INTEL - rozšiřování WiMAX sítí

23. 2. 2006 11:52    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel realizoval prostřednictvím svého investičního fondu Intel Capital významnou investici do firmy DBD Deutsche Breitband Dienste GmbH. Tento soukromě vlastněný poskytovatel bezdrátových telekomunikačních služeb prostředky využije k rozšíření služeb širokopásmového bezdrátového přístupu na německém území.

„Investice do poskytovatele WiMAX služeb v Německu je součástí našeho dlouhodobého investičního programu na podporu technologie WiMAX a příslušných řešeních v různých částech světa,“ uvádí Arvind Sodhani, president Intel Capital. „Technologie a řešení postavené na WiMAX umožňují rychlý, plnohodnotný širokopásmový přístup k Internetu v místech dosud nepokrytých kabelovou infrastrukturou a mobilní širokopásmový přístup v městských oblastech.“

„Ve všech regionech a městech, kde jsme dosud širokopásmový bezdrátový přístup k Internetu a VoIP služby zavedli, sledujeme velký zájem zákazníků,“ uvedl Fabio Zocti, CEO společnosti DBD Deutsche Breitband Dienste. „Díky investici fondu Intel Capital můžeme na našich úspěších dále stavět a razantně nabídku rozšířit do dalších měst a regionů po celém území Německa.“

WiMAX (zkratka názvu Worldwide Interoperability for Microwave Access, tj. celosvětově kompatibilní mikrovlnný přístupu) je standardizovaná bezdrátová technologie, která zajišťuje vysokorychlostní připojení na dlouhé vzdálenosti pro domácí, podnikové a mobilní bezdrátové sítě. Nová verze IEEE 802.16e umožní širší mobilitu širokopásmového přístupu k Internetu.

V rámci smlouvy se obě společnosti dohodly na společné propagaci služeb širokopásmového bezdrátového přístupu přes WiMAX sítě na území Německa. Firma DBD Deutsche Breitband Dienste rovněž připravuje využití budoucích produktů Intel založených na připravovaném standardu IEEE 802.16e, který umožní nasazení WiMAX řešení v zařízeních infrastruktury a v noteboocích.

„WiMAX sítě DBD Deutsche Breitband Dienste se stále rozrůstají. Je to výborná ukázka toho, jak mohou poskytovatelé služeb s využitím standardizovaných technologií pokrýt tisíce kilometrů čtverečních různorodých městských a venkovských oblastí a posloužit milionům obyvatel Německa,“ říká William Kilmer, výkonný ředitel Intel Capital pro západní Evropu. „Tento příklad mohou napodobit poskytovatelé v různých částech světa.“

Další informace o DBD Deutsche Breitband Dienste GmbH jsou dostupné na: www.DSLonair.de a www.maxxtelekom.de.