NOKIA na světovém kongresu 3GSM

16. 2. 2006 17:34    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia oznámila nové frekvenční varianty své modulární základnové stanice Nokia Flexi WCDMA Base Station. Základnová stanice, představená na Světovém kongresu 3GSM, by měla být komerčně dostupná v druhé polovině roku 2006. Široká škála frekvencí podporovaných základnovou stanicí Nokia Flexi WCDMA Base Station umožní operátorům na celém světě vybudovat cenově výhodné mobilní sítě třetí generace.

V druhé polovině roku 2006 bude k dispozici Nokia Flexi WCDMA Base Station pro frekvence IMT-2000 2100 MHz, 1700 MHz, 1800 MHz a 1700/2100 MHz. V první polovině roku 2007 budou k dispozici i varianty podporující další frekvence včetně 850 MHz, 900 MHz a 1900 MHz, přičemž později budou přidány i další frekvence dle požadavků trhu.

V expozici společnosti Nokia v hale č. 8 výstaviště Fira de Barcelona budou předvedeny živé videohovory s použitím stanice Nokia Flexi WCDMA Base Station a běžného komerčně dostupného telefonu Nokia podporujícího sítě třetí generace. Nokia Flexi WCDMA Base Station je vysokokapacitní základnová stanice, která je malá, lehká, modulární, v budoucnosti modernizovatelná a umožňuje snížit celkové náklady na výstavbu a provoz základnové stanice až o 70 %.

Dokladem vedoucího postavení společnosti Nokia jakožto dodavatele řešení postavených na technologiích High Speed Packet Access (HSPA) je více než 20 smluv, které Nokia uzavřela na dodávky technologie High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) poskytující posílenou kapacitu a rychlost vhodnou např. pro aplikace sítí třetí generace, jako jsou mobilní e-mail nebo mobilní TV. Nokia již dodala řadě zákazníků jednoduchý softwarový upgrade řešení Nokia WCDMA umožňující přechod na HSDPA. Zařízení společnosti Nokia s podporou technologie HSDPA jsou v současnosti již komerčně dostupná a Nokia nyní na kongresu svým zákazníkům z řad operátorů předvádí následný krok, kterým je inovativní plochá architektura řešení Internet-HSPA. Řešení Internet-HSPA poskytované společností Nokia poskytuje vysokorychlostní mobilní datový přístup v kombinaci s pokrytím rozsáhlé oblasti, a je tak vhodné pro mobilní obchodní a spotřebitelské aplikace náročné na objem přenesených dat stejně tak jako pro VoIP.

„Stále větší počet operátorů si uvědomuje tržní potenciál mobilních sítí třetí generace a přichází s novými balíčky služeb, které jsou přizpůsobeny potřebám zákazníků. Jsme přesvědčeni, že podporou široké škály frekvencí používaných v sítích třetí generace WCDMA pomůže společnost Nokia operátorům na celém světě vybudovat rychlé, efektivní sítě třetí generace,“ uvedl Robin Lindahl, viceprezident divize Radio Networks společnosti Nokia. „Odhodlání společnosti Nokia podpořit výstavbu sítí třetí generace a jejich další vývojové fáze, HSPA, je zdůrazněno inovativními produkty jako Nokia Flexi WCDMA Base Station nebo Nokia Internet HSPA.“

Společnosti Nokia a CSL předvedly bezproblémové předání poskytovaných služeb při přechodu mezi sítěmi HSDPA a EDGE

Hong Kong, Čína – Společnosti CSL a Nokia předvedly doposud první předání poskytovaných služeb při přechodu mezi sítěmi HSDPA a EDGE. V praxi to znamená obousměrné, bezproblémové předávání paketových dat mezi sítěmi HSDPA a EDGE, které není rušeno žádným výpadkem v poskytovaní služeb. Provedená ukázka potvrzuje prvenství společnosti Nokia ve vývoji řešení umožňujících spolupráci více druhů sítí a odhodlání společnosti CSL poskytovat svým zákazníkům vysoce kvalitní datové služby.

Díky řešením společnosti Nokia určeným pro sítě HSDPA a EDGE může CSL svým zákazníkům nabídnout datové služby, jako je rychlý přístup na internet, rychlý e-mail a přenos videa v reálném čase ve vysoké kvalitě. K předvedení došlo v rámci testování technologie HSDPA postavené na řešení HSDPA od společnosti Nokia v běžné síti provozované společností CSL.

