Intel finanční výsledky za první čtvrtletí

20. 4. 2006 14:41    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Intel ohlásila finanční výsledky za první čtvrtletí – výnosy dosáhly 8,9 mld USD, provozní zisk 1,7 mld. USD, čistý zisk 1,3 mld. USD a výnos na akcii 23 centů. Po vyloučení kompenzací realizovaných v akciích dosáhl provozní zisk celkem 2,1 mld., čistý zisk 1,6 mld. dolarů a výnos na akcii 27 centů.

„Máme za to, že dynamický růst PC odvětví posledních čtvrtletí se lehce zpomalil a naši zákazníci se rozhodli snížit skladové zásoby procesorů, což ovlivnilo naše výsledky v první polovině roku,“ uvedl Paul Otellini, president a CEO společnosti Intel. „V průběhu prvního čtvrtletí jsem dosáhli výborných provozních výsledků, prodali miliony 65nm dvoujádrových procesorů a zaregistrovali silný zájem o mobilní platformu Centrino™ Duo a platformu Viiv™ pro digitální domácnost. Na třetí čtvrtletí připravujeme uvedení řady nových procesorů založených na mikroarchitektuře Intel® Core™, což společnosti Intel zajistí čelní pozici napříč segmentem serverů, stolních a přenosných počítačů a vytvoří předpoklady pro silné prodeje ve druhé polovině roku.“

Shrnutí

Hrubé obchodní rozpětí bylo v prvním čtvrtletí 55,1 procent, přičemž lednové očekávání bylo 59 procent, plus mínus několik procent. Obchodní rozpětí bylo ovlivněno nižšími výnosy z prodeje mikroprocesorů a vyššími odpisy vybavení. Výdaje (výzkum a vývoj, marketing a administrativa) dosáhly 3,2 miliard, přičemž lednové očekávání činilo 3,3 miliardy USD, snížení bylo způsobeno omezením výdajů vázaných na výnosy a zisk. Efektivní daňová zátěž činila 27,5 procent, přičemž lednové očekávání bylo zhruba 32 procent. Snížení bylo způsobeno prvořadě přesunem větší částí zisku do nižšího daňového pásma a zvýšením daňových odpočtů za výzkum a vývoj, což celkově navýšilo výnosy přibližně o 1,4 centů na akcii.

Výnosy v oblasti Asie-Pacifiku, Ameriky a Evropy nedosáhly očekávané výše, přičemž Japonsko, především díky pokračujícímu růstu poptávky po noteboocích, dosáhlo zcela prvního čtvrtletí s obratem jedné miliardy dolarů.

Tiskové zprávy

Diskuse