SONY VAIO SZ - malý s Core Duo

18. 2. 2006 10:50    Rubrika: Tiskové zprávy

VAIO série SZ nabízí vše, co profesionálové potřebují. Šasi konstruované z karbonových vláken zaručuje pevnost bez zbytečné váhy navíc, zatímco perfektní vzhled vám zajistí pozornost okolí. Díky nové generaci zobrazovací technologie X-black může být displej lehčí a tenčí než kdykoli dříve, zatímco i nadále poskytuje živý širokoúhlý obraz. Nový „Stamina mode“ nabízí přepnutí mezi dvěmi grafickými kartami, a tak poskytuje uživateli možnost výběru mezi graficky výkonným 3D módem a méně výkonným režimem, šetřícím baterie. Dvoujádrový procesor zajišťuje vysoký výkon, zatímco čtečka otisků prstů a TPM bezpečnostní čip se starají o bezpečnost vašich dat.

SONY VAIO SZ - malý s Core Duo

Šasi je u notebooku SZ1XP vyrobeno z karbonových vláken, což zaručuje pevnost a lehkost přístroje. To hraje důležitou roli v úspoře váhy, která je ve výsledku pouhých 1,69 kg. Design přístroje je tradičně velice zdařilý. Pokovovaná hliníková část, určená pro opření rukou při práci, poskytuje příjemný pocit při užívání notebooku.

VAIO SZ vyniká také znamenitě zpracovaným displejem. Ultratenký LED podsvícený displej nabízí u modelu SZ1XP nejtenčí a zároveň i nejlehčí 13,3“ WXGA displej všech dob. Integrovaná technologie Sony X-black LCD™ zaručuje, že je to také jeden z nejjasnějších displejů s živými a skutečnými barvami s vyjímečnou ostrostí a kontrastem.

Integrovaný „Stamina Mode“ dovoluje uživatelům vybrat si mezi standardní integrovanou grafickou kartou Intel, určenou pro každodenní použití, nebo NVIDIA® GeForce™ Go 7400, která oproti standardu nabízí maximální možný 3D či HD grafický výkon. To znamená, že pokud chcete šetřit baterie až na hranici 6 hodin, lze používat integrovanou kartu, zatímco pokud požadujete excelentní grafický výkon, je možné použít NVIDIA® grafickou kartu.

SZ1 notebook obsahuje potenciál budoucnosti v procesoru Intel® Core™ Duo. Dvoujádrová technologie zajišťuje dva procesory v jednom a nabízí tak výkon, který požadujete.

Spojení se světem je s notebooky série SZ velmi snadné. Díky integrované webové kameře a vestavěnému mikrofonu je možné komunikovat přímo z notebooku jak v rámci firemní sítě, tak po celém světě. Integrovaný Bluetooth a vysokorychlostní bezdrátové vybavení umožňují se pohodlně a bez překážejících kabelů pohybovat ve firmě i mimo ni.

VAIO SZ série se postará i o dokonalou ochranu vašich osobních dat. Zaprvé je zde biometrická brána k datům v podobě čtečky otisků prstů. Dále je notebook vybaven Trusted™ Platform Module (TPM) hardwarovou ochranou, která ochraňuje vaše data před vnějšími přístupy. Konečně samotný pevný disk v notebooku je také chráněn proti poškození a ztrátě dat - systémem parkování hlav pevného disku v případě, že senzory notebooku zaznamenají náhle rychlý pohyb.

