Apple uvádí Boot Camp

12. 4. 2006 10:54    Rubrika: Tiskové zprávy

Veřejná betaverze softwaru umožňuje nainstalovat Windows XP do počítače Mac s procesorem Intel

Společnost Apple uvedla veřejnou betaverzi programového vybavení Boot Camp, který umožňuje provozovat Windows XP v počítačích Mac s procesory Intel. Software Boot Camp je od nynějška dostupný ke stažení a uživatelům, kteří vlastní instalační disk systému Microsoft Windows XP, umožňuje nainstalovat Windows XP do počítače Mac s procesorem Intel. Po dokončení instalace si uživatelé mohou při spuštění počítače vybrat mezi operačním systémem Mac OS X a Windows XP. Boot Camp bude součástí další hlavní verze systému Mac OS X zvané Leopard, která bude představena na celosvětové vývojářské konferenci společnosti Apple v srpnu.

„Apple nemá sebemenší chuť ani záměr prodávat nebo podporovat Windows, ale hodně zákazníků vyjádřilo zájem provozovat Windows na našem kvalitnějším hardwaru, když nyní používáme procesory Intel,“ řekl Philip Schiller, senior viceprezident společnosti Apple pro celosvětový marketing produktů. „Domníváme se, že Boot Camp zvýší atraktivitu platformy Mac pro uživatele Windows, kteří uvažují o změně.“

Aplikace Boot Camp zjednodušuje instalaci Windows do počítače Mac s procesorem Intel pomocí jednoduchého grafického průvodce, který na pevném disku dynamicky vytvoří druhý oddíl (partition) pro Windows, vypálí disk CD se všemi potřebnými ovladači a nainstaluje Windows XP z instalačního disku. Po dokončení instalace si uživatelé mohou při spuštění počítače vybrat mezi operačním systémem Mac OS X a Windows XP.

Cena a dostupnost
Veřejná betaverze softwaru Boot Camp je nyní dostupná ke stažení na webu www.apple.com/macosx/bootcamp. Jedná se o ukázkový software, který je licencován pro zkušební použití na omezenou dobu. Finální verze softwaru Boot Camp bude k dispozici jako součást chystané verze systému Mac OS X 10.5 zvané Leopard. Apple neposkytuje podporu pro instalaci a používání softwaru Boot Camp a neprodává ani nepodporuje Microsoft Windows. Odezvu uživatelů softwaru Boot Camp přivítá Apple na e-mailové adrese bootcamp@apple.com.

Systémové požadavky
Boot Camp vyžaduje počítač Mac s procesorem Intel, s klávesnicí a myší připojenou přes USB nebo se zabudovanou klávesnicí a zařízením TrackPad; Mac OS X verzi 10.4.6 nebo novější; nejnovější verzi firmwaru; minimálně 10 GB volného místa na spouštěcím disku; prázdný vypalovací disk CD nebo DVD a jednodiskovou verzi systému Windows XP Home Edition nebo Professional s aktualizací Service Pack 2 nebo novější.

Společnost Apple ve druhé polovině sedmdesátých let minulého století odstartovala v podobě počítače Apple II revoluci osobních počítačů a tuto svoji inovátorskou pozici upevnila v první polovině osmdesátých let uvedením počítačů Macintosh. V současné době Apple posiluje své místo významného inovátora prostřednictvím mnoha cenami ověnčených stolních a přenosných počítačů, operačního systému Mac OS X, iLife a profesionálních kreativních aplikací. Apple rovněž rozdmýchal revoluci v oblasti digitální hudby prostřednictvím přenosných přehrávačů iPod a internetového obchodu iTunes.

Tiskové zprávy

Diskuse