Intel - Tera-Scale Computing Research

14. 3. 2006 12:50    Rubrika: Tiskové zprávy

Celosvětový program vývoje platforem s desítkami až stovkami jader

Společnost Intel představila rozsáhlý vývojový program Tera-Scale Computing Research Program, v rámci kterého budou výzkumníci spolupracující se společností Intel připravovat platformy, jejichž možnosti výrazným způsobem překonají současné počítače. Do globálního programu Tera-Scale budou zapojeny stovky vědců věnujících se více než 80 návazným projektům ve výzkumných a vývojových laboratořích společnosti Intel v různých částech světa.

Nový program zahrnuje širokou škálu výzkumných oblastí, včetně vývoje polovodičových prvků, technologií platforem a softwaru s mnoha vlákny, a jeho cílem je vytvořit během příštího desetiletí platformy s procesory o desítkách až stovkách výpočetních jader.

„Takováto příležitost přichází pouze jednou za život – nyní máme možnost přinést obrovské možnosti milionům lidí,“ uvádí Justin Rattner, technický ředitel společnosti Intel. „Program má potenciál vytvořit skutečně nový druh aplikací a to i takových, které budou vykazovat určité lidské rysy.“

Jednou ze složek programu je rozsáhlá analýza toho, co budou lidé od svých počítačů a serverů během příštího desetiletí vyžadovat. Analýza úkolů a zátěže budoucího softwaru bude hrát hlavní, řídící úlohu při směrování celého výzkumného programu.

O výzkumných a vývojových laboratořích společnosti Intel

Síť výzkumných a vývojových laboratoří společnosti Intel zahrnuje více než 75 laboratoří v různých částech světa s více než 7 000 vědci a techniky, kteří se zde zaměřují na přípravu inovací pro budoucí platformy. Laboratoře společnosti Intel se věnují výzkumu v celé řadě technologických oblastí, včetně architektury procesorů a systémů, komunikací, softwaru a pokročilých výrobních postupů.

Další informace o výzkumu a vývoji společnosti Intel najdete na www.intel.com/technology.

Tiskové zprávy

Diskuse