VDSL2 - Very Fast Digital Subscriber Line

6. 4. 2006 13:31    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Siemens dodá vybavení pro novou širokopásmovou síť společnosti Deutsche Telekom, která díky přenosovým rychlostem až 50 megabitů za vteřinu (Mbps) zajistí dostatečnou kapacitu i pro aplikace náročné na šířku pásma, jako je televizní vysílání.

T-Com, divize pevných sítí společnosti Deutsche Telekom, plánuje počáteční investice do výstavby nové vysokorychlostní sítě ve výši 500 milionů eur. Projekt počítá s využitím technologie VDSL2 (Very Fast Digital Subscriber Line), která je pokročilou verzí v současnosti populární technologie DSL. V první fázi bude síť pokrývat deset německých měst. Siemens jako významný partner společnosti T-Com do projektu dodá vůbec první plně standardizované systémy VDSL2 na světě. Síťové komponenty z produktového portfolia Siemens Surpass umožní společnosti T-Com nabízet koncovým zákazníkům prvotřídní televizní signál v nevyšší kvalitě včetně video služby po DSL linkách.

„Prostřednictvím našeho portfolia Surpass nabízíme síťovým operátorům snadno a efektivně spravovatelné infrastrukturní systémy i příležitost provozovat atraktivní trojkombinaci služeb (triple play), tj. vysokorychlostní internet, špičkové komunikační služby a zábavu v jednom," uvedl Christian Unterberger, ředitel oblasti Pevných sítí společnosti Siemens. „Rozhodnutí T-Com implementovat naše řešení je důkazem toho, že se naše strategie v oblasti širokopásmových řešení ubírá správným směrem."

Smlouva mezi společnostmi T-Com a Siemens se týká tří komponentů: přístupových modulů DSLAM (DSL Access Multiplexer), gigabitových ethernetových přepínačů a BRAS (Broadband Remote Access Servers) serverů pro vzdálený širokopásmový přístup. Multiservisní schopnosti IP-DSLAMu umožňují rychlé přenosy dat na základě VDSL2. Většina dosavadních širokopásmových spojení v Německu je založena na technologii ADSL, která umožňuje provoz služeb T-Com s propustností až 16 Mbps. Nové IP-DSLAM pro VDSL2 umožní společnosti T-Com nabízet služby s přenosovými rychlostmi až 50 Mbps. Další výhoda pro T-Com spočívá v tom, že nová zařízení od Siemens umožňují až desetkrát výkonnější provoz sítě WAN. Gigabitové ethernetové přepínače zajišťují maximálně vysokou spolehlivost, efektivní správu přenosového pásma a bezporuchový provoz sítě. Přepínače zajišťují dostatek přenosové kapacity pro aplikace náročné na šířku pásma, jako je televizní vysílání s vysokým rozlišením (HDTV), aniž by docházelo k interferencím s ostatními službami, jako je širokopásmový přístup k Internetu.

Servery pro vzdálený širokopásmový přístup (BRAS) od firmy Juniper budou sloužit jako centrální řídící jednotky nové infrastruktury. Tyto servery řídí datové spojení a využívají hardwarové komponenty k zajištění streamingu videoobsahu bez nežádoucího zpoždění. Videodata budou zpracovávat směrovače Juniper řady T.