IBM průzkum - elektronický zločin

20. 2. 2006 16:55    Rubrika: Tiskové zprávy

Průzkum IBM: spotřebitelé považují elektronický zločin za třikrát pravděpodobnější než fyzický zločin. Měnící se povaha zločinu vede k výrazným změnám chování

Stále více Američanů očekává, že se stanou spíše obětí kybernetického útoku než fyzického zločinu, vyplývá z nedávného průzkumu IBM uskutečněného mezi dospělou populací USA. Navíc 37 procent Američanů navzdory pohodlí a flexibilitě online transakcí není ochotno poskytnout informace o kreditní kartě po internetu.

Z průzkumu IBM mezi 700 účastníky, kteří mají v práci nebo doma přístup na internet, vyplývá, že počet respondentů, kteří považují za pravděpodobnější, že se v příštích dvanácti měsících stanou obětí kybernetického zločinu (tj. budou napadeni prostřednictvím síťových zařízení jako jsou počítače, bankomaty, mobilní telefony, kapesní počítače atd.) spíše než fyzického zločinu, je třikrát vyšší.

Respondenti přitom uvádějí, že počet incidentů kybernetického zločinu za posledních dvanáct měsíců je už zhruba na stejné úrovni jako fyzický zločin. Šest procent z nich se v posledních 12 měsících údajně stalo obětí kybernetického zločinu, zatímco jen nepatrně více respondentů (sedm procent) se stalo obětí fyzického zločinu. Jedno procento respondentů si nebylo jisto, zdali se stali obětí kybernetického zločinu.

Podle průzkumu je 70 procent zákazníků ochotno nakoupit od důvěryhodného webového serveru, zatímco více než polovina Američanů se „velmi obává“ nebo „obává“ nakoupit od neznámého online maloobchodu. Dále se každý třetí Američan „velmi obává“ nebo „obává“ používat internetové bankovnictví za účelem provádění platebních transakcí. V důsledku těchto obav už 75 procent Američanů provádí předběžná opatření na svou ochranu. Největším důvodem těchto opatření je hrozba krádeže identity – zmiňovaná 43 procenty respondentů. Mezi další uváděné důvody patří finanční újma (24 procent) a poškození úvěrového hodnocení (13 procent).

Větší strach z možnosti kybernetického útoku vede ke změnám chování spotřebitelů. Studie také zjistila, že si více než 53 procent Američanů uvědomuje, že ochrana před kybernetickým zločinem je především jejich zodpovědnost. Méně tak spoléhají na bezpečnostní společnosti, soudní orgány a webové servery.

Z většiny následujících výsledků vyplývá, že Američané mění své chování, aby se chránili před kybernetickým útokem. Například:

– 85 procent ničí všechny dokumenty, které obsahují osobní informace, nebo se pokouší ukládat informace bezpečně,
– 70 procent používá pouze internetové obchody, na nichž je zobrazena ochranná pečeť zabezpečení,
– 64 procent neuskutečňuje online transakce na sdíleném počítači,
– 50 procent nepoužívá sdílené bezdrátové sítě například v kavárnách nebo na letištích,
– 38 procent nepoužívá internetové bankovnictví,
– 37 procent neposkytuje na internetu informace o kreditní kartě.

Respondenti průzkumu v posledních 12 měsících provedli některé kroky na ochranu před rostoucí hrozbou kybernetického zločinu:

– 29 procent přestalo poskytovat informace o kreditní nebo debetní kartě po telefonu,
– 27 procent přestalo nakupovat od neznámých maloobchodů,
– 18 procent přestalo platit účty online,
– 16 procent přestalo hrát hry online.

Metodika: Průzkum pro IBM provedla společnost Opinion Research Corporation. Bylo provedeno celkem 679 telefonních rozhovorů s dospělými osobami (337 mužů a 342 žen) staršími 18 let, kteří žijí v domácnostech v kontinentálních Spojených státech.

Tiskové zprávy

Diskuse