Bezvýpadkové poskytování služeb při přechodu mezi sítěmi HSDPA a EDGE bylo předvedeno na stahování objemných souborů prostřednictvím běžných komerčně dostupných zařízení s podporou HSDPA/EDGE. Během testu v síti HSDPA dosahována rychlost stahování trvale 1,6 Mbps.

Po přechodu do lokality nepokryté signálem HSDPA byla služba bez výpadku předána síti EDGE a stahování pokračovalo rychlostí 200 kbps. Stejných rychlostí bylo dosaženo také, když stahování bylo zahájeno v síti EDGE a v okamžiku, kdy byl dostupný signál HSDPA, bylo předáno do sítě HSDPA. Kromě toho, že bezproblémový přechod mezi různými sítěmi přináší možnost poskytovat vysoce kvalitní služby zákazníkům, umožňuje také společnosti CSL velmi flexibilním způsobem budovat síť HSDPA.

„Kvalita hlasových a datových služeb, které svým zákazníkům nabízíme, je pro CSL nesmírně důležitá,“ uvedl Adam Wong, ředitel divize Mobile Networks společnosti CSL. „Díky řešení HSDPA společnosti Nokia a díky zkušenosti, kterou mají obě naše společnosti s optimalizací, jsme svým zákazníkům schopni po zahájení komerčního provozu sítě HSDPA zaručit bezvýpadkové poskytování vysokorychlostních služeb.“

„Společnost Nokia silně podporuje rozvoj technologií umožňujících propojení různých druhů radiových sítí. Jsme rádi, že můžeme pokračovat v úspěšné spolupráci se společností CSL a podpořit její úspěch při budování sítí třetí generace a realizaci hladkého přechodu k HSPA,“ uvedl Robin Lindahl, viceprezident divize Networks společnosti Nokia.

Vysoce výkonné, nákladově optimalizované řešení HSDPA společnosti Nokia je jednoduchým softwarovým upgradem sítě Nokia WCDMA, který v první fázi nabízí průměrné datové rychlosti 1 2 Mbps. V budoucnosti budou dle oborových standardů sítě HSDPA podporovat přenosové rychlosti až 14,4 Mbps. Nokia má na trhu s řešeními podporujícími propojování více druhů radiových sítí vedoucí postavení a celosvětově uzavřela již 20 smluv na dodávku technologie HSDPA, účastnila se výstavby 53 sítí EDGE a je dodavatelem více než poloviny operátorů provozujících komerční sítě WCDMA/EDGE.

Společnosti Nokia a CSL navzájem spolupracují od roku 1991. Nokia dodala společnosti CSL řešení pro výstavbu sítí GSM/GPRS/EDGE a WCDMA 3G.

O společnosti CSL

CSL je průkopník mobilních komunikací v Hong Kongu. Společnost spustila své mobilní služby v roce 1983 a dnes provozuje prostřednictvím svých mobilních značek 1O1O and One2Free mobilní síť GSM/WCDMA světové úrovně. Společnost jako první operátor spustila služby HSCSD, GPRS, EDGE, MMS nebo sdílení videa a v prosinci 2004 byla také první společnosti, která spustila síť třetí generace a služby Wi-Fi. Stoprocentním vlastníkem CSL je společnost Telstra. Další informace o společnosti CSL najdete na adrese www.hkcsl.com

Společnost Avaya na světovém kongresu 3GSM přestavuje rozšíření firemní mobility na chytré telefony Nokia Series 80

Společnost Avaya oznámila uvedení aplikace Avaya Communication Manager pro chytré telefony Nokia 9300/9300i určené pro podnikové použití

Světový kongres 2006, Barcelona, Španělsko/Espoo, Finsko – Společnosti Avaya a Nokia oznámily, že jejich vlajkový software pro IP telefonii, Avaya Communication Manager, od nynějška podporuje i oblíbené chytré telefony Nokia Series 80, jako jsou například business telefony Nokia 9300 a Nokia 9300i a také Nokia 9500 Communicator. Zákazníci tak mohou používat pouze jeden mobilní přístroj, který obsahuje klíčové funkce běžné pro pevný kancelářský telefon a zároveň jim umožňuje zůstat neustále na příjmu i v terénu. Firmy tak mají větší možnost výběru mezi podnikovými komunikačními aplikacemi pro mobilní pracovníky bez ohledu na to, kde tito zaměstnanci pracují, jakým způsobem jsou připojeni a jaký přístroj ke komunikaci používají, což jim umožňuje lépe spolupracovat a rychle reagovat na dotazy zákazníků i kolegů. Aplikace Communication Manager pro telefony Series 80 doplňuje již existující aplikace společnosti Avaya pro chytré telefony Nokia Series 60, které zákazníci po celém světě využívají již od roku 2005.

