Siemens ze Světového kongresu 3GSM

17. 2. 2006 11:03    Rubrika: Tiskové zprávy

Testy GSM Asociace (GSM Association) ověřují vzájemnou komunikaci IMS platforem různých dodavatelů a interoperabilitu IMS sítí v reálných podmínkách. IP Multimedia System (IMS) společnosti Siemens prošel sérií testů GSM Asociace bez jediného zaváhání a prokázal tak dokonalou interoperabilitu s IMS systémy ostatních klíčových dodavatelů.

Testy GSM Asociace sdružují mobilní operátory, poskytovatele roamingových služeb přes GPRS a dodavatele síťové infrastruktury jako je Siemens. Společnost Siemens je jedním z mála dodavatelů, který nabízí jak IMS infrastrukturu, tak IMS služby, a tudíž v rámci zkušebních procedur testuje i nové aplikace. Současné testy jsou sestaveny tak, aby ověřily bezproblémovou dostupnost nových multimediálních služeb, jako je sdílení videosouborů, přes hranice jednotlivých sítí. Aktuální série testů má za úkol prověřit, zda spolu multimediální aplikace různých dodavatelů bez obtíží komunikují přes hranice síťových infrastruktur různých operátorů. I v tomto případě dosáhla řešení společnosti Siemens velmi dobrých výsledků, zejména v oblasti kvality, stability a rozsahu funkcí, specifikovaných projektem 3GPP (3rd Generation Partnership Project).

„Uživatelé mobilních sítí očekávají rychlé, dokonale fungující, a především snadno ovladatelné služby. Mobilní hry mohou u zákazníků uspět jedině tehdy, nebudou-li přechody mezi různými platformami a sítěmi představovat žádné problémy. Je proto důležité, že naše IMS řešení dosahují výborných výsledků v testech interoperability, pořádaných GSM Asociací, a bez problémů komunikují s produkty ostatních dodavatelů,“ uvedl Christoph Caselitz, prezident oblasti Mobilních sítí společnosti Siemens.

Testy GSM Asociace, založené na protokolu SIP (Session Initiation Protocol), se provádí v laboratořích předních asijských, evropských a amerických W-CDMA/GSM operátorů.

Nové 3G produkty společnosti Siemens přináší W-CDMA do mobilních sítí

Nová řada produktů společnosti Siemens snižuje náklady na výstavbu nových W-CDMA sítí a zjednodušuje implementaci této technologie ve stávajících GSM sítích. Řešení sestává ze dvou modulů v různých variantách, které lze kombinovat podle individuálních potřeb a požadavků operátora. Řešení jako první na trhu umožňuje instalovat vzdálenou radiovou stanici (Remote Radio Head) a server na dvou různých místech a šetřit tak místo, energii, instalační práce - a tudíž náklady. Vysoká škálovatelnost řešení zároveň zajišťuje plné pokrytí W-CDMA i uvnitř budov.

V tradiční infrastruktuře mobilních sítí je radiový komponent integrován přímo v základnové stanici a připojen kabelem k anténě. Taková konfigurace s sebou však přináší omezení: základnová stanice totiž musí být umístěna v bezprostředním dosahu antény, což znamená vysoké náklady na instalaci a pronájem. Společnost Siemens nyní přichází s novým konceptem, který rozděluje základnovou stanici na dvě části - radiovou stanici a server. Zatímco radiová stanice a anténa jsou jako obvykle instalovány na střeše či přenosové věži, server lze umístit tam, kde jsou náklady na umístění nízké - například v suterénu či ve skladu. Vzdálenost mezi radiovou stanicí a serverem může být až 50 kilometrů.

Tato inovativní distribuovaná síťová architektura rovněž umožňuje, aby jeden server obsluhoval nikoliv pouze jednu, nýbrž až dvanáct antén a vzdálených radiových stanic. Operátoři tak mohou snížit své náklady až o 70 procent. Další výhody tohoto řešení skýtá subtilnost jednotlivých modulů, jejich kompaktní design a nízká energetická spotřeba.

Modulární design řešení zároveň operátorům umožňuje snadno a rychle upgradovat stávající základnové stanice GSM na 3G technologie. K tomuto účelu Siemens vyvinul malý zásuvný server. Tento standardizovaný zásuvný modul lze implementovat ve všech běžných 19-palcových základnových stanicích GSM od různých dodavatelů. V kombinaci se vzdálenými radiovými stanicemi tak lze jakoukoliv základnovou stanici obohatit o podporu W-CDMA a přeměnit ji tak v multi-standardní BTS.

