Sony MFM-HT205 - multifunkční 20" LCD displej

12. 3. 2006 12:52    Rubrika: Tiskové zprávy

Nový širokoúhlý multifunkční displej Sony je nejen větší a jasnější, ale vykazuje i rychlejší odezvu. Model MFM-HT205 je vybaven konektorem SCART pro maximální kompatibilitu s různými zdroji videosignálu.

Sony MFM-HT205 - multifunkční 20" LCD displej

Nejnovější displeje Sony řady HT, která je určena pro všestranné domácí užití, jsou zároveň i velmi specifické. Displej MFM-HT205, s úhlopříčkou 20 palců a supervysokým rozlišením WSXGA+ (1680 \xD7 1050) pro maximální komfort při sledování dění na širokoúhlé obrazovce, je připraven zobrazit cokoliv. Model MFM-HT205 byl konstruován na základě různých požadavků domácích uživatelů a nabízí jejich komplexní řešení. Bude fungovat stejně dobře jako primární displej počítače, televizor s plnou výbavou či jako obrazovka k DVD přehrávači, digitálnímu fotoaparátu nebo herní konzole.

Pokud věci na obrazovce dostanou rychlý spád, extrémně rychlá doba odezvy 6 ms zajistí, že i tehdy bude obraz stále plynulý. Stejně tak hry, DVD nebo záznamy z videokamery na tomto displeji působí viditelně lepším dojmem. Totéž platí i pro televizní programy dostupné prostřednictvím vestavěného TV tuneru. Dálkovým ovladačem snadno vyvoláte klasické funkce televizoru, včetně teletextu, obrazu v obraze (PIP) či sledování TV programu v okně na obrazovce.

Model HT205 využívá technologie vylepšení obrazovky Sony X-black LCD™, což v praxi znamená přínos v podobě zvýšeného jasu, kontrastu, živých barev a skutěčné černé. Skutečnost je však vždy nejlepší vyzkoušet na vlastní oči – fotografie, filmy, televizní pořady a hry získávají na hloubce a na kráse, jíž se jim na klasických displejích nedostává. Neuvěřitelně vysoký kontrastní poměr obrazovky 1600:1 tak mluví sám za sebe.

Široké využití displeje HT205 je podpořeno velkou nabídkou obrazových a zvukových vstupů, mezi nimiž lze snadno přepínat pomocí ovládacích prvků displeje. Na displeji najdete tři vstupy pro videosignál – konektory pro kompozitní video/S-video, komponentní video a nyní i konektor SCART. Uživatelé mohou připojit prakticky cokoliv: PlayStation™, digitální fotoaparát, kameru, DVD přehrávač, DVD rekordér, set-top box nebo jiný zdroj SDTV/HDTV signálu a rychle přepínat mezi vstupy na ten, který chtějí sledovat.

Zastoupen je jak analogový HD15, tak digitální DVI-D vstup, takže k displeji lze připojit až dva počítače zároveň, navíc s možností rychlého přepínání mezi nimi. Třešinkou na dortu HT205 je podpora standardu DVI-HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). Displej lze tedy využít k zobrazování obsahu chráněných digitálních médií příští generace přehrávaných na počítači.

Stejně výjimečné jako kvalita obrazu je i podání zvuku, kterým se HT205 vyznačuje. Vestavěné stereo reproduktory s výkonem 3 W na kanál spolu s technologií SRS WOW™ vytváří obklopující efekt prostoru podtržený bohatou vrstvou basů z 5W subwooferu.

Stejné pozornosti k detailům, která je pro HT205 charakteristická po technické stránce, si nelze nevšimnout ani při pohledu z vnějšku. Poutavý „stoupající design“ působí, jako by displej stál bez opory. Váš zrak na něm spočine i pokud je právě vypnutý. Na rozdíl od jiných je design Sony také velmi praktický – HT205 je kompaktní a šetří místem na vašem stole, případně jej lze snadno nainstalovat na zeď.

