Živá demonstrace technologie WiMAX

12. 3. 2006 12:56    Rubrika: Tiskové zprávy

Na tiskové konferenci v Praze společnosti Intel, IPEX a Intelek poprvé v České republice živě prezentovaly technologii WiMAX v běžném komerčním provozu. Tato „live“ demonstrace nastupujícího globálního standardu pro bezdrátové technologie WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) ukázala komunikaci prostřednictvím on-line videokonferenčního VoIP hovoru v České republice. Unikátnost této skutečně širokopásmové technologie spočívá hlavně ve vysoké přenosové rychlosti dat na dlouhé vzdálenosti bez nutnosti kabelové infrastruktury.

V průběhu konference novináři diskutovali v „přímém přenosu“ s hlavní protagonistkou propagačního video materiálu "RoadMovie WiMAX Písek", která se živě přihlásila z Čížové – obce vzdálené 8,5 km od přístupového bodu v Písku. Telekonferenční přenos probíhal on-line po infrastruktuře WiMAX společnosti IPEX, jejímž základem jsou čipy Intel. Kvalita signálu umožňuje i ve vzdálenosti 8,5 km od vysílače duplexní připojení k internetu rychlostí 4 Mb/s a tedy kvalitní provoz datových i hlasových služeb.

„Přístup k datovým a hlasovým službám hraje v lidském životě stále větší roli,“ uvedl Pavel Svoboda ze společnosti Intel. „Společnost Intel má bohaté zkušenosti s úspěšným zaváděním celé řady nových technologií a trendů. Jsme tedy přesvědčeni, že bezdrátové technologie jako je WiMAX budou i nadále růst a přinášet nové obchodní příležitosti, ulehčovat lidem práci a vzdělávání nebo přinášet digitální zábavu.“

Svými instalacemi technologie WiMAX reaguje společnost IPEX na poptávku firemních klientů po kvalitnějších typech připojení. Pavel Píštěk ze společnosti IPEX poodhalil důvody, proč byla zvolena právě tato technologie: „WiMAX kromě řádově vyšší kvality než u jiných bezdrátových technologií a garantované dostupnosti nabízí zabudovanou podporu řízení kvality služeb – QoS. Ta umožňuje plnohodnotně využívat naší IP telefonii VoIPEX, spolehlivě přenášet video v reálném čase nebo zajišťovat provoz kritických aplikací s upřednostněním dat.“

„V ČR se WiMAX instaluje již od jara roku 2005 a v současnosti je pokryto téměř padesát lokalit a připojeno kolem tisíce klientů. Dominantní technologií jsou prvky BreezeMAX od společnosti Alvarion, které pracují v licenčním pásmu 3,5 GHz,“ uvedl Vladimír Havelda z distribuční společnosti INTELEK, která technologie pro většinu WiMAX sítí dodávala. „WiMAX brzy nahradí současné bezdrátové systémy pro širokopásmový přístup, je totiž skutečnou alternativou xDSL a mobilních technologií,“ dodal Havelda.

První pokrytí technologií WiMAX

První instalace technologie WiMAX od IPEXu byla realizována na střední Moravě v Chropyni v okrese Kroměříž s 5000 obyvateli. Internetová konektivita a IP telefonie VoIPEX prostřednictvím WiMAXu je nyní dostupná v okruhu až 30 kilometrů okolo města. Díky technologii OFDM ** je signál i v místech, kde není přímá viditelnost na vysílač (všesměrovou anténu). Společnost IPEX tak kromě Chropyně kompletně pokrývá i města Kroměříž, Prostějov, Holešov, Hulín a všechny obce v tomto regionu; celkem tedy asi 300 000 obyvatel. Rozšiřování technologické platformy WiMAX chystá IPEX i do dalších lokalit.

O technologii WiMAX

WiMAX (celosvětově kompatibilní mikrovlnný přístup) je bezdrátová metropolitní síťová technologie založena na standardech IEEE 802.16-2004. Tento systém umožňuje velkoobjemovou výrobu, zjednodušuje zavádění širokopásmových služeb, snižuje náklady a otevírá zajímavé ekonomické příležitosti pro dodavatele technického vybavení a telekomunikační společnosti. Kromě toho WiMAX přináší výkon umožňující poskytování kvalitních telekomunikačních služeb s vysokou propustností.

O hlasové službě VoIPEX

VoIPEX je telefonní služba společnosti IPEX, odborníka na připojení k internetu pro domácnosti i firmy a na internetové aplikace. Tato služba představuje více než plnohodnotnou náhradu klasické pevné telefonní linky pro domácí uživatele a je zvláště vhodná pro firmy a provoz pokročilých hlasových služeb jako jsou např. call centra.

Název VoIPEX je anglickou zkratkou pro „Voice over IPEX“.

O společnosti Intel

Společnost Intel je světovým lídrem v oblasti výroby a vývoje polovodičů, technologií, produktů a iniciativ s cílem soustavně zlepšovat pracovní prostředí a život lidí. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom nebo www.intel.com/cz/pressroom.

O společnosti IPEX

Společnost IPEX je poskytovatelem připojení k internetu, datových a hlasových VoIP služeb firmám a domácím uživatelům. Další informace o společnosti IPEX a službě VoIPEX jsou dostupné na www.ipex.cz a www.voipex.cz.

O společnosti INTELEK

INTELEK je přední Value Added Distributor a průkopník WiMAXu v ČR, který svým partnerům poskytuje komplexní podporu wimaxových projektů. První dodávky technologie WiMAX Intelek uskutečnil v polovině roku 2005 a za jeho podpory byly dosud realizovány desítky instalací WiMAXu v ČR. Více informací na www.intelek.cz.

Tiskové zprávy

Diskuse