„Master of Maya“ – nová interaktivní Java hra

S nudou je konec: společnost Siemens, ve spolupráci s UFA/FremantleMedia, vyvinula interaktivní hru, ve které proti sobě hraje více hráčů prostřednictvím svých mobilních telefonů. Mobilní hra Master of Maya (Pán Mayů) nabízí zábavu na všech současných telefonech s podporou Java - prostřednictvím jednotlivých sítí a prodejců. Inovativní obchodní model této aplikace umožní mobilním operátorům oslovit segment trhu s vysokým potenciálem růstu.

Trhu mobilních telefonů stále dominují hry, které neumožňují žádný nebo jen minimální prostor pro další rozšiřování - a tím zkracují životnost produktu od samého začátku. Budoucnost však slibuje nové možnosti: mobilní multiplayer aplikace jako je Master of Maya přinášejí uživatelům dlouhodobý požitek ze hry a zároveň nabízejí mobilním operátorům zcela nové obchodní modely. Master of Maya jako první aplikace na světě sjednocuje prvky online her pro více účastníků s prvky her, založených na vyměňování karet, které jsou populární především v Americe a Japonsku.

Ve hře Master of Maya se hráč převtělí do role mayského panovníka a sestaví si svůj tým z řady různých postav, se kterými pak vyráží do boje proti ostatním hráčům. Pomocí speciálních mutačních karet se postavy mohou proměňovat a zdokonalovat své bojové a kouzelnické umění. Tyto karty se dají koupit přímo pomocí mobilního telefonu a použít v právě probíhající hře.

Varianta pro více účastníků (multiplayer mode) umožňuje přizvat ke hře přátele - bez ohledu na to, kde se právě nacházejí. Pokud hráč nemůže najít žádné soupeře mezi svými přáteli, může se nechat automaticky spojit s neznámými protivníky z hráčské komunity prostřednictvím multiplayer platformy „Exit Games Neutron“. Hráči se mohou na internetu zaregistrovat v této komunitě a využít i dalších funkcí, jako např. navštívit webové stránky, kde se vyměňují hrací karty, či pořádat turnaje. Master of Maya lze hrát na všech GPRS a W-CDMA mobilních telefonech, které podporují technologii Java a jsou vybaveny barevným displejem a dostatečnou paměťovou kapacitou.

Podle odborníků tento nový druh zábavy skýtá obrovský potenciál růstu: nezávislé studie předpovídají, že do roku 2010 bude celkový objem prodejů z online her pro více účastníků přesahovat 2,3 miliardy dolarů a činit tak zhruba 21 procent trhu her pro mobilní telefony.

„Tímto inovativním projektem oslovujeme segment s obrovským tržním potenciálem,“ zdůraznil Stefan Jenzowsky, ředitel oddělení Business Innovation společnosti Siemens. „Master of Maya představuje obchodní model, který otevírá operátorům zcela nové perspektivy. Díky našim dlouholetým zkušenostem s technologiemi a službami v oblasti mobilní komunikace, spolu s know-how v oblasti vývoje a implementace zábavního obsahu, který do projektu přináší náš partner UFA/FremantleMedia, jsme první na světě, kteří mohou mobilním operátorům nabídnout pohromadě všechny komponenty, ze kterých tato komplexní aplikace sestává.“

„Master of Maya představuje inovativní způsob, jak převést naše know-how z oblasti vývoje atraktivních zábavních produktů pro širokou veřejnost do rychle rostoucího segmentu elektronických her,“ uvedl Wolf Bauer, prezident společnosti UFA Film & TV Produktion GmbH. „Tento projekt je zásadním pilířem v naší strategii stálého rozšiřování portfolia činností, které se doposud soustředilo na výrobu televizních pořadů. Jsme rádi, že se nám ve společnosti Siemens podařilo najít optimálního partnera, který tomuto novému produktu věří stejně jako my.“

Společnosti Siemens a UFA/FremantleMedia sestavily síť partnerů, podílejících se na dodávkách obsahu hry, pravidel, designu a technologické implementaci: Java klienta, grafickou realizaci a design uživatelských rozhraní vyvinula společnost InfoSpace; multiplayer platformu „Exit Games Neutron“, založenou na průmyslovém standardu Open Mobile Alliance (OMA), vyvinula společnost Exit Games. Kromě Master of Maya předvádí společnost Siemens na letošním veletrhu 3GSM také hru „Armored Forces“. Obě aplikace budou uvedeny na trh v druhé polovině tohoto roku.

UFA je jednou z nejstarších a nejprestižnějších obchodních značek v oblasti zábavy v Německu. Jakožto silná produkční skupina si UFA v posledních letech trvale upevňovala své prvenství na německém trhu jako filmový a televizní producent. Je to produkční společnost s nejpestřejší nabídkou stanic a žánrů v Německu. UFA zastřešuje veškeré produkční aktivity FremantleMedia v Německu. FremantleMedia je jedna z největších produkčních společností na světě.

Tiskové zprávy

Diskuse