„Mnoho výrobků je na světě velmi často konstruováno s ohledem na technologická omezení,“ řekl Hans Mastenbroek, marketingový ředitel divize Displays Europe společnosti Sony. „My jsme při vývoji displejů řady HT kladli důraz na to, aby tomu bylo naopak. Model HT205 je ukázkou takového přístupu – je to displej definovaný snahou dokázat více, nespokojit se s běžným standardem.“

Model MFM-HT205 ve zkratce:

Parametry MFM-HT205
Velikost 20“ X-black LCD displej
Rozlišení 1680 x 1050 WSXGA+
Počet zobrazitelných barev 16,77 milionů
Svítivost 470 cd/m2
Kontrastní poměr (max.) 1600:1
Odezva displeje 6 ms
Audio 2 x 3 W; 5W subwoofer, SRS WOW™
Vstupy HD15; DVI-D; SCART; S-video / kompozitní video; komponentní video
TV tuner vestavěný
Pozorovací úhel 170 o / 170 o
Typ displeje MVA

Technologie X-black LCD: Jiný pohled na věc
LCD panely vylepšené technologií Sony X-black LCD™ poskytují ostrý kontrast, vyšší jas a syté, živé barvy. Vše s minimálními odrazy na povrchu panelu. Toho je dosaženo nahrazením klasické antireflexní vrstvy snižující odlesky, kterou je povrch displeje obvykle potažen, speciálně vyvinutým filtrem proti odleskům a povrchovou vrstvou s nízkou odrazivostí.

Nevýhoda klasické antireflexní vrstvy spočívá v rozptylování světla vytvořením množství mikroskopických nerovností na povrchu displeje. Rozptylování světla bohužel snižuje kontrast obrazu, protože rozptýlené světlo prolíná do tmavých oblastí, které pak vypadají vybledle. Také ostatní barvy jsou méně saturované a působí mdle. Nižší je i celkový jas obrazovky a světlo rozptylované povrchem displeje narušuje skutečnou ostrost obrazu.

Technologie X-black LCD tyto neduhy řeší snížením odlesků a odrazivosti povrchu displeje bez rozptylování světla, které provází klasické povrchové úpravy. Rozdíl je okamžitě patrný: Černá barva se jeví jako opravdu černá bez známek šednutí a barvy jsou syté a věrohodné. Jakmile je rušivý vliv rozptýleného světla odstraněn, obraz díky zvýšenému kontrastu působí jasněji a živěji.

Ve srovnání s klasickými LCD obrazovkami je vyšší také celkový jas obrazu X-black LCD panelů – cca o 40 % . Sada optických vrstev mezi vysoce výkonnou prosvětlovací výbojkou a vlastní LCD obrazovkou zaostřuje a zesiluje světlo proudící skrze LCD panel a viditelně zvyšuje celkový jas obrazu. Díky tomu obrazovky X-black LCD poznáte na první pohled.

DVI: krok vpřed
Displeje řady HT jsou konstruovány tak, aby byly kompatibilní s analogovým digitálním signálem. Pokud však grafická karta připojovaného počítače disponuje digitálním výstupem, doporučujeme, aby uživatelé využili výhod plně digitálního grafického prostředí. Toto připojení je samozřejmě kvalitnější, než klasické analogové propojení, které vyžaduje dvojí konverzi signálu. Staré CRT monitory vyžadují analogový signál, a proto jsou grafické karty nuceny převádět původní digitální signál, s nímž pracují, na analogový. Ten je poté odesílán do monitoru prostřednictvím 15pinového VGA konektoru. Aby byly LCD panely kompatibilní s grafickými kartami, jsou také vybaveny VGA rozhraním, ale předtím, než mohou signál zpracovat, musí jej znovu převést na digitální. Konektor DVI zajišťuje přímé digitální spojení mezi grafickou kartou v počítači a displejem bez nutnosti jakýchkoliv převodů signálu. Tím je odstraněna degradace signálu, která se do obrazu vkrádá při každé konverzi a přenášený obraz dosahuje nejvyšší možné kvality.

Kvalita a životní prostředí
Společnost Sony se zavázala k vývoji výrobních procesů, které budou přispívat k udržování životního prostředí. V továrnách, v nichž jsou displeje značky Sony vyráběny, je zaveden systém environmentálního managementu podle normy ISO 14001. Tím je zaručena výroba displejů z materiálů, které mají nejnižší možný dopad na životní prostředí, nižší spotřeba elektrické energie a snazší recyklace těchto displejů.

Navíc všechny LCD displeje značky Sony vyhovují normě ISO 13406-2, která řeší množství otázek bezprostředně se týkajících technologie a výroby LCD panelů. Mezi ně patří například nezbytná definice kvality displejů určující akceptovatelné množství vadných pixelů v hotovém výrobku.

Tiskové zprávy

Diskuse