Vývoj AllPeers pro Firefox bude probíhat v Praze

30. 3. 2006 11:18    Rubrika: Tiskové zprávy

Investoři, kteří umožnili rozvoj služby Skype, se opět spojují s cílem podpořit vývoj přelomového nástroje pro sdílení soukromých dat

Společnost AllPeers, dodavatel software pro výměnné sítě zaměřené na sdílení soukromého multimediálního obsahu, dnes oznámila vstup dvou významných evropských investorů – Index Ventures a Mangrove Capital Partners. Takto získané finanční prostředky budou využity na zajištění intenzivního vývoje aplikace AllPeers a dalších produktů. Součástí investičního projektu je posílení vývojového týmu, který bude mít centrum v hlavním městě České republiky.

„Spojení AllPeers s investory, kteří mají dokonalý cit pro moderní technologie, je pro nás potěšením. Stejně jako skutečnost, že velice rychle odhalili potenciál, který představuje naše aplikace pro snadné sdílení souborů s rodinou či přáteli, uvedl Cedric Maloux, výkonný ředitel a spoluzakladatel společnosti AllPeers. „Opravdu jsme nadšeni, že investoři, kteří dosáhli úspěchu při investicích do společností jako je Skype a Securewave, hledají další úspěchy ve spolupráci s námi.“

Pod názvem AllPeers se skrývá připravované rozšíření aplikace Firefox, webového prohlížeče spravovaného neziskovou organizací Mozilla. Svým uživatelům AllPeers nabídne spolehlivé a bezpečné sdílení multimediálních souborů z prostředí webového prohlížeče bez vysokých nároků na technické znalosti uživatele, vybavení osobního počítače a způsob připojení k internetu.

Marka Tluszcze, jednatele společnosti Mangrove, okamžitě zaujala podobnost mezi AllPeers a Skype v době, kdy do něj jeho společnost vložila první prostředky: „Skype i AllPeers dokázali odhlédnout od stigmatu porušování autorských práv v prostředí výměnných sítí a objevit poutavou možnost využití této technologie pro usnadnění mezilidské komunikace.“

S tímto názorem souhlasí i Neil Rimer, jednatel společnosti Index: „AllPeers má v sobě obdobný potenciál masového rozšíření jako Skype. Schopnost jednoduše sdílet jakákoliv data s vybranou skupinou uživatelů může oslovit miliony uživatelů.“

AllPeers vychází z osvědčeného distribučního systému BitTorrent a díky unikátní metodě „táhni a sdílej“ (Drag-and-Share) umožňuje výměnu fotografií, videonahrávek, webových stránek či audio záznamů mezi uživateli stejně snadným způsobem, jako je kopírování souborů z jednoho adresáře do druhého. Uzavřené testování první vývojové verze vyvolalo značný zájem. Doposud se přihlásilo více než 35 000 zájemců, kteří získají přístup k aplikaci koncem března tohoto roku.

„Lidé se dnes o své fotografie, videa z dovolené a další soukromá média dělí s ostatními prostřednictvím různých nástrojů. Používají elektronickou poštu, webové stránky nebo aplikace pro výměnu krátkých zpráv. Každý z uvedených komunikačních prostředků vykazuje při tomto způsobu využití závažné nedostatky,“ uvedl Cedric Maloux. „Naše technologie „táhni a sdílej“ představuje mnohem pohodlnější, schopnější a bezpečnější způsob, jak si vyměňovat soukromá data se členy rodiny a přáteli.”

Česká republika představuje pro AllPeers ideální prostředí pro založení vývojového centra, které naváže na aktuální obchodní vztahy společnosti s českými partnery a zároveň využije vysoké oblíbenosti webového prohlížeče Mozilla Firefox v České republice. Umístění nejdůležitější součásti společnosti do střední Evropy kopíruje obchodní model spojený se službou Skype, jejíž vývoj probíhal v Estonsku a výrazně se podílel na posilování tamní ekonomiky. Konkrétní právní forma podnikání společnosti AllPeers v České republice bude zveřejněna v dohledné budoucnosti.

O AllPeers

AllPeers představuje díky unikátní technologii „táhni a sdílej“ (Drag-and-Share) nejsnadnější způsob sdílení fotografií, videonahrávek, hlasových záznamů, webových stránek a dalších informací s přáteli a rodinou. Pro sdílení přesně těch informací, které si vybrali, s lidmi, kterým je chtějí nabídnout, bez nutnosti pracně nahrávat soubory na webové či FTP servery využívá AllPeers technologii využívanou ve výměnných sítích. Společnost AllPeers má sídlo v Oxfordu ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. Vývojové centrum společnosti je umístěno v Praze, hlavním městě České republiky.

O Index Ventures

Index Ventures patří mezi nejúspěšnější evropské investiční společnosti rizikového kapitálu podnikající v oblasti informačních technologií od roku 1996. Cílem společnosti je umožnit špičkovým odborníkům v oblasti IT a přírodních věd přenést své znalosti a nápady do podoby komerčních produktů. Společnost má zastoupení v Ženevě, Londýně a Jersey a zaměřuje se zejména na investice v evropských zemích a Izraeli. Mezi významné investice Index Ventures patří Betfair (nejvýznamnější světový poskytovatel online sázení); Skype (pionýr v oblasti internetové telefonie nedávno odkoupený společností eBay); MySQL (nejznámější open source databázový projekt); Photoways (největší evropský zpracovatel digitálních fotografií); FON (globální sít Wi-Fi připojení k internetu) a VideoIsland (největší evropská půjčovna DVD).

O Mangrove Capital Partners

Mangrove Capital Partners se soustředí na proměny obchodních vizí v realitu jako prostředek zhodnocování kapitálu svých investorů. Základem naší investiční strategie je neustálý kontakt s aktivitami cílových společností v oblasti obchodních rozhodnutí i technologického vývoje. Jsme přesvědčeni, že tento angažovaný přístup z nás dělá vhodného obchodního partnera pro ambiciózní projekty. Mangrove Capital Partners investovali mimo jiné do společností: Skype (www.skype.com), Securewave (www.securewave.com), Dialcom Networks (www.dialcom.com), Paseosoft (www.paseosoft.com), Sapiens Tech (www.sapienstech.com), AllPeers (www.allpeers.com), Nimbuzz (v diskrétním režimu).

Tiskové zprávy

Diskuse