Společnost Avaya, přední světový poskytovatel podnikových komunikačních aplikací, systémů a služeb, je prvním prodejcem, který vyvíjí a prakticky zavádí podnikové systémy podporující konvergenci pevných a mobilních sítí FMC. Tyto aplikace umožní společnostem zvýšit efektivitu mobilní firemní komunikace.

„IP telefonie i mobilita změnily situaci na trhu komunikací a přinesly výhody pro společnosti všech velikostí i typů na celém světě,“ uvedl Lars Vestergaard, ředitel pro výzkum divize Wireless and Mobile Communications společnosti IDC EMEA. „Silný růst na těchto trzích bude ještě více podpořen konvergencí mezi pevnými a mobilními sítěmi, což umožní poskytovat jednoduchým způsobem integrovaná a řízená řešení. Díky nim budou firemní zákazníci na příjmu kdykoli, kdekoli a za opravdu nejnižší cenu. Vývoj těchto aplikací a přístrojů je teprve v počátcích, ale dynamické společnosti již nyní dokážou využívat výhod a širokých možností, které se v této oblasti nabízejí.“

Do chytrých telefonů řady Series 80 užívaných v podnicích lze instalovat software Avaya Communication Manager, díky němuž mohou být uživatele telefonu dostupní na jediném firemním čísle a používat stejnou hlasovou schránku bez ohledu na to, zda jsou v kanceláři nebo mimo ni. Uživatelé mají bez ohledu na to, kde pracují, přístup ke stejnému podnikovému komunikačnímu systému, jako kdyby byli v kanceláři, tj. mají k dispozici konferenční hovory, předávání hovorů, nahrávání hovoru, zkrácené vytáčení a mohou lépe využívat existující podnikovou síť IP. Aplikace také uživatelům umožňuje přepínat mezi soukromými a pracovními hovory, takže si nemusí vést záznamy o různých typech hovorů kvůli pozdějšímu vyúčtování.

„Integrace mobilních aplikací společnosti Avaya do mobilních zařízení poskytuje firmám výkonný a efektivní nástroj, který jejich zaměstnancům umožňuje pracovat s vysokou produktivitou bez ohledu na to, kde se nacházejí,“ uvedl Geoffrey Baird, viceprezident a generální ředitel divize Communication Appliances společnosti Avaya. „Spolupráce se společností Nokia, která má ve svém oboru přední postavení, dále posiluje vedoucí pozici společnosti Avaya v oblasti mobility. Umožňuje nám pomáhat podnikům při maximálním využití potenciálu, který nabízejí IP aplikace, a při zavádění inteligentnějších způsobů komunikace.“

Jaakko Olkkonen, generální ředitel divize Enterprise Voice Solutions společnosti Nokia, poznamenal: „Se společností Avaya spolupracujeme na propojení datových sítí a mobilní telefonie. Snažíme se lidem nabídnout mobilní řešení, aniž by se museli vzdát komunikačních funkcí ve firemních sítích, které jsou jim k dispozici. Zavedení programu Avaya Communication Manager do chytrých telefonů řady Series 80 je dalším příkladem inteligentní komunikace v podnikovém prostředí. Jsme rádi, že můžeme představit další konkrétní výsledky naší spolupráce se společností Avaya.“

Celosvětová dostupnost IP telefonie prostřednictvím GSM, kterou nyní nabízejí chytré telefony Nokia S60, bude od léta rozšířena i na telefony Nokia series 80.

O společnosti Avaya

Společnost Avaya Inc. se zabývá vývojem, výstavbou a řízením komunikačních sítí více než jednoho milionu firem po celém světě včetně více než 90 procent firem zařazených v seznamu FORTUNE 500®. Avaya se zaměřuje na velké i malé podniky a je přední světovou společností dodávající bezpečné a spolehlivé systémy pro IP telefonii a další aplikace a služby v oblasti komunikací.

Společnost Avaya pomáhá stávajícím i novým zákazníkům dosahovat vynikajících podnikatelských výsledků díky aplikaci vyspělé technologie pro konvergenci hlasové a datové komunikace s ekonomickým softwarem a poskytováním vynikajících a vyčerpávajících služeb v celosvětovém rozsahu. Další informace naleznete na internetových stránkách společnosti Avaya: www.avaya.com. Pro mobilní uživatele je k dispozici také verze internetových stránek optimalizovaná pro WAP dostupná na adrese: www.avaya.com/wireless