživatelům rychle pořizovat snímky zabudovanou videokamerou iSight, přidávat zábavné vizuální efekty a sdílet obrázky.

Nový MacBook Pro je první přenosný počítač s přelomovou multimediální funkcí Front Row a dálkovým ovladačem Apple Remote, který z něj v podstatě dělá přenosné kino. Front Row umožňuje uživatelům jednoduše a kdekoli přehrávat obsah uložený v počítači – skladby v knihovně iTunes, prezentace fotografií z aplikace iPhoto, videa, televizní pořady, podcasty, filmy ve formátu iMovie, disky DVD a oblíbené filmové trailery z webu apple.com. Přehrávání mohou ovládat až na vzdálenost devíti metrů.

Další novinkou nového počítače MacBook Pro je magnetický napájecí konektor MagSafe, jenž byl vytvořen právě pro mobilní uživatele a byl také přihlášen k patentování. Napájecí konektor MagSafe spojuje počítač s napájecí šňůrou magneticky a podstatně zjednodušuje nabíjení baterie přenosného počítače. Pokud se napájecí šňůra napne, konektor MagSafe ji bezpečně odpojí, což zabraňuje pádu notebooku ze stolu v případě nechtěného trhnutí za napájecí šňůru.

Nový MacBook Pro má o 67 procent jasnější 15palcový displej, který má nyní stejné hodnoty jasu jako obrazovky Apple Cinema Display. Používá zcela novou systémovou architekturu se sběrnicí procesoru taktovanou na 667 MHz, jež je čtyřikrát rychlejší než sběrnice počítače PowerBook G4, a s pamětí DDR2 SDRAM 667 MHz rozšiřitelnou až na 2 GB, která je dvakrát rychlejší než paměť předchůdce.

Ceny a dostupnost

Nový 15palcový MacBook Pro se bude v ČR k dispozici od února v cenách od 74.800 Kč vč. DPH a recyklačních poplatků a bude k dispozici prostřednictvím webového obchodu Apple Store (http://store.apple.cz), můžete ho zakoupit v nově otevřeném Apple Center (http://www.kinetik.cz/aca/) v ulici Zlatý Anděl 344 (vedle vchodu do metra Anděl ), v obchodech společnosti Apple a u autorizovaných prodejců.

MacBook Pro je dostupný ve dvou konfiguracích:

MacBook Pro Better:
=====================

- tloušťka 2,54 cm - hmotnost 2,5 kg
- 15.4" displej s rozlišení 1440 x 900 a 67% větším jasem než u předchozích displejů.
- Intel Core Duo 1.67GHz s 2MB Level 2 Smart Cache
- 667MHz Front Side sběrnice
- 512 MB of DDR2 RAM s frekvencí 667MHz
- ATI Mobility Radeon X1600 s 128MB GDDR3 Video paměti a podporou dual-link DVI
- 80GB 5400 ot/min pevný disk s technologií senzoru pohybu pro vyšší bezpečnost dat při pádu počítače
- Štěrbinová optická mechanika Superdrive s osminásobnou rychlostí zápisu
- Vestavěná kamera iSight
- Front Row a dálkové ovládání Apple Remote
- Express Card 34 zásuvka
- MagSafe zásuvka
- Mac OS X 10.4.4
- iLife '06

MacBook Pro Best:
=====================

- tloušťka 2,54 cm - hmotnost 2,5 kg
- 15.4" displej s rozlišení 1440 x 900 a 67% větším jasem než u předchozích displejů.
- Intel Core Duo 1.83GHz s 2MB Level 2 Smart Cache
- 667MHz Front Side sběrnice
- 1 GB of DDR2 RAM s frekvencí 667MHz
- ATI Mobility Radeon X1600 s 256MB GDDR3 Video paměti a podporou dual-link DVI
support
- 100GB 5400 ot/min pevný disk s technologií senzoru pohybu pro vyšší bezpečnost dat při pádu počítače
- Štěrbinová optická mechanika Superdrive s osminásobnou rychlostí zápisu
- Vestavěná kamera iSight
- Front Row a dálkové ovládání Apple Remote
- Express Card 34 zásuvka
- MagSafe zásuvka
- Mac OS X 10.4.4
- iLife '06

Co je MagSafe:
=====================

Jde o novou magnetickou zásuvku, která dovoluje snadné a bezpečné připojení napájecího adaptéru. Zároveň dovoluje snadné odpojení lehkým tahem za šňůru. Omezuje tak na minimální míru nebezpečí, že počítač bude stržen na zem např. zakopnutím o napájecí kabel.

Připojitelnost:
=====================

MacBook Pro je vybaven následujícími zásuvkami a připojeními:

- 2x USB 2.0
- 1x FireWire 400
- 1x Express Card 34
- 1x DVI-I s podporou dual link
- 1x Gigabit Ethernet
- 1x optický zvukový vstup
- 1x optický zvukový výstup
- 1x MagSafe
- AirPort Extreme
- Bluetooth 2.0 + EDR

MacBook Pro je nejpokročilejší přenosný počítač s tloušťkou 2,5 cm na světě:

- tloušťka 2,54 cm
- až 4x rychlejší než PowerBook G4
- vestavěná kamera iSight
- Front Row a Apple Remote
- mimořádné vlastnosti přenosného počítače

Tiskové zprávy

Diskuse