„S notebooky série SZ jsme opět posunuli laťku výše,“ řekl Jun Koyama, ředitel sekce IT VAIO of Europe (VOE). „Je to nekompromisní spojení nových technologií a unikátního designu, které, jak doufáme, osloví profesionály a zákazníky očekávající seriózní a výkonný produkt. V této produktové úrovni již odzvonilo laciným plastovým výliskům a pouťovým designům.“

Vylepšená konstrukce z karbonových vláken
Vývojoví inženýři Sony použili při vytváření šasi série SZ speciální kombinaci materiálů tak, aby dosáhli extrémně tenkého a přitom robustného těla. Obsahuje karbonová vlákna a kompozitní materiály běžně používané ve formuli 1 a leteckém průmyslu. Každý notebook je pokryt výlisky z karbonových plátů dodávající přístrojům pevnost, odolnost a lehkost. Karbonové materiály také výborně vedou teplo, což v praxi funguje jako „externí chladič“. Tím jsou také otáčky větráku, a s tím spojená hlučnost, omezeny na minimum.

Nová generace X-black LCD
U modelu SZ1XP je použita nejnovější technologie zobrazování X-black LCD s výjimečně nízkou váhou a tloušťkou. Displej je o 2,5mm tenčí než standardní panel a o plných 100g lehčí, a to díky kompletně novému designu zobrazovacího panelu. Základní změnou je metoda podsvícení displeje. Extrémní tenkosti displeje bylo dosaženo díky podsvícení LED, které významně snižuje energetickou náročnost a prodlužuje délku výdrže baterie oproti standardním displejům.

Dvoujádrový procesor
Jako mnoho výborných nápadů i dvoujádrový procesor je relativně jednoduchý koncept. Výrobci čipů využili nejnovější technologie a spojili dva kompletní procesory – každý se svou vlastní Level 2 cache – do jednoho čipu. Dvoujádrové procesory mohou rozdělovat přijímané informace mezi jednotlivé procesory. Tento způsob je ve finále efektivnější než jednoduché zpracovávání všech došlých informací jedním procesorem, což ve výsledku dramaticky zvyšuje výkon přístroje. Dosavadní poznatky naznačují, že průmysl bude i nadále pokračovat ve vývoji multijádrových procesorů, protože je to velmi efektivní a levná cesta ke zvyšování výkonu systémů.

Volitelné grafické karty – výdrž nebo výkon
Jako jeden z mála notebooků má Sony VAIO SZ série jeden sdílený a druhý instalovaný grafický procesor. Záleží na úkolu, který bude chtít uživatel zpracovávat, zda bude preferovat výdrž baterie nebo grafický výkon. V závislosti na tom může přepínačem nad klávesnicí přepnout mezi dvěmi zobrazovacími režimy. Defaultně notebook využívá integrovaný grafický čip Intel 945GM, jenž je ideální pro kancelářskou a graficky nenáročnou práci a využívá poměrně malé množství energie. Pokud je požadován větší grafický výkon, například pro 3D hraní či přehrávání HD videa, může uživatel přepnout na grafický procesor NVIDIA® GeForce™ Go 7400, vyvinutý právě pro náročné grafické aplikace, včetně her.

Bezpečnost dat s TPM
Notebooky série SZ nabízí korporátním uživatelům zabezpečení dat další generace a to s Trusted™ Platform Module čipem. Standardně v každém notebooku tento čip poskytuje bezpečnostní servis, který pomáhá chránit data před neautorizovaným přístupem.

TPM čip nabízí několik klíčových funkcí. Zaprvé lze monitorovat systém jako takový, kontrolovat neautorizované změny hardware i software a reportovat je uživatelům. Také může fungovat jako unikátní vestavěná karta, poskytující unikátní ID každému přístroji a zabránit tak nechtěnému připojení ostatního hardware či sítí. TPM čip samotný poskytuje bezpečnost pro úschovu citlivých či tajných dat, která by neměla být na pevném disku volně přístupná.

Adobe softwarový balík pro VAIO

Stejně tak jako všechny ostatní VAIO notebooky, nabízí i SZ série uživatelům pečlivě vybraný balíček uživatelského software pro práci i zábavu. Tento balíček zahrnuje mimo jiné i Adobe Software Inside balíček obsahující Adobe® produkty včetně Adobe® Photoshop® Elements 4, Adobe® Premiere® Elements 2 a Adobe® Acrobat® Elements 7.

Tiskové zprávy

Diskuse