Intel Core mikroarchitektura

14. 3. 2006 12:46    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel zveřejnil podrobnosti o nejnovější mikroarchitektuře Intel® Core™, která se v průběhu tohoto roku stane základem vícejádrových procesorů Intel pro servery, stolní a přenosné počítače. První produkty s mikroarchitekturou Intel Core vyráběné 65nm výrobní technologií přinesou vyšší výkon, ale přitom i energeticky úspornější provoz, který podpoří výrobu stylovějších, tišších a menších přenosných a stolních počítačů a serverů. Ty spotřebitelům a firmám umožní snížení přidružených výdajů za elektřinu a kancelářské prostory a zajistí klíčové funkce, jako je vyšší bezpečnost, virtualizace a lepší správa.

Justin Rattner, Senior Fellow a technický ředitel společnosti Intel, vysvětlil, že klíčem k energeticky efektivnějšímu výkonu je právě mikroarchitektura Intel Core, kterou zcela poprvé nabídnul procesor Intel® Core™ Duo. Nová architektura vychází z filosofie úspory energie mobilního procesoru Intel® Pentium®-M a výrazně ji rozšiřuje – zahrnuje řadu nových i osvědčených stávajících inovací, včetně technologií procesoru Intel® Pentium® 4, jako je širší zpracování dat a streamingové instrukce. Společnost Intel předpokládá, že procesory s mikroarchitekturou Intel Core vyráběné 65nm výrobní technologií Intel se začnou prodávat ve třetím čtvrtletí 2006.

„Mikroarchitektura Intel Core je milník na cestě ke škálovatelnému výkonu a úsporám energie,“ řekl Justin Rattner. „Koncem roku uvedeme nové dvoujádrové procesory a v roce 2007 čtyřjádrové procesory, u kterých očekáváme naprosto špičkový výkon a jedinečné možnosti za jeden watt energie. Lidé budou mít k dispozici systémy, které budou rychlejší, menší a tišší a přitom poběží déle na baterie a sníží účty za elektřinu.“

Justin Rattner předvedl procesor Conroe pro stolní počítače, který zajišťuje při zhruba o 40 procent nižší spotřebě o 40 procent vyšší výkon, než současný špičkový procesor Intel® Pentium® D 950.** Pozornost byla věnována rovněž jeho významnému přínosu pro oblast podnikových a přenosných počítačů.

Větší možnosti uživatelů

Vyšší výkon, efektivnější využití energie a rychlejší multitasking mikroarchitektury Intel Core přinesou výhody uživatelům ve všech prostředích – v domácnostech, ve firmách i na cestách.

V domácnosti to budou například vysoce výkonné, ultra tiché, elegantní a energeticky nenáročné počítačové systémy a nové možnosti sofistikovanějších a uživatelsky přívětivějších zábavních systémů.

Ve firmách bude možné ušetřit prostor, nároky na klimatizaci a elektrickou energii v serverových datacentrech a souběžně zvýšit rychlost odezvy, produktivitu a energetickou efektivitu klientských i serverových platforem.

Pro mobilní uživatele mikroarchitektura Intel Core znamená vyšší výpočetní výkon kombinovaný s dlouhým provozem na baterie a řadu špičkových, rozměrově malých zařízení „na cesty“.

Nové vlastnosti mikroarchitektury Intel® Core™

Nová mikroarchitektura obsahuje řadu novinek:

Intel® Wide Dynamic Execution – Zajišťuje zpracování několika instrukcí během jednoho cyklu, a tím zvyšuje výkon a vede k úsporám energie. Výpočetní jádra jsou širší, což umožňuje každému jádru dokončit s využitím 14stupňového zásobníku v jednu chvíli až čtyři kompletní instrukce.

Intel® Intelligent Power Capability – Zahrnuje funkce, které ještě dále omezují spotřebu energie tím, že inteligentně napájí jednotlivé logické subsystémy pouze v případě jejich použití.

Intel® Advanced Smart Cache – Sdílená vyrovnávací paměť 2. úrovně snižuje spotřebu omezením komunikace s pamětí a zvyšuje výkon tím, že v případě nečinnosti jednoho jádra zpřístupní celou vyrovnávací paměť jádru druhému.

Intel® Smart Memory Access – Další funkce, která zvyšuje výkon systému, v tomto případě pomocí maskování reakční doby paměti a optimalizací využití šíře pásma pro přenos dat do paměťového subsystému.

Intel® Advanced Digital Media Boost – Nyní se všechny 128bitové instrukce SSE, SSE2 a SSE3 realizují během jediného cyklu. Ve výsledku se tak u těchto instrukcí, hojně využívaných v multimediálních a grafických aplikacích, výkon zvyšuje na dvojnásobek.

Tiskové zprávy

Diskuse