Intel - školení 10 milionům učitelů

30. 1. 2006 17:48    Rubrika: Tiskové zprávy

Craig Barrett, předseda správní rady společnosti Intel, představil záměr poskytnout v průběhu příštích pěti let 10 milionům učitelů z rozvojových zemí školení ohledně využití techniky při zkvalitňování výuky. Tento plán zásadním způsobem rozšiřuje program Intel® Vzdělání pro budoucnost (Intel® Teach to the Future ), který od roku 2000 vyškolil již více než 3 miliony učitelů ze 35 zemí.

Společnost Intel rovněž oznámila, že v rámci tohoto rozšíření programu podpoří rozvoj učebních dovedností darem 100 000 kusů osobních počítačů do školních tříd v rozvojových zemích. Nové iniciativy jsou doplňkem stávajícího ročního příspěvku 100 milionů dolarů, který společnost Intel věnuje na zkvalitnění vzdělávání mladých lidí po celém světě.

„Vlády po celém světě se potýkají se stejným problémem: jak občanům zajistit podmínky pro úspěšnou činnost v globální ekonomice,“ uvedl Craig Barrett. „Úspěch se dnes ve stále větší míře odvíjí od kvalitního vzdělání. Jediný způsob, jak významněji ovlivnit výuku a rozvoj dovedností, je poskytnou učitelům potřebné nástroje a školení. Náš rozšířený program se takto může do konce roku 2010 dostat k jedné miliardě studentů v rozvojových zemích.“

Program Intel Vzdělávání pro budoucnost pomáhá i českým učitelům
V České republice byl program Intel Vzdělávání pro budoucnost oficiálně představen na tiskové konferenci dne 14. října 2005 za účasti ministryně informatiky České republiky Dany Bérové.

„Nové technologie mění svět kolem nás. Kvalitní vzdělání včetně znalosti práce s moderními technologiemi jsou podmínkou pro to, abychom uspěli, ať už jako jednotlivci na trhu práce nebo jako celá ekonomika, v současném globalizovaném a konkurenčním prostředí,“ uvedla Dana Bérová, ministryně informatiky ČR. „Vítám tuto iniciativu a doufám, že pomůže zvýšit znalosti a schopnosti našich dětí a připraví je lépe na budoucnost.“

„Cílem uvedeného programu je poskytnout školení pro minimálně 30 000 učitelů v rámci celé České republiky v průběhu příštích tří let. Školení pro každého učitele bude obsahovat 10 modulů po čtyřech hodinách, bude zakončeno zkouškou a mezinárodním certifikátem o jeho absolvování. Cílem programu je také vybudovat pravidelný program seminářů zaměřených na moderní výukové metodiky, řízení škol a další aktuální témata. Učitelé budou mít zároveň možnost vyměňovat si své poznatky a zkušenosti se svými kolegy ze zahraničí a řešit tak lépe společné problémy a diskutovat nad společnými tématy,“ říká František Fait, manažer pro vzdělávání ze společnosti Intel.

O programu Intel Vzdělávání pro budoucnost
Program Vzdělání pro budoucnost je celosvětová iniciativa společnosti Intel, která zajišťuje učitelům v desítkách rozvojových zemí rozsáhlé zdroje a rady k efektivnímu využití techniky při práci ve třídě. Program vychází z přesvědčení společnosti Intel, že „technika není okouzlující, ale učitelé ano“ a poskytuje učitelům poznatky, jak, kdy a kde při výuce využít technologické nástroje a zdroje. Při vytváření působivých učebních zážitků se v programu Intel Vzdělání pro budoucnost využívá práce s Internetem, výroba webových stránek a studentské projekty.

Vedle těchto vzdělávacích programů Intel dlouhodobě spolupracuje se státní správou, průmyslem, jednotlivci a organizacemi na řadě projektů, které vytváří prostředí podporující sociální a ekonomický rozvoj. Společnost spolupracuje s místními firmami na tvorbě nových pracovních příležitostí a zvyšování konkurenceschopnosti prostřednictvím investic, financování začínajících firem a partnerství zaměřených na rozvoj místního technologického průmyslu. Společnost Intel rovněž zajišťuje výrobu technologií a platforem, které spojují lidi ve znalostní ekonomice. Všechny tyto aktivity společnosti Intel směřují k proměně a zkvalitnění lidského života s využitím techniky.