Nokia 6136 mobil

13. 2. 2006 17:04    Rubrika: Tiskové zprávy

Model Nokia 6136 nabízí špičkovou hlasovou i datovou komunikaci napříč sítěmi GSM a WLAN

Nokia 6136 mobil

Nokia 6136 má vestavěnou podporu technologie UMA (Unlicensed Mobile Access), a tak spojuje výhody dvou nejrozšířenějších bezdrátových standardů: GSM a WLAN. Díky tomu přístroj umožňuje špičkový přenos hlasu i služeb napříč mobilními sítěmi GSM a WLAN. Díky integrované technologii UMA mohou operátoři distribuovat uživatelům hlasové i datové služby po přístupových sítích WLAN a tak výrazně zvýšit dostupnost služeb při současném snížení nákladů, které poskytování těchto služeb představuje pro síťovou infrastrukturu. Zákazníkům zase přístup k WLAN sítím umožní využívat výhod hlasového volání. Telefon Nokia 6136 se na trhu objeví v druhém čtvrtletí roku 2006.

První operátorem, který telefon nasadí do své nabídky, bude Oranže, jeden z největších světových operátorů. „Kombinací stávající sítě GSM a naší vlastní sítě DSL – díky řešení LiveBox s podporou WiFi – nám technologie UMA umožní nabídnout klientům skutečně plně funkční bezdrátový provoz,“ prohlásil CEO Orange Group Sanjiv Ahuja. „Společnosti Nokia a Orange spolupracují na dlouhodobé bázi a společně usilují o to nabídnout zákazníkům maximálně spolehlivou technogii, která bude rovněž jednoduchá na použití. Telefon Nokia 6131 staví právě na této strategii, neboť klientům Orange umožní širší a pohodlnější přístup k nabízeným službám.“

Vedle podpory technologie UMA nabízí véčkový telefon Nokia 6136 provoz ve čtyřech pásmech (GSM 850/900/1800/1900) a široké spektrum nejmodernějších funkcí. Integrovaný fotoaparát s rozlišením 1,3 megapixelu a 8násobným digitálním zoomem zajišťuje ostré a jasné snímky i video sekvence, které lze snadno ukládat do online fotoalba. Telefon podporuje paměťové karty microSD, na něž uživatelé mohou ukládat oblíbené snímky, videozáznamy nebo hudební soubory, které lze přehrávat na integrovaném digitálním přehrávači. Hudební funkce doplňuje integrované FM rádio s podporou formátu Visual Radio.

„Telefon Nokia 6136 jasně ukazuje, že mobilní sítě a sítě postavené na IP standardu se mohou vhodně doplňovat. S integrovanou podporou technologie UMA a čtyřpásmovým provozem mají uživatelé telefonu Nokia 6136 k dispozici globální GSM síť, přičemž v budovách mohou využívat vysoce výkonného WiFi připojení. To jim zajistí plnohodnotnou komunikaci prakticky v jakékoli situaci,“ prohlásil výkonný viceprezident společnosti Nokia a generální manažer divize mobilních telefonů Kai Ostamo. „Telefon Nokia 6136 je vysoce výkonný, snadno ovladatelný mobilní telefon, který vedle přínosu technologie UMA nabízí svým uživatelům všechny požadované funkce v dokonalém stylovém provedení.“

Kompaktní a lehký telefon Nokia 6136 je vybaven dvěma barevným displeji, přičemž hlavní aktivní displej podporuje 262 tisíc barev. Dále je uživatelům k dispozici integrovaný reproduktor a řada funkcí pro komunikaci, včetně MMS, podpory emailu, Push-to-Talk a Nokia Xpress. Nokia 6136 se může pochlubit též vynikající životností baterie v režimu GSM i UMA. Na jedno dobití nabídne telefon až pět hodin hovoru a 280 hodin v pohotovostním režimu při provozu v GSM a pět a půl hodiny hovoru a 82 hodin v pohotovostním režimu při provozu v UMA.

Model Nokia 6136 je vybaven novým přijímačem DARP (Downlink Advanced Receiver Performance), který zvyšuje výkon telefonů. Studie 3GPP ukazují, že DARP zvyšuje kapacitu sítě o 40 až 70 procent. Uživatelům pak přináší DARP lepší kvalitu hovoru a vyšší propustnost dat.